Annons

BaltCap lanserar buyout-fond med fokus på New Nordics

BaltCap har genomfört en första stängning av BaltCap Private Equity Fund III (BPEF III) till ett värde av 126 miljoner euro, vilket var över det ursprungliga målet. Fonden tecknades av den befintliga institutionella investerarbasen.
Den nya fonden kommer att fortsätta den beprövade och framgångsrika buy-and-build-strategin från de föregående fondgenerationerna, BPEF I och BPEF II, där investeringar gjorts i mogna, innovativa företag för att utveckla dem till att bli ledande på sina marknader.

Den nya fonden har som mål att göra 8 till 10 investeringar i Baltikum och Norden i företag med värderingar mellan 10 och 50 miljoner euro. Fondens investering i varje plattform är planerad att uppgå till mellan 10 och 20 miljoner euro.

Martin Kõdar, managing partner för BaltCap, betonar att BaltCap utvidgar sitt geografiska mandat:
- Förutom Baltikum, som hittills har varit BaltCaps hemmamarknad, kommer fonden också att fokusera på företag i Finland och Sverige med en baltisk koppling eller baltiskt fokus. De nordiska och baltiska ekonomierna bildar en större, allt mer integrerad marknad - New Nordics – som medför större affärsmöjligheter. Vi hoppas att BPEF III kommer att vara en del av den fortsatta affärsintegration inom New Nordics, förklarar Kõdar.

Bland investerare i fonden finns Europeiska Investeringsfonden (EIF), som delvis investerar genom Baltic Innovation Fund 2 (ett initiativ som skapats genom ett statligt samarbete mellan Estland, Lettland, Litauen samt EIF), Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO), LHV pensionsfonder, SEB:s pensionsfonder i Estland, Lettland och Litauen, eQ Asset Management samt family offices.
- Vi uppskattar det fortsatta förtroende våra långsiktiga nyckelinvesterare visar för våra medarbetare och vår strategi. Det är en stor framgång för oss och vår region att vi når över fondens planerade storlek vid första stängningen, tillägger Kõdar.

Pier Luigi Gilibert, verkställande direktör för EIF kommenterar:
- Investeringen i BaltCap Private Equity Fund III visar på vårt kontinuerliga och framgångsrika samarbete. Dessutom är det den första investeringen från Baltic Innovation Fund 2 - det gemensamma baltiska initiativ som skapats för att fortsätta utveckla den baltiska private equity och venture capital marknaden.

Charlotte Ruhe, vd för EBRD i Central- och Sydosteuropa, säger att investeringar i BaltCaps nya fond är strategiskt väl anpassade till EBRD:s prioriteringar i Baltikum.
- Vi stöder framväxten av en starkare och mer hållbar private equity-bransch genom att tillhandahålla aktie- och hybridkapital i alla faser av företagens utveckling. Vi är nöjda med den roll som BaltCap redan spelar, och kommer att fortsätta spela, genom att den nya fonden fortsätter tillhandahålla aktiekapital till företag i de baltiska staterna, något som ofta är en knapp resurs, säger Charlotte Ruhe.

SEB Investment Managements förvaltare Endriko Võrklaev betonade att SEB:s estniska, lettiska och litauiska pensionsfonder är bland fondens största investerare.
- Fler och fler tillväxtbolag med bra potential finns utanför de noterade marknaderna. Vi anser att investeringar i lokala privata företag väl matchar de lokala pensionsfonderna som har en lång investeringshorisont. Vår växande exponering mot lokala ekonomier hjälper oss också att förbli motståndskraftiga mot lokal inflation, tillägger Võrklaev.

- Vi är mycket nöjda med att fortsätta vårt goda samarbete med BaltCap och att för andra gången investera i en av deras fonder som riktar sig till den baltiska regionen. NEFCO:s engagemang i fonden kommer att resultera i väsentligt ökade investeringar riktat till företag som bidrar till en positiv miljöpåverkan, till exempel relaterad till återvinning, energieffektivitet och miljövänlig transport, säger Thor Thorsteinsson, senior förvaltare på NEFCO.

New Nordics inkluderar de traditionella nordiska länderna - Norge, Sverige, Finland, Danmark och Island och de tre baltiska länderna - Estland, Lettland och Litauen. Tillsammans bildar dessa länder en dynamisk, växande, teknikdriven och mångsidig affärsmiljö som öppnar upp innovativa affärsmöjligheter och samtidigt erbjuder synergier.

 
För mer information kontakta:
Martin Kõdar
Managing Partner
Martin.Kodar@baltcap.com
Mobil: +372 665 0280

 
Om BaltCap
BaltCaps mål är att våra portföljbolag skall växa till internationellt erkända ledare inom sina branscher. Vi jobbar i partnerskap med bolagsledningar och entreprenörer och hjälper dem att uppnå sina ambitioner och att skapa stark och hållbar utveckling för bolag, både regionalt och internationellt. Vår strategi har gjort det möjligt för BaltCap att bli den mest erfarna och största private equity-aktören med fokus på Baltikum, som täcker buyout, growth capital, infrastruktur och venture capital. Sedan vi grundades 1995 har BaltCap rest ett antal private equity-fonder från institutionella investerare med ett sammanlagt kapital på över 600 miljoner euro. Vi har investerat i cirka 100 företag över ett brett spektrum av affärsområden och utvecklingsstadier. Vårt team med 30 medarbetare täcker regionen i Tallinn, Riga, Vilnius, Warszawa, Helsingfors och Stockholm.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?