1515
Annons

CareerBuilder.se rekryterar Kevin Pedral som Head of Business till nytt affärsområde

HR-techbolaget CareerBuilder.se stöttar upp verksamheten med en ny Head of Business till det nya affärsområdet Source & Screen.

Careerbuilder.se förstärks med Kevin Pedral som blir affärsområdesansvarig för Source & Screen. Han har över tolv års samlad försäljningserfarenhet och kommer till bolaget efter att de tre senaste åren ha arbetat utomlands med konsultativ försäljning av värdeskapande tjänster.  

”Det känns spännande att komma till CareerBuilder.se och starta upp det nya affärsområdet. Jag är helt säker på att fler och fler företag kommer att inse affärsnyttan med denna typ av tids- och kostnadseffektiva lösningar, särskilt när det gäller tillsättningen av kandidater på olika befattningar. Att få förtroendet av bolaget och känna entusiasmen från alla i teamet är en av många faktorer till att jag vill vara med och ta Source & Screen till nästa nivå”, säger Kevin Pedral.

Som en av Sveriges största jobbsajter satsar nu CareerBuilder.se på det nya affärsområdet Source & Screen, en datadriven och kostnadseffektiv rekryteringslösning som kortar ned ledtiderna i en rekryteringsprocess. För att hitta rätt person till rollen använde CareerBuilder.se sig själva av sin tjänst Source & Screen.

”Alla som varit till arbetsmarknadens förfogande kan nog skriva under på den frustration som uppstår under en anställningsprocess. Ledtiderna, bristen på kommunikation och dålig återkoppling från rekryterare är vardagsmat för den arbetssökande. Med CareerBuilders rekryteringskonsult var upplevelsen annorlunda. Processen från att jag blev kontaktad av rekryteringskonsulten tills att vi skrev på kontraktet tog bara två veckor. Jag är därför säker på att Source & Screen ligger helt rätt i tiden då den både är lösnings- och kundorienterad. Det gör det ännu lättare att fokusera på att anställa toppkvalitet, istället för att förlora tid på att leta efter rätt personer på fel platser”, säger Kevin Pedral.

Kevin Pedral tillträdde den nya tjänsten den 7 oktober.

För mer information, kontakta:

Maria Singh Strand
Marketing Coordinator
maria.singh-strand@careerbuilder.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SISAnnons

Så kan standarder förbereda organisationer för utmaningar – och höja samhällsberedskapen

Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.
Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

Trovärdighet, säkerhet, resilience, kontinuitet och efterlevnad är viktigt i en organisation för att minska påverkan av avbrott, misstag, incidenter eller andra oförutsedda händelser.

Standarder erbjuder systematiska tillvägagångssätt för att höja organisationers beredskap och försörjningsförmåga – och här kan SIS, Svenska Institutet för Standarder, hjälpa till.

– Det är inte lätt att förutse de olika scenarion som vi kan tänkas ställas inför. Därför behöver vi se till att det finns en allt högre grad av robusthet i samhället i stort, säger Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

När Sverige under de senaste åren upplevt en pandemi, stora skogsbränder, stormar och stora mängder nederbörd som resulterat i översvämningar, och nu senast när ett pågående krig kraftigt påverkat det säkerhetspolitiska läget, har det visat sig att fördelarna med standarder är många. 

För att öka förmågan att stå emot, ställa om och minska påverkan av avbrott krävs ett systematiskt arbete, där en framgångsfaktor visat sig vara att ha principer, processer, metoder och tillvägagångssätt på plats redan innan det oväntade inträffar.  

Standarder säkerställer kontinuitet vid kris

Organisationer som arbetar proaktivt med exempelvis kontinuitet står även bättre rustade vid händelse av kris och i värsta fall krig. Standarderna för kontinuitetshantering underlättar förmågan att till exempel produktion och annan viktig verksamhet hålls igång vid ett krisläge.

– Finns det exempelvis rutiner och processer på plats för hur man ska hantera ett strömavbrott, produktionsstopp eller störningar i leverantörskedjor, blir påverkan betydligt mindre än om de inte fanns. Har man därtill varit med och utformat de rutiner och processer som finns beskrivna i standarder skapas konkurrensfördelar för dessa organisationer, säger Susanna Björk. 

Grundläggande inom standarder är att enas om definitioner. Nästan alla organisationer har ett utbyte, både nationellt och internationellt. Då är det en fördel att man tillämpar samma metod.

– Kan man säga att ”Vi jobbar enligt …” har man redan där kommit väldigt långt. Det betyder att man talar samma språk och har samma definitioner. Det underlättar all kommunikation, säger Susanna Björk.

Organisationer kan påverka innehållet i standarder

På SIS sker framtagningen av standarder globalt genom ISO, på EU-nivå genom CEN och i Sverige genom SIS. Mellan de tre nivåerna flödar arbetet. I Sverige kan organisationer anmäla sig för att vara med och utforma en standard genom SIS.

– Inom området för Samhällssäkerhet arbetar vi med att förebygga incidenter och att hantera kriser. Att då vara med och ta fram en standard ger givna konkurrensfördelar genom att man får ett visst informationsförsprång för att kunna ställa om sin verksamhet snabbare när något sker. Dessutom finns möjligheten att föra in specifika aspekter och behov i standarden som är viktiga för just den egna organisationen, säger Susanna Björk och avslutar:

– Genom att implementera de standarder som finns kan en organisation säkerställa att ett systematiskt tillvägagångssätt finns på plats när något oväntat sker. Då slipper man överraskningar eller att behöva improvisera. Det kommer organisationen att vinna på.

Läs mer om standardarbete inom samhällssäkerhet där kontinuitetshantering men också annat ingår på: www.sis.se/tk494 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?