1515

Så hittar Charlotta Faxén vinnaraktierna i Norden

Att ha tålamod och inte stirra sig blind på nästa kvartalsrapport är viktigt i jakten på kvalitetsbolag. Det menar Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo.

I Sverige tenderar vi att betrakta vår ekonomi som en marknad. Vårt historiska välstånd vilar på svenskt stål, svensk skog och svensk fordonsindustri. Aldrig blir vi svenskar så nationalistiska som när vi talar om svenska exportföretag – Volvo, SKF, Ikea, H&M och Spotify. Sanningen är dock att vi är en del av en större enhet. Dels är många av de största svenska bolagen pannordiska, dels betraktar omvärlden oss inte sällan som en del i en sammanhållen region – Norden, Skandinavien eller helt enkelt norra Europa. Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har olika börser och valutor, men vilar på samma grund där stabil demokrati, starka statsfinanser, utbyggt välfärdssystem och god köpkraft utgör fundamenten. De nordiska ekonomierna står internationellt starka och ett tydligt tecken på det är att det startas många nya företag i samtliga fem länder. Därför var det ett naturligt nästa steg i utvecklingen att som Lannebo starta en nordisk fond, som lanserades den 14 juni förra året. Ett år senare kan Charlotta Faxén, som förvaltar fonden Nordic Equities tillsammans med kollegan Peter Lagerlöf, se tillbaka på ett år som började nedåtgående men slutade uppåtgående. Hösten 2018 backade världens börser på bred front, för att under 2019 vända uppåt igen. Det var dock inget som bekymrade Charlotta Faxén nämnvärt, som poängterar att fondens kapital investeras långsiktigt oavsett svängningar på marknaden.

”De nordiska börserna skiljer sig åt sinsemellan och kompletterar varandra väl. Genom att investera i bolag från alla fem nordiska länder får vi tillgång till fler fina bolag samtidigt som vi sprider valutarisken till flera marknader”, säger Charlotta Faxén.

Stockholmsbörsen har sin bas bland exporttunga verkstadsbolag, Helsingfors domineras av basindustri som skogs- och stålindustri, Köpenhamn har en hög andel läkemedels- och biotechbolag, Oslo är tungt på olja och gas medan Island har sin fiskerinäring och sina banker.


Charlotta Faxén letar bland annat efter bolag som på något sätt bidrar till att lösa världens framtidsproblem.

”Jag och Peter förvaltar fyra fonder, som alla är begränsade till svenska aktier. Med Nordic Equities kan vi ta ut svängarna lite mer och välja både branscher och bolag som vi tidigare inte kunnat investera i”, säger Charlotta Faxén.

Nordic Equities har i dag 60 miljoner i fondkapital investerade i ett trettiotal svenska, finska, norska, danska och isländska aktier. I portföljen finns bland annat det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk, svenska investmentbolaget Kinnevik, norska livsmedelskedjan Europris och finska bastutillverkaren Harvia. För svenska småsparare och andra aktieintresserade är det en hel del nya namn, men för Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf är det ingen större skillnad. De tittar på precis samma egenskaper bland alla nordiska bolag som när de analyserar och väljer ut svenska bolag.

”Först och främst är vi enbart intresserade av bolag som har både växande försäljning och vinst. Det är speciellt viktigt med en underliggande sund affär nu när det är skakigt på världens börser.”

Bolag med stora omstruktureringscase, nystartade förhoppningsbolag, hårt belånade balansräkningar och cykliska storbolag väljs konsekvent bort. När Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf väljer nordiska aktier så tittar de uteslutande på bolag som befinner sig i en uppåtgående trend och vars affär klarar av en nedgång i konjunkturen.

”Vi har ett väldigt starkt bolagsfokus och jobbar med tydlig stock picking. Alla bolag vi tittar på genomgår vår egen hållbarhetsanalys. Även om vi kan vara väldigt snabbfotade när vi köper eller säljer en aktie så har vi ett långsiktigt perspektiv.”


Med blicken in i framtiden. Charlotta Faxén premierar alltid ett långsiktigt tänk.

Just långsiktighet och hållbarhet går som en röd tråd genom alla Lannebos fonder. Charlotta Faxén och hennes kollegor ser bortom den senaste kvartalsrapporten och det förväntar de sig också av de bolag de investerar i. En garant för just långsiktigheten är att bolagen har en stark huvudägare som verkligen förstår verksamheten och kan backa upp bolaget i tider av kris eller motgångar.

”Jag följer alltid med i vad som händer med marknaden, men jag är mer lyhörd för vad som händer specifikt med våra bolag än börsen som helhet. Det är där fokus ligger.”

Detta letar Charlotta Faxén efter när hon investerar för Lannebo Nordic Equities:

1. Försäljningstillväxt - Oavsett konjunktur eller börsutveckling går det alltid att hitta bolag vars försäljning växer.

2. Vinsttillväxt - Bolag som hittat sin nisch och har koll på sina kostnader har ökande vinster när omsättningen ökar.

3. Starka huvudägare - Om ett bolag har en stark och långsiktig huvudägare borgar det för färre kortsiktiga beslut.

4. Stark balansräkning - Bolag med relativt låg belåning och finansiella muskler löper lägre risk att hamna i ekonomisk knipa om efterfrågan krymper.

5. Rätt omvärldsfaktorer - Bolag som på något sätt bidrar till att lösa världens framtidsproblem eller befinner sig i en bransch som väntas växa har framtiden för sig.


Text Jonas Malmborg
Foto Karl Nordlund

Viktor Ström
Kommunikationsansvarig
+46(0)73 069 67 12
viktor.strom@lannebo.se


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?