Annons

Latour förvärvar S+S Regeltechnik

Investment AB Latour (publ) har, genom sitt dotterbolag Bemsiq AB, tecknat avtal om att förvärva S+S Regeltechnik GmbH baserat i Nürnberg i norra Bayern, Tyskland. S+S Regeltechnik är en paneuropeisk ledare inom avancerad sensorteknologi för mätning och styrning inom byggnadsautomation och maskinteknik. Förvärvet stärker Bemsiqs erbjudande ytterligare mot segmentet byggnadsautomation och breddar gruppens geografiska räckvidd med en stark bas i Tyskland.

S+S Regeltechniks erbjuder ett heltäckande sortiment av fältenheter och rumskontroller för byggnadsautomation och produkterna man säljer baseras på egen design och teknik. Bolaget har 65 anställda och omsatte 16,3 MEUR under 2018, med en lönsamhetsnivå betydligt över Latours finansiella mål. Säljare är Tino Schulze genom hans familjs holdingbolag. Tino Schulze är också bolagets VD.

”Jag är väldigt glad att få välkomna S+S Regeltechnik till Bemsiq-gruppen”, säger Mikael J Albrektsson, VD för Bemsiq. ”Bolaget är känt för oss sedan många år, deras breda sortiment och högkvalitativa produkter är väldigt uppskattade av systemintegratörer och partners i Tyskland och internationellt. Förvärvet är ett viktigt steg i vår ambition att växa på den internationella marknaden inom byggnadsautomation och skapar en stark närvaro i Tyskland för Bemsiq.”

”Jag ser Bemsiq och Latour som väldigt bra långsiktiga ägare till S+S Regeltechnik”, säger Tino Schulze, VD och tidigare ägare av S+S Regeltechnik. ”Jag ser fram emot att fortsätta utveckla S+S Regeltechnik tillsammans med de andra bolagen inom Bemsiq-gruppen. Att vara en del av Bemsiq-gruppen innebär nya tillväxt- och utvecklingsmöjligheter för S+S Regeltechnik.”

Förvärvet kommer slutföras under januari 2020, förutsatt av att vissa specifika villkor har uppfyllts dessförinnan. Som en effekt av förvärvet förväntas nettoskulden (exkl. IFRS 16) i Investment AB Latour öka jämfört med nettoskulden per sista juni 2019 som kommunicerades i delårsrapporten för andra kvartalet 2019, till cirka 5,1 miljarder SEK, allt annat lika.

Göteborg, 22 oktober 2019

INVESTMENT AB LATOUR (PUBL)
Johan Hjertonsson
VD och koncernchef

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johan Hjertonsson, VD och koncernchef Investment AB Latour +46 702 29 77 93
Björn Lenander, VD Latour Industries AB, +46 708 19 47 36
Mikael J Albrektsson, VD Bemsiq AB, +46 733 23 36 06

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av nio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 60 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter 12 miljarder kronor.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande 2019-10-22

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från IconovoAnnons

Inhalatorutvecklare med smart affärsmodell satsar globalt

Johan Wäborg är vd för Iconovo som utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag.
Johan Wäborg är vd för Iconovo som utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag.

Med en unik expertis inom inhalationsprodukter och en affärsmodell som innebär en låg risk för samarbetspartners och investerare är Iconovo en uppstickare att räkna med. Visionen är glasklar – bolaget ska bli världsledande på att utveckla och leverera inhalationsprodukter. 

Behovet av inhalationsprodukter som behandlingsmetod för astma och KOL växer i takt med att dessa sjukdomar blir ett allt större problem i västvärlden. Men att utveckla användarvänliga inhalatorer är en komplex process som få läkemedelsbolag har expertis inom. Här kommer Lunda-baserade Iconovo in i bilden. 

Iconovo utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag som vill ta sig in på en lukrativ marknad. Företaget har tre olika färdigutvecklade inhalatorer som kan fyllas med substansspecifika torrpulverformuleringar i portföljen. 

– När Iconovo utvecklat sina första egna inhalatorer uppkom idén om att bli ett komplett bolag genom att bilda två ytterligare grenar av verksamheten. Det ena var att själva utveckla formuleringen, alltså torrpulvret till inhalatorerna. Det andra var att addera en analytisk del, vilket innebär att vi gör egna tester och analyser för att få en uppföljning av produktutvecklingen, säger Johan Wäborg, vd för Iconovo. 

Snabb väg till marknad

Iconovos affärsmodell lutar sig på en mycket lägre risk än traditionella life-sciencebolag som fokuserar på innovativa verkningsmekanismer och substanser. Iconovo arbetar främst med generiska inhalationsprodukter där substanserna redan är beprövade, vilket minskar risken för misslyckande markant. Dessutom är vägen till marknad mycket snabbare. 

– Vi hjälper våra kunder att ge sig in på inhalationsmarknaden med en färdig produkt och förkortar tiden fram till produktlansering genom vår expertis. Vi levererar produktionsmetoden på inhalator inklusive läkemedel och kunden sköter klinisk prövning, produktion och försäljning, med support från oss såklart, säger Johan Wäborg.

Iconovo jobbar med skalbara inhalatorplattformar. Detta innebär att kunden får ensamrätt på kombinationen inhalator och torrpulverformulering på en specificerad aktiv substans samt en specificerad geografisk marknad. Det finns alltså ingen begränsning kring hur många kunder Iconovo kan ha på sina inhalatorplattformar.

– Skalbarheten av vår affärsmodell är en av våra främsta fördelar. Redan nu har vi fyra stycken kundavtal på plats med framtida royaltybetalningar, säger Johan Wäborg. 

Siktet inställt på den amerikanska marknaden

Just nu arbetar Iconovo med en fjärde inhalatorplattform med målsättningen att kunna ersätta GlaxoSmithKlines inhalator Ellipta inom en nära framtid – den största investeringen i bolagets femåriga historia. Iconovo går i och med den här satsningen in i en kommersiell expansionsfas och satsar på att ta ytterligare marknadsandelar globalt. Med en ny vd vid rodret, flera nyrekryteringar på gång och en portfölj som genomsyras av svensk kvalitet ser framtiden ljus ut. 

– Den globala försäljningen av astma- och KOL-läkemedel omsätter 30 miljarder dollar årligen, och marknadens volym ökar konstant eftersom allt fler produkter blir generiska. Vårt mål är att ta fram en produkt i närtid som kan ersätta Ellipta, och redan då ha en partner på plats i USA som kan vara först ut på marknaden. Vi sitter i en väldigt fördelaktig position för att nå dit och är väldigt målfokuserade, säger Johan Wäborg. 

Fakta om Iconovo

Iconovo utvecklar kompletta inhalationsprodukter – inhalator och torrpulverformulering.

Målgruppen är främst generikabolag och innovativa läkemedelsbolag globalt. Iconovo har färdigutvecklat tre patentskyddade inhalatorplattformar och håller för närvarande på att utveckla en fjärde inhalatorplattform. Kontakt: info@iconovo.se  

Läs mer om Iconovos viktiga arbete här: www.iconovo.se

 

Mer från Iconovo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Iconovo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?