1515
Annons

Besqab och Stockholms stad tar ett första spadtag för nya bostäder i Årstaberg

På onsdagen den 18/12 tog Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad tillsammans med Besqabs VD Anette Frumerie, ett första spadtag för nya bostäder i Årstaberg.

Besqab är med och utvecklar Stockholms stad och kompletterar bostadsutbudet med lägenheter i ett kollektivtrafiknära läge med cykeln i fokus – Brf Vélo. Här finns cykelparkering i garaget, cykelverkstad i huset och cykelkrokar på balkongerna. Dessutom väl utbyggt cykelbanenät utanför dörren samt pendeltåg, tvärbana och buss.

- Det är mycket som händer i Stockholm nu och vi håller en hög takt för att få fram fler attraktiva bostäder i Stockholm, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad. Årstaberg är en fantastiskt bra boendemiljö med närhet till både bra kommunikationer och till promenadstråken längs Liljeholmskajen och i Årstaskogen

- Vi är stolta och glada över att kunna starta ytterligare ett bostadsprojekt i Stockholm, säger Anette Frumerie, VD för Besqab. Här anpassar vi bostäderna för att kunna leva hållbart med låg energiförbrukning, sunda materialval och lägenheter med stort ljusflöde och känsla av rymd. Ett fantastiskt läge där du kan cykla över Årstabron och nå Södermalm på 5 minuter.

Fakta Brf Vélo
ANTAL OCH UPPLÅTELSE Totalt 172 bostadsrättslägenheter
BOSTADSSTORLEKAR 1 - 4 rum och kök, 30 - 103 kvm
INFLYTTNING Efter sommaren 2021
ARKITEKT Equator Stockholm
LÄGE Årstaskogs väg, ett par minuters promenad från Årstabergs pendeltågstation

Cyklar till barn i Afrika
För varje såld lägenhet i Brf Vélo får ett barn i Afrika en cykel genom Besqabs samarbete med organisationen World Bicycle Relief. Det innebär att fler barn på landsbygden i Afrika kan gå i skolan och på sikt minska landets fattigdom. 

För mer information:
Staffan Grundmark, Staffan Grundmark, Besqabs regionchef för Stockholms stad, 08-409 416 30, staffan.grundmark@besqab.se
Anna Slåtteby, projektledare, 08-409 415 40, anna.slatteby@besqab.se
Christina Durling, kommunikationschef 08-409 416 26, christina.durling@besqab.se


Följande bilagor finns för nedladdning:
Prm 191218 Besqab och Stockholms stad tar första spadtag för nya bostäder i Årstaberg

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?