Annons

Söderberg & Partners vågade utmana gamla arbetssätt – tog hem silver på Magnet Awards

Söderberg & Partners (https://www.soderbergpartners.se/) är en finansiell rådgivare som tror på värdet av att tänka annorlunda och ständigt ifrågasätta, förändra och utveckla det traditionella arbetssättet i sin bransch. Detta avspeglar sig även i hur de väljer att arbeta med interna processer. Deras senaste förflyttning från traditionellt till digitalt – en digitalisering av den traditionellt tunga IDD-processen – gav dem, tillsammans med SRI (https://sri.se), en silvermedalj i kategorin ”Digital förflyttning” på prestigefulla Magnet Awards, SM i Employer Branding, i november i år.

”IDD-lagstiftningen, eller lagen om försäkringsdistribution, ställer omfattande krav på oss som bolag. De flesta bolagen i vår bransch har valt att lägga det administrativa arbetet med att brevledes inhämta nödvändiga dokument för IDD i knäet på sina anställda försäkringsrådgivare och därefter genomföra kontrollen med stöd av HR. Vi valde att tänka tvärt om och tänka digitalt,” säger Jenny Persson, HR ansvarig på Söderberg & Partners.

”Vi valde, som vad vi vet, första aktör i Sverige, att göra en digital förflyttning och arbetade tillsammans med vår leverantör av bakgrundskontroller, SRI, för att lyfta in hela processen i ett digitalt gränssnitt med högsta möjliga krypteringsnivå och som följer alla aspekter av GDPR. Tillsammans säkerställde vi att även IDD-kontrollerna kan genomföras på ett effektivt och säkert sätt,” fortsätter Jenny Persson.

I den lösning som Söderberg & Partners nu framgångsrikt använder för IDD-kontroller har de kunnat lyfta hela det administrativa arbetet från sina rådgivare. Istället godkänner den anställde att företaget gör all inhämtning av dokumentation genom verifiering med BankID. Den anställde får även möjlighet att, när inhämtningen är färdig, kontrollera och godkänna inhämtad information.

Det nya digitala arbetssättet ökar dessutom säkerheten och integritetsskyddet markant i och med att hela hanteringen av känsliga personuppgifter flyttats in i en högkrypterad portal där den anställde hela tiden kan följa hanteringen av de egna personuppgifterna.

”Vi är imponerade av Söderberg & Partners mod och vilja att utmana det gamla. För oss på SRI har detta varit ett mycket intressant projekt att vara delaktiga i – ett projekt som hade stor potential att nå stora effektvinster snabbt, vilket det också gjorde. Vi kunde snabbt se att tiden som den anställde fick lägga på själva prövningsprocessen gick ner med imponerande 90%. Hos HR kunde man se en tidsbesparing på över 80% och en kostnadsbesparing om hela 75% jämfört med tidigare process,” säger Pierre Gudmundson, VD och grundare, SRI.

För mer information, kontakta:

Pierre Gudmundson, SRI
Telefon: 070-912 00 50
E-post: pierre@sri.se  

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?