1515
Annons

Ökade marginaler i kikaren för krisande svensk tjänstesektor

Ny undersökning: Dåliga arbetsvillkor och bristen på självbestämmande gör att låglöneyrken som vårdbiträden, förskolepersonal och undersköterskor kommer att bli en bristvara i framtiden. Nu tar det svenska techbolaget Quniyx självbestämmande till låglöneyrken för att höja både produktivitet och effektivitet.

Erik Fjellborg, vd Quinyx

Över hälften av arbetsgivarna i den svenska servicesektorn har svårigheter att både rekrytera och behålla personal, enligt en undersökning från programvaruföretaget Quinyx. Värst är det inom besöksnäringen och logistikbranschen men även vården har problem med rekrytering och att behålla personal. En stor anledning till detta är bristen på självbestämmande, enligt undersökningen. Många medarbetare inom låglöneyrken upplever helt enkelt att de inte kan påverka planering och schemaläggning av arbetet tillräckligt mycket.

– Sex av tio arbetsgivare i besöksnäringen säger att de har problem med att rekrytera och behålla personal samtidigt som medarbetarna framförallt saknar medbestämmande. Då är det dags att modernisera arbetssätten och verktygen man jobbar med, säger Erik Fjellborg, vd och grundare av Quinyx.

Erik Fjellborg, som själv tog fram en programvara för detta när han arbetade på McDonald’s under studietiden, menar att servicesektorn måste öka självbestämmande för medarbetarna för att öka attraktionen för yrkena och i slutändan kunna förbättra produktivitet och tillväxt.

Enligt undersökningen räknar en av tre svenska arbetsgivare inom låglöneyrken med upp till tio procents minskad produktivitet, och nästan var femte räknade med upp till tio procent i missad tillväxt, just på grund av att man inte är flexibel gentemot sina skiftarbetare.

– Här finns en oerhörd potential att med rätt arbetssätt och verktyg öka självbestämmandet och därmed produktivitet och tillväxt vilket slutligen kommer att förbättra marginalerna för svenska serviceföretag, säger Erik Fjellborg.

Om undersökningen
Censuswide har på uppdrag av Quinyx frågat 1 600 arbetsgivare och chefer i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Nederländerna och Storbritannien om rekrytering av, och hur man behåller skiftarbetare, samt hur utmaningarna ser ut med den flexibla arbetskraften. Dessutom användes vid undersökningen forskningsmaterial om framtiden för arbetsmarknadsutvecklingen i Europa. Dessa prognoser tillhandahålls av Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning (CEDEFOP).

Läs mer om Censuswide.

Läs mer om Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning (CEDEFOP).

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Selander, Nordic Marketing Manager
Mobil: +46-706-65 64 45
E-post: fredrik.selander@quinyx.com


Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Mirovia Group förvärvar F Consulting i Sverige AB, specialister på att bygga framtidens digitala arbetsplatser

Mirovia Nordics AB (publ) förvärvar F Consulting i Sverige AB, och utökar därmed sin portfolio till att även innehålla specialister på framtidens digitala arbetsplatser. F Consulting redovisade under räkenskapsåret 20/21 en nettoomsättning om 28 MSEK samt en EBITDA om 7,5 MSEK. 

F Consulting grundades 2008 och har idag 15 anställda. De bygger digitala arbetsplatser åt stora globala företag med anställda över hela världen, och agerar plattformsoberoende. Deras kunder har flera tusentals anställda med högt ställda krav på automatisering och regelefterlevnad och verkar ofta inom bank och finans, energi och kärnkraft, detaljhandeln samt inom offentlig verksamhet.
 

Under pandemin har den digitala arbetsplatsen exploderat. Vi har väldigt många stora förfrågningar om att bygga nästa generations moderna digitala arbetsplatser, och att med Mirovia Group komma in i ett större sammanhang, med systerbolag som har kringliggande tjänster, gör att vi kan växa våra affärer både monetärt och strategiskt framöver”, säger Fredrik Zetterström, VD på F Consulting i Sverige AB. 
 

F Consulting är experter på att kombinera högt ställda säkerhetskrav med en fantastisk användarupplevelse som inte bara ökar produktiviteten men även gör kunderna till en mer attraktiv arbetsgivare. F Consulting hjälper sina kunder med alla delar inom den digitala arbetsplatsen, från förstudier, analys- och strategiarbete, implementationsprojekt till förvaltning och vidareutveckling av deras digitala arbetsplatser.
 

“Vi är glada och stolta över att F Consulting har valt att bli en del av Mirovia Group. Medarbetarna på F Consulting präglas både av hög kompetens och av en genuin och personlig touch i sin kundkontakt, och därför kommer de att passa in hos oss på Mirovia som handen i handsken” säger Sebastian Karlsson, VD på Mirovia Group.

Om F Consulting:

F Consulting är specialister på att bygga digitala arbetsplatser åt globala företag med tusentals anställda. F Consulting agerar plattformsoberoende och kan på så sätt agera både rådgivande och implementerande. F Consulting hjälper sina kunder med allt från förstudier, analys- och strategiarbete, implementationsprojekt till förvaltning och vidareutveckling av deras digitala arbetsplatser.

Om Mirovia:

Mirovia är en koncern som investerar i entreprenörsledda bolag som erbjuder mjukvarulösningar och nischade IT-tjänster. Mirovia grundades 2020 med målet att vara en aktiv ägare och affärspartner till små och medelstora bolag som har fortsatt självstyre över sin verksamhet.
 

För mer information, vänligen kontakta:

Sebastian Karlsson, VD och medgrundare, på mailadress sebastian@mirovia.io

www.mirovia.io

Denna information utgör insiderinformation som Mirovia Nordic AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande vid den tidpunkt som är angiven av Bolagets nyhetsdistributör Cision vid publiceringen av detta pressmeddelande. Ovanstående ansvariga personer kan också kontaktas för ytterligare information.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Mirovia Group förvärvar F Consulting i Sverige AB (regulatoriskt pressmeddelande)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?