1515

Med ved från Vedab sparar du både miljön och plånboken

God eldningsteknik är viktigt och du ska alltid elda med torr ved för att få ut det bästa möjliga av din kamin. Att elda korrekt kommer spara miljön och din plånbok. Vedab delar med sig av sina bästa tips och råd för hur du eldar på bäst sätt.

Med en korrekt förbränning så besparar du eldstaden mindre underhåll och slipper rengöra glasen så ofta. Dessutom minskar risken för en skorstensbrand. Det är viktigt att du använder dig av rätt typ av ved och att du förstår vikten av att elda på korrekt sätt.

Vedab har sedan starten 2013 haft tusentals nöjda kunder genom att hålla hög kvalitet på björkveden och snabba leveranser. Hos Vedab kan du köpa ved som är torkad i torkhallar vilket garanterar jämn kvalitet och en fuktighetshalt under 20%. Vedabs professionella tolkningsmetod motverkar även skadedjur och mögel på veden som du absolut inte vill ha in i hemmet.

Så eldar du korrekt
Det bästa sättet att elda på kan variera från kamin till kamin och därför rekommenderas det alltid att du läser instruktionerna noggrant i förväg. En eld som brinner optimalt avger blå flammor. En eld som avger gula flammor innehåller mer sot och partiklar så denna ska du helst undvika.

  1. Förberedelse är a och o: När du förbereder inför vedeldningen ska du lägga de större vedträn korsvis längst ned och sedan fylla på med övre lager av finare upptändningsved. Det är av högsta vikt att du endast eldar med torr ved.
  2. Tänd från toppen: När du tänder från toppen så minskar utsläpp av partiklar kraftigt och veden utnyttjas på maximalt. Dessutom så bildas det mindre rök i upptändningsfasen vilket också minskar risken att glasen blir sotiga. Topptändning ger också en snabbare uppvärmning av brännkammaren och du får snabbt bra drag i skorstenen och mer syre till flammorna vilket resulterar i högre temperatur.
  3. Vikten av god lufttillförsel: Du ska alltid se till att det kommer in tillräckligt med luft i ditt hem så att eldstaden får nog med luft till förbränningen. Härefter ska du sörja för att öppna samtliga spjäll på kaminen och ett bra tips är att ställa luckan på glänt tills elden tar fart. På de flesta kaminer är det en god idé att vänta femton minuter tills brännkammaren har blivit ordentligt uppvärmd innan du reglerar spjällen. Brännkammaren ska inte stängas helt då flammorna riskerar att dö ut. Det är också viktigt att veden brinner med synlig flamma för att undvika utsläpp av sot och partiklar.

Pyreldning är nämligen det värsta sett från ett miljöperspektiv. Den optimala förbränningen har du när det brinner friskt och röken från skorstenen nästan inte går att se. Upptäcker du att det kommer svart rök från skorstenen så är detta ett tecken på dålig förbränning eller dåligt bränsle som till exempel kan vara fuktig ved. Du kan även kontrollera att askan i eldstaden är finfördelad och grå. Ett bra tips är att använda upptändningskuddar för att undvika mycket aska.

Om Vedab AB:

Vedab AB startades 2013 och har blivit en av Stockholms ledande leverantör av svenskt biobränsle, björkved och pellets till bra priser för privatpersoner och företag.

Kontaktinformation till pressansvarig:

Ronnie Carlman

info@vedab.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?