Annons

Svettning orsakar stort lidande

Hyperhidros, överdriven svettning, har en negativ påverkan på livskvalitet. Det visar de första resultaten från en stor undersökning som Svettkliniken i Stockholm genomför via sociala medier.

- Vi möts varje dag av patienter som berättar hur mycket oro och ångest de får av svettningen. Många väljer att isolera sig socialt. De undviker fritidsaktiviteter och relationer. Hela livet anpassas när valet av utbildning och yrke är påverkat av svettningen. Detta säger narkossjuksköterskan Susanne på Svettkliniken.

Till kliniken kommer patienter för att behandla svettning från alla kroppsområden. I Sverige ges endast behandling av armsvett och handsvett i den landstingsdrivna vården. Politiker har tagit beslutet utifrån studier som antyder att livskvaliteten inte påverkas lika negativt av svettning från huvudet och ansiktet, ljumskar, rumpa, rygg, bröst eller fötter.

- Vi som ser och behandlar hundratals patienter varje månad har svårt att förstå att överdriven svettning från andra kroppsområden än armhålor och händer inte ska påverka livet lika negativt. Detta säger Peter Svamo, leg. läkare och verksamhetschef på Svettkliniken.

Svettkliniken har gått ut i sociala medier och frågat dem som har problem hur svettningen påverkar deras livs. Undersökningen genomförs via det internationellt validerade frågeformuläret DLQI (Dermatoloy Life Questionnaire Index) som består av 11 frågor om hur stor påverkansvettningen har på olika delar av livet.

- I första hand har vi sett på hur personer påverkas av svettning generellt. I juni svarade 1700 personer på formuläret. Resultatet av skattningen visade höga siffror. På en skala från 1 till 30 hade genomsnittspersonen en score på 18. Det pekar på en mycket stor påverkan på livskvaliteten.

Studien kommer fortsätta och frågeformuläret hittar man på alla större sociala medier. I senare skede och med mer data kommer forskargruppen kunna se mer specifikt på hur svettning från olika kroppsområden påverkar livskvaliteten.

- När vi ser vidare på specifika områden med svettning och påverkan på livskvalitet kan vi ge starkare rekommendationer om vilka kroppsområden som borde ingå i den Landstingsfinansierade vården. Det finns en andel patienter som idag inte har råd att betala för en behandling. Vi tror vi kan hjälpa många fler att bli av med handikappet att svettas överdrivet mycket, om vi får hjälp av Landstingen avslutar Läkaren Peter Svamo.

Om Svettkliniken 

Svettkliniken är specialiserade på behandling av hyperhidros. Leg. läkare och specialistsjuksköterska med lång erfarenhet tar bort överdriven svettning med injektioner med Botox. På kliniken behandlas alla kroppsområden mot svettningar.

Besök svettklinikens svettmottagning samt bloggen för mer information om svettproblem.

Svettkliniken är systerklinik till Stadskliniken.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?