1515

Preem presenterar ambitiösa klimatmål och uppdaterar kring utbyggnaden av Preemraff Lysekil

Preem kompletterar idag tillståndsansökan till Mark- och miljööverdomstolen och beskriver i närmare detalj den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil, inklusive planerade klimatsatsningar framöver. Målet är att bli klimatneutrala 2045, i linje med de svenska klimatmålen.

Det blir ingen fördubbling av utsläppen. Det framkommer i Preems komplettering till Mark- och miljööverdomstolen. Istället presenteras betydligt mer klimatanpassade planer för raffinaderiet i Lysekil. Den planerade utbyggnaden minskar med 20 procent samtidigt som en rad åtgärder presenteras för att reducera utsläppen av koldioxid. Dessutom förtydligas den nya utbyggnadens roll i den hållbara omställningen från fossilt till förnybart.

- Vår miljöansökan gäller hela raffinaderiet i Lysekil och handlar dels om rening av tjockolja, men är också helt avgörande för att vi ska kunna ställa om produktionen från fossila till förnybara produkter. Med dagens miljötillstånd är det nämligen inte tillåtet att producera förnybara drivmedel vid raffinaderiet i Lysekil och den utvecklingen kommer försenas om processen förlängs ytterligare, säger Petter Holland, vd och koncernchef Preem.

Idag tillverkar Preem förnybar diesel (Preem Evolution diesel och Svanenmärkta Preem Evolution Diesel Plus) på raffinaderiet i Göteborg.

- Det är helt avgörande att Preemraff Lysekil får ett nytt miljötillstånd så att den förnybara omställningen kan börja även här och inte bara vid raffinaderiet i Göteborg. Får vi tillstånd att påbörja förnybar inmatning och bygga ut anläggningen i Lysekil kommer vi snabbt se att nettoutsläppen av växthusgaser minskar drastiskt, säger Petter Holland. 

Redan idag är Preems raffinaderier några av världens mest koldioxideffektiva, och i kompletteringen till domstolen förtydligar Preem även satsningen på koldioxidinfångning, så kallad Carbon Capture and Storage (CCS) på raffinaderiet i Lysekil. En fullskalig anläggning planeras till 2025, med kapacitet att fånga in 500 000 ton koldioxid varje år. På längre sikt planeras fler CCS-anläggningar på Preems raffinaderier, i syfte att möta Sveriges klimatmål och göra raffinaderierna klimatneutrala och till kolsänkor på sikt.

- Vi ser en mycket bra potential i koldioxidinfångning och om vi får möjligheten att komma igång snabbt kan den tekniken bidra till att raffinaderierna blir klimatneutrala redan före år 2045, säger Petter Holland.

Preems mål är att vara klimatneutrala innan år 2045

Sveriges klimatmål innebär att Sverige inte längre ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast år 2045. Preem har därför fastslagit ett ambitiöst klimatmål: att bli världens första klimatneutrala petroleum- och biodrivmedelsföretag, med nettonollutsläpp sett till hela värdekedjan innan år 2045. Preem har även fastslagit målet att öka produktionen av förnybara drivmedel till 5 miljoner ton per år till år 2030. 

- När vi sätter ambitiösa klimatmål visar vi omvärlden att vi menar allvar med vår del i omställningen. Kombinationen av en snabb utbyggnad av produktionskapaciteten för gröna flytande drivmedel, och ökad infångning av båda förnybara och fossila koldioxidmolekyler i produktionen gör att vi kan få till betydande koldioxidminskningar redan under nästkommande tioårsperiod, säger Petter Holland och fortsätter: 

- Preem har konkreta planer att öka sin produktion av förnybara drivmedel till 5 miljoner ton per år till år 2030, förutsatt att miljötillstånden vi söker för Lysekil och Göteborg går igenom. Den ökningen skulle leda till en koldioxidreduktion på 12,5 miljoner ton per år i kundledet, vilket tydligt visar den viktiga roll våra satsningar spelar för att Sverige skall lyckas med att nå sina klimatmål, avslutar Petter Holland.   

För mer information, kontakta:
Preems presstelefon, 070-450 10 01, press@preem.se

PREEM är Sveriges största drivmedelsbolag. Vår vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Preems två raffinaderier räknas till de mest moderna och miljöanpassade i Europa med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år. Vår verksamhet omfattar produktion, försäljning, distribution samt trading och varuförsörjning. Vi förädlar och säljer drivmedel, eldnings- och smörjolja samt andra produkter till företag och privatpersoner i Sverige och Norge. En övervägande del av vår produktion, närmare 80 procent, exporteras till den internationella marknaden, främst till nordvästra Europa. Vi har också ett rikstäckande servicenät med 570 tankställen för privat- och yrkestrafik. Preem AB har drygt 1 500 anställda varav 950 arbetar vid raffinaderierna. För helåret 2018 var Preems omsättning 92 miljarder SEK.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?