ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Digitaliseringskonsultbranschens Färdplan för ett fossilfritt Sverige har överlämnats till regeringen

Förra veckan överlämnades Digitaliseringskonsultbranschens Färdplan till regeringen. Acando har tillsammans med 32 andra konsultbolag tagit fram planen som beskriver hur branschen, tillsammans med kunder, politiker och andra beslutsfattare kan möjliggöra en omställning till ett fossilfritt Sverige.

Sveriges riksdag beslutade 2017 om ett klimatpolitiskt ramverk med målet att landet ska vara klimatneutralt senast år 2045. Utifrån det beslutet har Fossilfritt Sverige, som startades av den svenska regeringen inför klimatmötet i Paris 2015, bjudit in näringslivets branscher att skriva sina egna färdplaner. Planerna ska beskriva vad som krävs för att de ska bli fossilfria med bibehållen konkurrenskraft, vilken teknik och vilka investeringar som är nödvändiga till exempel. Men också vilka krav som ställs på resten av samhället för att planen ska kunna bli verklighet. Tillsammans kommer färdplanerna att bilda ett »Sverigepussel« där det framgår hur Sverige ska kunna bli fossilfritt samtidigt som välfärden ökar. Tretton planer har hitintills lämnats över till regeringen, och fler är på väg.

Utgångspunkten för Digitaliseringskonsultbranschens Färdplan är att digitalisering kan användas som katalysator för att skynda på utvecklingen i en fossilfri och resurssnål riktning. Digitala lösningar kan bidra till utsläppsminskningar på tre olika sätt. För det första kan existerande system optimeras, för det andra kan upptaget av hållbara lösningar accelereras och för det tredje kan transformativa förändringar åstadkommas. Branschen är enig om att man utöver att själv bli fossilfri, bör ta en proaktiv roll och vägleda sina kunder till investeringar i rätt infrastruktur och teknik, samt säkerställa att affärsmodeller, beteenden och regelverk anpassas för en hållbar och digitaliserad värld. Ett främjande av digitalisering från politiskt håll är avgörande och vi uppmanar regeringen att vidta följande åtgärder:

1. Tillsätt en digital transformationskommission med internationell ambition.

2. Uppdatera regleringsbreven med krav på digitala lågenergistrategier.

3. Uppmuntra rapportering av Scope 4/avoided emissions som synliggör digitaliseringens potential att bidra till att företag blir leverantörer av fossilfria lösningar.

4. Tillsätt snabbutredning om öppna data som stöd för global hållbarhet.

5. Klargör ansvar för digitalisering och hållbarhet inom varje departement.

6. Tillsätt resurser för ett nationellt kunskapslyft.

7. Etablera ”Testbäddszoner” för hållbar digital transformation.

–Rätt använd kan digitaliseringen leda till systemskiften som drastiskt minskar utsläppen. Nu gäller det att politikerna skapar rätt förutsättningar som möjliggör nya affärsmodeller och ser till att kraften i digitaliseringen utnyttjas på ett optimalt sätt, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

–Vi är otroligt stolta över det stora interna engagemanget och intresset som visats för branschens färdplan här på Acando. Vi driver redan flera initiativ för att bidra till lönsamma klimatförbättringar i linje med vårt fokus på ”People, Planet, Profit” och vi ser fram emot att tillsammans med våra branschkollegor jobba vidare för att leverera smarta innovativa lösningar för globalt hållbar fossilfrihet, säger Carl-Magnus Månsson, vd och koncernchef, Acando.

Ta del av den fullständiga planen här: http://fossilfritt-sverige.se/verksamhet/fardplaner-for-fossilfri-konkurrenskraft/fardplan-digitaliseringskonsultbranschen/

Branschkollegor som tillsammans färdigställt och skrivit under planen:

Acando, Accenture, Accigo AB, Advania Sverige, Antrop AB, ayond AB, B3 Consulting Group AB, Berge Consulting AB, Capgemini Sverige AB, Cartina AB, CGI Sverige AB, Combitech, Cybercom Group AB, Eicorn AB, Etteplan AB, Implement Consulting Group, IRM, jayway, Knightec AB, Knowit, Netlight, Prevas AB, Proact IT Sweden AB, R2M, Semcon AB, Sigma IT Consulting, Softronic AB, Sopra Steria Sweden AB, Sweco Position AB, Sylog Sverige AB, Tieto, Tritech Technology AB och Usify AB.

För mer information vänligen kontakta:
Anna Ohlsson, Head of Marketing and Communications, +46 (0)70 413 4179, anna.ohlsson@acando.com

Om Acando:
Acando är konsultbolaget som med lika delar teknisk spetskompetens och insikt i mänskliga beteenden - innoverar, effektiviserar och mobiliserar organisationer till hållbar förändring. Koncernen har cirka 2 100 anställda fördelade på fem länder. Acando omsatte över 2,8 miljarder kronor 2018 och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Se pressmeddelande som pdf.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer