ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svettning orsakar stort lidande

Hyperhidros, överdriven svettning, har en negativ påverkan på livskvalitet. Det visar de första resultaten från en stor undersökning som Svettkliniken i Stockholm genomför via sociala medier.

- Vi möts varje dag av patienter som berättar hur mycket oro och ångest de får av svettningen. Många väljer att isolera sig socialt. De undviker fritidsaktiviteter och relationer. Hela livet anpassas när valet av utbildning och yrke är påverkat av svettningen. Detta säger narkossjuksköterskan Susanne på Svettkliniken.

Till kliniken kommer patienter för att behandla svettning från alla kroppsområden. I Sverige ges endast behandling av armsvett och handsvett i den landstingsdrivna vården. Politiker har tagit beslutet utifrån studier som antyder att livskvaliteten inte påverkas lika negativt av svettning från huvudet och ansiktet, ljumskar, rumpa, rygg, bröst eller fötter.

- Vi som ser och behandlar hundratals patienter varje månad har svårt att förstå att överdriven svettning från andra kroppsområden än armhålor och händer inte ska påverka livet lika negativt. Detta säger Peter Svamo, leg. läkare och verksamhetschef på Svettkliniken.

Svettkliniken har gått ut i sociala medier och frågat dem som har problem hur svettningen påverkar deras livs. Undersökningen genomförs via det internationellt validerade frågeformuläret DLQI (Dermatoloy Life Questionnaire Index) som består av 11 frågor om hur stor påverkansvettningen har på olika delar av livet.

- I första hand har vi sett på hur personer påverkas av svettning generellt. I juni svarade 1700 personer på formuläret. Resultatet av skattningen visade höga siffror. På en skala från 1 till 30 hade genomsnittspersonen en score på 18. Det pekar på en mycket stor påverkan på livskvaliteten.

Studien kommer fortsätta och frågeformuläret hittar man på alla större sociala medier. I senare skede och med mer data kommer forskargruppen kunna se mer specifikt på hur svettning från olika kroppsområden påverkar livskvaliteten.

- När vi ser vidare på specifika områden med svettning och påverkan på livskvalitet kan vi ge starkare rekommendationer om vilka kroppsområden som borde ingå i den Landstingsfinansierade vården. Det finns en andel patienter som idag inte har råd att betala för en behandling. Vi tror vi kan hjälpa många fler att bli av med handikappet att svettas överdrivet mycket, om vi får hjälp av Landstingen avslutar Läkaren Peter Svamo.

Om Svettkliniken 

Svettkliniken är specialiserade på behandling av hyperhidros. Leg. läkare och specialistsjuksköterska med lång erfarenhet tar bort överdriven svettning med injektioner med Botox. På kliniken behandlas alla kroppsområden mot svettningar.

Besök svettklinikens svettmottagning samt bloggen för mer information om svettproblem.

Svettkliniken är systerklinik till Stadskliniken.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer