ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt samarbete förbättrar finansieringsmöjligheterna för Sveriges småföretagare

Marginalen Bank och programvaruföretaget Björn Lundén AB lanserar samprofilerade lån både för småföretaget och deras privatkunder som ett led i att hjälpa företagen med finansiering och tillväxt. Tack vare en garanti från Europeiska Investeringsfonden (EIF) så behöver företagaren endast gå i borgen för 20 procent av företagslånets värde.

Det är första gången som företags- och privatlån från en svensk bank integreras och erbjuds direkt i en programvara för redovisning och administration. Under första kvartalet 2020 kan Björn Lundéns företagskunder i sin tur även erbjuda ett lån mot sina privatkunder från Marginalen Bank inom ramen för samarbetet.

Genom samarbetet mellan Marginalen Bank och Björn Lundén AB kommer 120 000 företagare (ca 10 % av landets företagare) att få tillgång till det så kallade Lilla företagslånet både via webben och direkt i sina programvaror. Tack vare en garanti från EIF (Europeiska investeringsfonden) behöver företagare som använder Björn Lundéns tjänster och programvaror endast gå i borgen för 20 procent av företagslånets värde. Lilla Företagslånet är upp till 250 000 kronor och har förutom låga borgenskrav också en ränterabatt. Resterande säkerhet garanterar EIF. Marginalen Bank blev som första och enda svenska bank beviljade garantin i december 2018.

Under det första kvartalet 2020 erbjuds även ett privatlån från Marginalen Bank som gör att företagens privatkunder också får tillgång till finansiering upp till 350 000 kronor. Till exempel kan en hantverkare som träffar en familj för att prata renovering av ett kök eller badrum då även hjälpa familjen att hitta en smidig finansieringslösning, vilket både kan leda till fler och snabbare affärer. Företagaren kan också vid utskick av offerten och fakturan genom Björn Lundéns programvaror tipsa kunderna om privatlånet.

– Vi har länge sökt efter en bank som velat erbjuda integrerade lånelösningar för våra kunder. Finansiering är något som våra företagare kämpar med, i synnerhet till rimliga räntor och krav på säkerheter. Tack vare partnerskapet med Marginalen Bank kan vi nu erbjuda både våra företagare och deras kunder en integrerad och enkel lösning till fördelaktiga lånevillkor. Detta ger dem bättre förutsättningar att växa och utveckla sina verksamheter och därigenom skapa fler arbetstillfällen och också få nöjdare privatkunder, säger Björn Lundéns VD Ulf Bokelund Svensson.

– Björn Lundén AB har i över 30 år varit en viktig aktör för att hjälpa mindre företag att sköta och utveckla sina verksamheter. Samarbetet gör att vi kan erbjuda ännu fler småföretagare finansiering till bra villkor, dessutom på ett väldigt smidigt sätt. Att som första bank även få lansera en innovativ lösning för att hjälpa företagarnas privatkunder att få tillgång till finansiering känns också väldigt spännande, säger Anette Zander, ansvarig för Partnerförsäljning på Marginalen Bank.

 

För ytterligare information kontakta:
Anders Karlström, informationschef, +46 707353677, anders.karlstrom@marginalen.se
Ulf Bokelund Svensson, VD Björn Lundén AB, +46 650-541400, Ulf.Svensson@bjornlunden.se

Om Marginalen Bank
Marginalen Bank Bankaktiebolag (publ) ingår i ESCO Marginalens konsoliderade situation och står under Finansinspektionens tillsyn. Marginalen Bank, som är certifierade enligt ISO 9001:2015, erbjuder privatpersoner och företag enkla och tydliga banktjänster inom områdena låna, spara, kort och försäkring. Marginalen Banks sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.  I koncernen ingår även Marginalen Core, som erbjuder företag och myndigheter tjänster inom Juridik, Inkasso, Ekonomiadministration och HR. Marginalen Bank är i sin tur ett moderbolag i koncernen som bildades i samband med att dotterbolagen Sergel Finans AB, Sergel Finans Oy samt Sergel Finans AS förvärvades från Telia Company i juni 2017. Finansbolagen äger och förvärvar kreditportföljer i respektive land. Marginalen Bank har cirka 350 medarbetare fördelade på kontor i Stockholm, Borås och Sundsvall. Ägare är moderbolaget Marginalen AB. 

Om Björn Lundén
Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 30 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor. Bolaget passerade 2019 en årsomsättning på 100 miljoner kronor och har cirka 120 anställda.

Om EIF och Europeiska unionens program för sysselsättning och social innovation
EIF är en multilateral utvecklingsbank som ägs av European Investment Bank EIB, EU och 24 europeiska banker. EIFs verksamhet syftar till att stärka möjligheterna för att hjälpa företag att få finansiering som i förlängningen kan skapa fler arbetstillfällen inom EU.

Genom Europeiska unionens program för sysselsättning och social innovation (EaSI) stöder EU kommissionen mikrofinansiering och socialt entreprenörskap med totalt 193 miljoner euro under 2014–2020. Syftet är att förbättra i synnerhet utsatta personers och mikroföretags tillgång till mikrofinansiering, det vill säga. lån på upp till 25 000 euro. Dessutom hjälper EU-kommissionen för första gången sociala företag med investeringar på upp till 500 000 euro. Stödet till mikrokrediter och socialt entreprenörskap genomförs nu genom EaSI-garantin. Garantin kommer att göra det möjligt för finansiella mellanhänder att nå ut till mikroentreprenörer och sociala företag som på grund av den höga risken inte skulle ha fått tillgång till finansiering på något annat sätt. EU-kommissionen har gett EIF i uppdrag att genomföra EaSI-garantin i praktiken.

 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer