Annons

Sciety reser nytt kapital till läkemedelsbolag inom fettrelaterade sjukdomar

Lipigon Pharmaceuticals har rest 8 Mkr i en nyemission för att finansiera sin fortsatta pre-kliniska utveckling av läkemedel inom fettrelaterade sjukdomar, s.k. lipidrelaterade sjukdomar. Störningar i kroppens hantering av fetter orsakar folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom men även en rad sällsynta sjukdomar där tillräckliga behandlingar saknas. 

Baserat på expertis från Umeå Universitet arbetar bolaget parallellt inom flertalet indikationer. Särskilt fokus ligger på särläkemedel och det längst gångna projektet är inom Homozygot Familiär Hyperkolesterolemi (HoFH), där Lipigon använder sig av en ny mekanism för att förändra de skadligt höga fettnivåerna. Utvecklingen sker i samarbete med det tyska bolaget Secarna, vars plattform för antisensteknologi används för framtagande av läkemedelskandidaten.

”Vi på Sciety ser stor potential i behandlingar där man utnyttjar väldokumenterad kunskap inom genetik för att skapa riktade behandlingar. Genom att agera på gen-nivå kan man påverka slutprodukterna, det vill säga proteinerna, i ett tidigt skede,” berättar Andreas Lindblom, VD för Sciety.

Bolagets läkemedelsprogram bygger på lång erfarenhet inom forskning på kroppens hantering av fetter. Genom att rikta in sig på sjukdomar där det idag saknas behandlingar som ger tillräckligt god effekt kan bolaget snabbare nå marknaden och samtidigt bygga en grund för att på sikt bredda sig till större folksjukdomar.

I emissionen om 8 Mkr deltog investerare från Scietys nätverk tillsammans med befintliga ägare. Bolaget siktar på en börsnotering under 2020 inför start av studier i människa.

”Vi är mycket glada för den genomförda emissionen och hälsar alla nya ägare välkomna till Lipigon. Vi kommer nu att fortsätta arbetet med de pre-kliniska studierna, med målet att kunna välja slutgiltig läkemedelskandidat för vårt huvudprogram under 2019”, berättar Stefan K Nilsson, VD för Lipigon Pharmaceuticals.

 

Sciety

www.sciety.se

Presskontakt

Andreas Lindblom, VD för Sciety: andreas.lindblom@sciety.se, tfn. 0703 75 73 73.

Stefan K Nilsson, VD för Lipigon Pharmaceuticals, stefan@lipigon.se, tfn. 0705 78 17 68.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?