1515
Annons

Nederman förvärvar Gasmet Technologies Oy, världsledande inom FTIR för gasanalys och lösningar för utsläppsövervakning.

Nederman har idag tecknat avtal om förvärv av 100% av aktierna i det finska bolaget Gasmet Technologies Oy. Gasmet är världsledande inom området FTIR gasanalys och tillhandahåller systemlösningar för kontinuerlig utsläppsövervakning, kvicksilver- och dioxin monitoringsystem samt portabel övervakning. Bolaget är baserat i Helsingfors, men har global täckning via helägda verksamheter även i Tyskland, Storbritannien, Kanada, Hong Kong och Österrike.

Gasmet bildades i Finland 1990, och är idag det ledande teknikbolaget inom FTIR gasanalys (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) och system för utsläppsövervakning.

Bolaget är fokuserat på att utveckla, tillverka och marknadsföra produkter och kompletta system för en rad applikationer inom industri, miljö och säkerhet. Gasmets produkter används både för kontinuerlig och portabel övervakning. Bolaget har idag marknadens största projektportfölj av FTIR analys med totalt över 4 000 installerade enheter på ca. 80 marknader. Inom sitt område är Gasmet kända för innovativa, kunddrivna och pålitliga lösningar.

Köpeskillingen uppgår till ett Enterprise Value om ca. 56 MEUR på kontant- och skuldfri basis och finansieras genom en kombination av kontanter och befintliga bankfaciliteter.

Under verksamhetsåret 2018 omsatte Gasmet drygt 21 miljoner Euro, med ett 100-tal anställda. Omsättningen för 2019 förväntas markant överstiga föregående års. EBITDA-marginalen för den förvärvade verksamheten överstiger motsvarande marginal inom Nederman-koncernen men med hänsyn till förvärvskostnader och att Nederman kommer att konsolidera verksamheten endast under en kort period av verksamhetsåret 2019 förväntas förvärvet ge Nederman-koncernen ett positivt resultat per aktie med start verksamhetsåret 2020.

Gasmet kommer att ingå i division Nederman Monitoring & Control Technology, där bolagets övervakningsteknologi väl kompletterar befintliga teknologier för mätning och övervakning av gaser och partiklar från tidigare förvärv av NEO Monitors (förvärvat 2017) och Auburn FilterSense (förvärvat 2018). Gasmet kommer fortsatt att verka med oförändrad organisation och under dess nuvarande varumärket, medan deras teknologi successivt integreras in i Nedermans kundlösningar samt det digitala erbjudandet baserat på koncernens IoT-plattform Insight.

“Vi ser en strategiskt riktig matchning mellan Nederman och Gasmet. Genom förvärvet får vi tillgång till en världsledande teknologi som väsentligt stärker vårt erbjudande inom Monitoring & Control och digitala lösningar. Det flyttar oss ytterligare i riktning mot vår vision att kunna erbjuda Clean Air as a Service och stärker vår position som branschledare inom framtidssäkra lösningar för ren luft”, konstaterar VD och koncernchef Sven Kristensson. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:  
Sven Kristensson, CEO Matthew Cusick, CFO 
Tel: +46 42 18 87 00 Tel +46 42 18 87 00
e-mail: sven.kristensson@nederman.com e-mail: matthew.cusick@nederman.com

   
Denna information är sådan information som Nederman Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 9 december, 2019 kl. 16:45 CET.

   
Om Nederman

Nederman är världsledande inom industriell luftfiltration med fokus på infångning, mätning, övervakning och rening av luft för att göra industriell produktion mer effektiv, säker och hållbar. Baserat på branschledande produkter, lösningar och service i kombination med en innovativ IoT-plattform levererar vi kunskap och fakta för att optimera våra kunders processer och garantera efterlevnad av utsläppsregler.

Nederman-koncernen är noterad på Nasdaq Stockholm. Koncernen har ca. 2300 anställda och närvaro i mer
än 50 länder. Läs mer på nedermangroup.com

Nederman Holding AB (publ), Box 602, 251 06 Helsingborg. 
Organisationsnummer 556576-4205

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?