Annons

Preem presenterar ambitiösa klimatmål och uppdaterar kring utbyggnaden av Preemraff Lysekil

Preem kompletterar idag tillståndsansökan till Mark- och miljööverdomstolen och beskriver i närmare detalj den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil, inklusive planerade klimatsatsningar framöver. Målet är att bli klimatneutrala 2045, i linje med de svenska klimatmålen.

Det blir ingen fördubbling av utsläppen. Det framkommer i Preems komplettering till Mark- och miljööverdomstolen. Istället presenteras betydligt mer klimatanpassade planer för raffinaderiet i Lysekil. Den planerade utbyggnaden minskar med 20 procent samtidigt som en rad åtgärder presenteras för att reducera utsläppen av koldioxid. Dessutom förtydligas den nya utbyggnadens roll i den hållbara omställningen från fossilt till förnybart.

- Vår miljöansökan gäller hela raffinaderiet i Lysekil och handlar dels om rening av tjockolja, men är också helt avgörande för att vi ska kunna ställa om produktionen från fossila till förnybara produkter. Med dagens miljötillstånd är det nämligen inte tillåtet att producera förnybara drivmedel vid raffinaderiet i Lysekil och den utvecklingen kommer försenas om processen förlängs ytterligare, säger Petter Holland, vd och koncernchef Preem.

Idag tillverkar Preem förnybar diesel (Preem Evolution diesel och Svanenmärkta Preem Evolution Diesel Plus) på raffinaderiet i Göteborg.

- Det är helt avgörande att Preemraff Lysekil får ett nytt miljötillstånd så att den förnybara omställningen kan börja även här och inte bara vid raffinaderiet i Göteborg. Får vi tillstånd att påbörja förnybar inmatning och bygga ut anläggningen i Lysekil kommer vi snabbt se att nettoutsläppen av växthusgaser minskar drastiskt, säger Petter Holland. 

Redan idag är Preems raffinaderier några av världens mest koldioxideffektiva, och i kompletteringen till domstolen förtydligar Preem även satsningen på koldioxidinfångning, så kallad Carbon Capture and Storage (CCS) på raffinaderiet i Lysekil. En fullskalig anläggning planeras till 2025, med kapacitet att fånga in 500 000 ton koldioxid varje år. På längre sikt planeras fler CCS-anläggningar på Preems raffinaderier, i syfte att möta Sveriges klimatmål och göra raffinaderierna klimatneutrala och till kolsänkor på sikt.

- Vi ser en mycket bra potential i koldioxidinfångning och om vi får möjligheten att komma igång snabbt kan den tekniken bidra till att raffinaderierna blir klimatneutrala redan före år 2045, säger Petter Holland.

Preems mål är att vara klimatneutrala innan år 2045

Sveriges klimatmål innebär att Sverige inte längre ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast år 2045. Preem har därför fastslagit ett ambitiöst klimatmål: att bli världens första klimatneutrala petroleum- och biodrivmedelsföretag, med nettonollutsläpp sett till hela värdekedjan innan år 2045. Preem har även fastslagit målet att öka produktionen av förnybara drivmedel till 5 miljoner ton per år till år 2030. 

- När vi sätter ambitiösa klimatmål visar vi omvärlden att vi menar allvar med vår del i omställningen. Kombinationen av en snabb utbyggnad av produktionskapaciteten för gröna flytande drivmedel, och ökad infångning av båda förnybara och fossila koldioxidmolekyler i produktionen gör att vi kan få till betydande koldioxidminskningar redan under nästkommande tioårsperiod, säger Petter Holland och fortsätter: 

- Preem har konkreta planer att öka sin produktion av förnybara drivmedel till 5 miljoner ton per år till år 2030, förutsatt att miljötillstånden vi söker för Lysekil och Göteborg går igenom. Den ökningen skulle leda till en koldioxidreduktion på 12,5 miljoner ton per år i kundledet, vilket tydligt visar den viktiga roll våra satsningar spelar för att Sverige skall lyckas med att nå sina klimatmål, avslutar Petter Holland.   

För mer information, kontakta:
Preems presstelefon, 070-450 10 01, press@preem.se

PREEM är Sveriges största drivmedelsbolag. Vår vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Preems två raffinaderier räknas till de mest moderna och miljöanpassade i Europa med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år. Vår verksamhet omfattar produktion, försäljning, distribution samt trading och varuförsörjning. Vi förädlar och säljer drivmedel, eldnings- och smörjolja samt andra produkter till företag och privatpersoner i Sverige och Norge. En övervägande del av vår produktion, närmare 80 procent, exporteras till den internationella marknaden, främst till nordvästra Europa. Vi har också ett rikstäckande servicenät med 570 tankställen för privat- och yrkestrafik. Preem AB har drygt 1 500 anställda varav 950 arbetar vid raffinaderierna. För helåret 2018 var Preems omsättning 92 miljarder SEK.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?