ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

OxThera presenterar fortsatt starka data från fas 2-studie med Oxabact i Primär hyperoxaluri

STOCKHOLM – 27 juni 2019. OxThera AB, ett privatägt biofarmaceutiskt företag som arbetar för att förbättra livet för personer som lever med primär hyperoxaluri, presenterar idag fortsatt starka data från två års behandling med Oxabact®i en pågående fas 2-studie. 

OC5-OL-01 är den hittills längsta farmaceutiska effekt- och säkerhetsstudien med syfte att sänka oxalatnivåerna hos patienter med Primär hyperoxaluri (PH). Interimdata efter två års behandling visar kontinuerlig minskning av Pox (nivå av oxalat i blodplasma) uppgående till -40% (-67 μmol / L). Dessutom observerades en normalisering av hjärtfunktionen hos patienterna.

"Vi är glada över att presentera resultat som visar på fortsatt klinisk relevant minskning av Pox vid behandling med Oxabact® – en produkt som har god potential att kunna hjälpa patienter med den förödande sjukdomen Primär hyperoxaluri", säger Matthew Gantz, vd för OxThera.

OC5-OL-01 är en pågående fas 2-studie i patienter med Primär hyperoxaluri och stabil dialysbehandling. Patienterna behandlas i upp till tre år, eller fram till dess att de genomgår lever- och / eller njurtransplantation. Patienter med Primär hyperoxaluri behöver ofta en intensifierad dialysregim för att avlägsna de stora mängder oxalat som produceras i levern till följd av sjukdomen.

"Eftersom vi inte förändrat dialysregimen väsentligt, kan vi dra slutsatsen att den observerade reduktionen av Pox är ett tydligt resultat av Oxabacts förmåga att underlätta sekretion av oxalat från blodplasma till tarm. Detta bekräftar Oxabacts verkningsmekanism och visar att systemisk ackumulering av oxalat inte bara kan begränsas, utan även potentiellt reverseras. Genom att rikta sig mot kristalliseringen i PH, öppnar Oxabact, tillsammans med siRNA produkter, möjligheten att stoppa sjukdomsförloppet”, säger professor Bernd Hoppe, M.D., huvudprövare i studien och chef vid Avdelningen för pediatrisk njurmedicin vid Institutionen för pediatrik vid Universitetssjukhuset i Bonn, Tyskland.

Primär hyperoxaluri är en sällsynt genetisk sjukdom som leder till markant förhöjda nivåer av invärtes oxalat i plasma och urin. Höga oxalatnivåer resulterar i njurskador, inklusive kristallisering av oxalat i vävnader och njurar. Om sjukdomen inte behandlas kan den orsaka njursvikt och för tidig död.

Oxabact® är en läkemedelskandidat i form av kapslar med högkoncentrerade, frystorkade levande bakterier (Oxalobacter formigenes). Produkten är utformad för att intas oralt och frisättas i tunntarmen. Parallellt med den pågående fas 2-studien genomförs en fas 3-studie för att bekräfta förmågan att förbättra utsöndringen av oxalat från blodplasma till tarm, där oxalat bryts ned av tarmens bakterieflora (mikrobiom).

OxThera har säkrat immateriella rättigheter för läkemedelsberedningar av enzymer och bakterier och användningen av dessa för behandling av hyperoxaluri.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Matthew Gantz, vd
Telefon: +1 484 680 3001
E-mail: matthew.gantz@oxthera.com

Om OxThera

OxThera AB utvecklar en ny behandling av primär hyperoxaluri – en sällsynt genetisk sjukdom som leder till allvarliga och potentiellt dödliga organskador. Idag saknas effektiva läkemedel och patienterna avlider vid en genomsnittlig ålder av 30 år. Oxtheras läkemedelskandidat Oxabact®befinner sig i en fas 3-studie och en registreringsansökan förväntas kunna lämnas in under andra halvåret 2021. Oxabact®har erhållit särläkemedelsstatus i USA och EU.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies