ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Beactica tilldelas anslag för att utveckla kombinationsterapi mot aggressiv hjärntumör

Uppsala - 18 juni 2019 - Uppsalaföretaget Beactica tillkännagav idag att man fått ett forskningsanslag om 2,8 miljoner kronor från SweLife och Medtech4Health för sitt projekt som syftar till att utveckla en ny behandling för en aggressiv form av hjärntumör – s.k. glioblastom. Under de senaste 15 åren har inga framsteg skett i fältet och det finns idag inget fungerande behandlingsalternativ. Beactica avser att åtgärda detta genom en helt ny metod som reglerar proteinet LSD1 som är en viktig faktor i sjukdomsutvecklingen. 

Substansen som Beactica tagit fram, BEA-17, har nyligen uppvisat effekt i en in vivo proof-of-principle-studie. Det projekt som nu tilldelas stöd koordineras av Beactica och är ett samarbete mellan Uppsala Universitet, Akademiska sjukhuset samt SciLifeLab Drug Discovery and Development Platform. Projektet syftar till att utvärdera synergieffekter av BEA-17 i kombination med redan godkända cancer-terapier. Beacticas unika metod att reglera LSD1 har också visat effekt i modeller av glioblastom som inte svarar på dagens behandling. 

“Vi är stolta över att detta viktiga projekt får fortsatt erkännande” säger Beacticas VD, Per Källblad. “Det är tydligt att BEA-17 är en lovande substans i sig själv, men en kombinationsbehandling kan ytterligare förstärka effekten, vilket kan vara avgörande för denna mycket aggressiva form av cancer.”

Beactica har tagit fram en helt ny metod för att reglera proteinet LSD1 med avsikt att behandla glioblastom och andra cancerformer. De substanser som Beactica har utvecklat har uppvisat effekt i kliniskt relevanta modeller av cancer, och har en helt annorlunda mekanism än katalytiska LSD1-hämmare som nu prövas i klinik mot andra indikationer.

Det gemensamma initiativet från SweLife och Medtech4Health delar ut stöd till högkvalitativa forskningsprojekt inom life science. Beacticas projekt är en av 16 vinnande ansökningar som delar på en total summa om 41 MSEK, i konkurrens med totalt 122 sökanden. 


Beactica AB Kontakt
Per Källblad MSc. PhD.
VD
per.kallblad@beactica.com
Tel: +46 18 56 08 80

Notch Communications Kontakt

Kate Whelan PhD.

kate.whelan@notchcommunications.se

Tel: +46 (0)70 238 11 49 / +44 (0)161 457 7230

Om Beactica
Beactica AB är ett Uppsala-baserat forskningsföretag med en specialiserad teknologiplattform för effektiv utveckling av nya läkemedel. Förutom att bedriva egna utvecklingsprojekt inom eftersatta sjukdomsområden erbjuder bolaget partnerskap till andra läkemedelsbolag som behöver ta fram nya läkemedel. Bolaget grundades 2006 utifrån forskning vid Uppsala universitet och har etablerat sig som världsledande avseende fragment-baserad läkemedelsutveckling med hjälp av SPR-biosensorer. Mer information om Beactica finns på www.beactica.com.

 

Om SweLife
Swelife arbetar för att stärka life science i Sverige och därmed bidra till en förbättrad folkhälsa. Swelife är ett strategiskt innovationsprogram för life science, finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova. Swelife arbetar för att stärka life science i Sverige och därmed bidra till en förbättrad folkhälsa.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer