ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Inkomstskatt: ”Stockholmare bidrar i genomsnitt dubbelt så mycket som göteborgare”

Stockholms kommun bidrar med mer statlig skatteintäkt än 80 procent av alla andra kommuner tillsammans. Sex av tio som bidrar minst ligger i Västerbotten. Ratsit har granskat den statliga inkomstskatten för 2017.

I Stockholms kommun bor mindre än 10 procent av Sveriges invånare men kommunen står för mer än en femtedel av den totala statliga inkomstskatten. Över 12 miljarder kronor år 2017.
– Det här är en ganska fascinerande skillnad. För att sätta siffrorna i perspektiv kan man säga att Stockholms kommun kan betala för hela Sveriges statliga pensioner, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Stockholms kommun är Sveriges största. På andra plats kommer Göteborgs kommun, där ungefär 5,5 procent av landets invånare bor. Men kommunen står i jämförelse med Stockholm för mycket mindre av den statliga inkomstskatten, trots att de två kommunerna inte skiljer sig så mycket i storlek: totalt 3,6 miljarder kronor kommer från Göteborg, 6,5 procent av den totala summan.
– Med andra ord: en genomsnittlig stockholmare bidrar med nära dubbelt så mycket än en göteborgare, säger Anders Johansson.

Siffrorna beror på inkomst och var höginkomsttagare samlas. Statlig inkomstskatt betalas endast av de personer som 2017 tjänade 438 900 kr per år eller mer. 15 procent av alla som betalar statlig inkomstskatt bor i Stockholms kommun. Störst andel statliga skattebetalare har Danderyds kommun med över 36 procent. Där är även snittinkomsten högst i hela landet med 495 000 kronor per år.

På tredje plats på listan ligger bland Sveriges större städer (Malmö kommer på plats fyra) den mindre kommunen Nacka. Genomsnittsinkomsten är 40 procent högre i Nacka än i Malmö och 30 procent av kommunens invånare betalar statlig inkomstskatt. I Malmö är andelen 12 procent.

Av de tio kommuner som bidrar minst till den statliga inkomstskatten ligger sex stycken i Västerbotten. Längst ned är kommunen Dorotea med 2,5 miljoner kronor.
– Man ska dock tänka på att de tre kommuner som ligger i botten bara har runt 2000 invånare, säger Anders Johansson.

Läs hela rapporten här: Nya siffror - Så mycket betalar din kommun i skatt

Sammanställningen är baserad på färska siffror från skattedeklaration för inkomstår 2017, utdraget på alla levande människor i Sverige över 16 år.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies