1515
Annons

Svenska ambassaden i Berlin 20-årsjubilerar

- En speciell och tidlös byggnad. Svenska ambassaden i Berlin känns fortfarande modern rent arkitektoniskt och är samtidigt ett bra exempel på ett fruktbart samarbete mellan de nordiska länderna, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.   

Det har gått 20 år sedan svenska ambassaden i Berlin invigdes 1999. Ett jubileum som firas den 17 oktober då utrikesministrarna i de nordiska länderna möts i den tyska huvudstaden.

- Projektet i Berlin var en unik satsning och är idag modell för hur flera svenska ambassader runt om i världen kan effektivisera och samordna sina verksamheter med andra nordiska länder, säger Michael Blomqvist, fastighetschef Utrikes på Statens fastighetsverk som äger och förvaltar den svenska ambassaden.

Den svenska ambassaden i det så kallade Klingelhöfer Dreieck i Tiergarten nära Berlins politiska, kulturella och kommersiella centrum, ligger sida vid sida på en gemensam tomt med övriga nordiska ambassader; Norge, Danmark, Finland och Island. Tomten var i Sveriges och Finlands ägo redan i början av 1900-talet men byggnaderna totalförstördes i ett bombanfall 1943. I början av 1970-talet köpte staden Berlin tomten som sedan köptes tillbaka av Sverige och Finland 1995.

De gemensamma husen och tomten ägs av de nordiska länderna tillsammans, medan ambassadbyggnaderna ägs av respektive land. Förutom projektledning då ambassaden byggdes hade SFV även de fem ländernas uppdrag att genomföra det gemensamma projektet som helhet.

Kopparband håller samman

De österrikiska arkitekterna Alfred Berger och Tiina Parkkinen vann en internationell arkitekttävling om hur hela området skulle utformas med förslaget att låta ambassadkomplexen hållas samman av ett kopparband som omsluter två sidor av det triangulära kvarteret.

Sex arkitektkontor bjöds in att tävla om att få rita den svenska ambassaden. Gert Wingårdh och Wingårdh arkitekter fick förtroendet att rita ett svenskt ambassadkansli, en byggnad i fyra våningsplan där alla synliga ytor i interiören utförts i tonad björk.

Det juryn framförallt föll för var interiören och den inre dispositionen. Juryn ansåg att Gert Wingårdhs förslag bäst tillgodosåg kraven på flexibilitet och anpassbarhet till framtida förändringar i arbetssätt. Många arbetsrum är dagsljusbelysta, rummen är klimatiserade och har öppningsbara fönster. Korridorsidan är spektakulär, ett stort öppet rum klätt i björk och varierat med raka, sneda och krökta former. Spiraltrappan, med sina rundade former i björk är ett naturligt blickfång.

Konferensrum, pausbalkong och arkiv skjuter in i centralrummet och gör att dess form varierar i de olika planen. Genom en stor öppning i kopparväggen öppnar det sig mot Tiergarten och den livligt trafikerade Klingelhöferstrasse. De förbipasserande ser in i det höga ljusa rummet med väggar och tak i björk och golv av svensk kalksten.

Som ett musikinstrument. Så beskrev Gert Wingårdh det fyra våningar höga träklädda centralrummet i sitt vinnande förslag.

Tre fasadsidor i olika material

Ambassadens tre fasadsidor består av olika material. Den ena sidan som vetter ut mot Tiergarten i öst utgörs av en glasfasad med det gröna bandet av kopparlameller framför, den södra fasaden mot Finlands ambassad består av vit grovslipad gotlandskalksten och den västra fasaden mot Norges ambassad är klädd med blankpolerad svart emmabodagranit. Varje sten är omlottlagd som skiffer.

Gert Wingårdh beskriver västfasaden som ett yang till sydfasadens yin. Svart mot vitt men också i omvänd ordning. I väst ligger stenen framför glasytan, i söder bakom. I ambassadens spetsiga hörn mot det gemensamma entrétorget möts de tre fasaderna. Den svarta blanka sten/glasskivan mot väst, den vita sten/glasskivan mot söder och den gula björkfasaden mot öst når här fram som undertak.

Idag är han fortfarande stolt över sin skapelse och tycker att byggnaden väl passar in i den helhet som de fem olika ambassaderna utgör.

- Jag tycker att det är en byggnad som åldrats väldigt vackert och med värdighet. Ett resultat direkt kopplat till dess högkvalitativa material som den svarta diabasen, den vita kalkstenen och den ljusa björken.

Förutom ambassadkanslierna rymmer även tomten en gemensam byggnad, Felleshuset, med auditorium, utställningslokaler och utrymmen för konsulär verksamhet. Ambassadbyggnaderna har fått stor uppmärksamhet och visas för många intresserade besökare varje år.

- Inga andra länder har gjort något liknande i Berlin som de fem nordiska länderna. Det har blivit en manifestation för samarbete och ett sätt att profilera sig samtidigt som varje ambassad har sin egen karaktär. Jag tycker att vi har all anledning att vara stolta över det här projektet, avslutar Michael Blomqvist.

För mer information kontakta:

Maria Uggla, presskontakt Statens fastighetsverk, 010 478 72 47, maria.uggla@sfv.se

Pressbilder: https://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Prebona planerar lansering av OdorControl under eget varumärke i Sydkorea

Under Prebonas varumärke Infinitum, baserad på Prebona OdorControl, planeras nu en lansering av sprayflaskor mot konsumenter i Sydkorea. Det är Prebonas distributör Union som genomför lanseringen. Första leverans från Sverige beräknas ske under juni månad.

Infinitum OdorControl tar effektivt bort dålig lukt i olika typer av utrymmen. Produkten är mycket effektiv för att eliminera störande lukter bl a i bostäder, bilar, från kläder etc. Möjligheten att använda den på både hårda och mjuka ytor, inklusive kläder och möbler, och dess höga och långtidsverkande effekt gör den unik på marknaden. 

- Det här är en strategiskt mycket viktig milstolpe då vi nu lanserar Inodorus i Sydkorea som första marknad, säger Patrik Bernstein VD i Prebona AB. Den här lanseringen hoppas vi är den första av många på den internationella marknaden, avslutar Patrik Bernstein.

För ytterligare information kontakta:

Patrik Bernstein, VD, Telefon +46 70 638 2678, E-post: patrik.bernstein@prebona.com

Prebona AB (publ) är ett materialteknikbolag som utvecklar, marknadsför och säljer funktionella, miljövänliga och kostnadseffektiva material och ytbeläggningar inom affärsområdena AirCare, SurfaceCare, AgriCare samt HealthCare. Prebonas vision är att bli en ledande leverantör av funktionella material och ytbeläggningar. Prebona AB (publ) (PREBON) är listat på Spotlight Stockmarket. För mer information se www.prebona.com.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?