1515
Annons

Opus förvärvar AutoEnginuity

Den 2 januari 2020 förvärvade Drew Technologies, Inc., som ingår i Opus IVS-division, USA-baserade AutoEnginuity, LLC för en köpeskilling om cirka 20 MUSD (cirka 187 MSEK) på kassa- och skuldfri basis. Alla villkor för genomförande av förvärvet av AutoEnginuity har uppfyllts.  

Bakgrund och skäl till förvärvet 
AutoEnginuity, grundat 2003 och med huvudkontor i Mesa, Arizona, är ledande på marknaden för avancerad diagnostikprogramvara för bilmärken och bilmodeller på fordonseftermarknaden. I och med förvärvet kommer Opus IVS-bolag tillsammans att betjäna en befintlig kundbas på 50 000 bilverkstäder globalt med marknadsledande fordonsdiagnostik och fordonskommunikation, vilket ligger i linje med trenden gentemot ökande digitalisering och automatisering av fordon.   

 • Drew Technologies, Inc. (Drew Tech) har förvärvat AutoEnginuity, LLC till en köpeskilling om cirka 20 MUSD (cirka 187 MSEK) på kassa- och skuldfri basis. Drew Tech betalade 10 MUSD i samband med förvärvet och kommer att göra ytterligare betalningar på 5 MUSD år 2021 och 5 MUSD år 2022.  
 • Ytterligare belopp kan komma att betalas under de kommande fem åren beroende på hur AutoEnginuitys verksamhet presterar.  
 • Genom förvärvet blir AutoEnginuity ett dotterbolag till Drew Tech, som drivs under Opus IVS-division. Ledningen i AutoEnginuity har skrivit under fleråriga anställningsavtal och all personal förväntas fortsätta arbeta under Opus ägande.  
 • AutoEnginuity är ledande inom avancerad fordonsdiagnostik för eftermarknaden och täcker 56 fordonsmärken, inklusive alla väsentliga amerikanska, europeiska och asiatiska bilmärken.  
 • AutoEnginuitys breda täckning av bilmärken och bilmodeller samt deras fordonsdiagnostiska djup ger en intressant tillväxtpotential för Opus IVS. 
 • År 2019 hade AutoEnginuity intäkter på cirka 4 miljoner USD (cirka 37 MSEK) med EBITDA (justerat för engångsposter) på cirka 2,3 MUSD (cirka 22 MSEK). 
 • Under 2020 beräknas förvärvet av AutoEnginuity öka Opus EBITA med >5%. Kassaflödet 2020 påverkas negativt med cirka 70 MSEK.
 • Den första betalningen om 10 MUSD (cirka 93 MSEK) finansieras ur Opus befintliga kassa.  
 • Detta förvärv innebär att det totala antalet Opus IVS-kontor uppgår till sju stycken, lokaliserade i New York, Michigan, Kalifornien, North Carolina och Arizona i USA, samt i Storbritannien och Australien.  

”Vi är nöjda med förvärvet av AutoEnginuity på grund av deras globala position som leverantör av avancerad fordonsdiagnostik för ett betydande antal bilmärken, och deras mjukvara som är den mest använda för att scanna krockskadade fordon på den amerikanska marknaden. Detta passar mycket väl ihop med våra befintliga produkter och tjänster inom IVS-divisionen. Med utgångspunkt i Autologics diagnostikteknologi och supporttjänster främst för europeiska bilmärken, kan Opus IVS nu utöka sitt sortiment av produkter och tjänster för att täcka alla bilvarumärken på den globala marknaden, säger Lothar Geilen, CEO på Opus. ”Jag välkomnar varmt de anställda på AutoEnginuity och ser fram emot att de blir en del av Opus-familjen, fortsätter Geilen.

”När Opus IVS nu fortsätter att utöka sina produkter och täckning av bilmodeller på nya marknader, kommer köpet av AutoEnginuity att möjliggöra stöd för ännu fler fordonsmodeller och stöd för fler diagnostiska plattformar. Genom att addera AutoEnginuitys bredd inom diagnostik till vår DrivePro-plattform, får Opus IVS reparationskunder bättre möjligheter i sitt arbete. Genom att utnyttja AutoEnginuitys diagnostiska bredd kommer vi att stärka DriveCrash-plattformen som en teknikledare inom krockskadereparationer i USA”, säger Brian Herron, President, Opus IVS. 


För mer information om AutoEnginuity besök www.autoenginuity.com; för Opus besök www.opus.global; och för Opus IVS besök www.opusivs.com.  
  
Detta förvärv förändrar inte styrelsens uttalande angående det offentliga erbjudandet från Ograi/Searchlight, som tillkännagavs den 20 december, 2019.


Göteborg, 3 januari 2020, 
Opus Group AB (publ) 
 

Denna information är sådan som Opus Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nämnda kontaktpersonernas försorg, för offentliggörande den 3 januari 2020 kl. 08:00 CET. 

För ytterligare information, vänligen kontakta: 
Lothar Geilen, VD och koncernchef
Telefon: +46 31 748 34 00
E-post: lothar.geilen@opus.se


Helene Carlson, Director of Corporate Communications & Investor Relations
Telefon: +46 765 25 84 93
E-post: helene.carlson@opus.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?