Annons

Nästa anhalt: Sverige. Dialyspatient med njursvikt reser jorden runt

Filipe Almeida kommer till Sverige! Filipe Almeida är en portugisisk bloggare med kronisk njursvikt som reser jorden runt med målet att inspirera andra patienter med kronisk njursvikt att resa och leva aktiva liv. Det är ett unikt projekt då Filipe, på grund av sin njursjukdom, måste genomgå dialys tre gånger i veckan på specialiserade kliniker. Filipe har för avsikt att besöka totalt 30 olika länder i alla världsdelar och har redan besökt länder som Kuba, Mexiko, Jordanien, Turkiet, Grekland, Ungern och Tjeckien. Nu i veckan har han, hans fru Catarina och deras son Guilherme kommit till Sverige. 

Efter sitt besök i Sverige fortsätter Filipes resa till Saudiarabien, Sydafrika, Indonesien, Taiwan, Thailand, Indien, Maldiverna, Sri Lanka, Australien, Fiji, Nya Zeeland och Brasilien, där han planerar att avsluta sin resa i mars 2020. 

Jag vill visa att man även med en kronisk sjukdom kan njuta av livet, förverkliga sina drömmar och utforska världen. Hindren finns bara i våra huvuden. Vi gav oss ut på denna resa i hopp om att inspirera andra patienter med kronisk njursvikt och deras familjer att leva aktiva liv, säger Filipe Almeida.

Medicinsk partner för Filipe Almeidas jordenruntresa är Diaverum – en oberoende global tjänsteleverantör inom njursjukvård, med dialyscenter i Europa, Sydamerika, Asien och Afrika.

Vi är stolta över att kunna stödja för Filipes resa och ordna behandlingar åt honom på Diaverums och andras kliniker världen över. Den standardiserade vård som erbjuds på våra 380 kliniker, smidig överföring av medicinsk information samt det ständiga stödet från vår klinikpersonal säkerställer att Filipe och hans familj får en framgångsrik resa. Det kan ge inspiration åt njurpatienter globalt och bevisa för dem att de kan leva fullvärdiga liv, säger Dimitris Moulavasilis, vd på Diaverum.

Under de senaste åren har kronisk njursvikt varit med på listan över livsstilssjukdomar, vilken också omfattar fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck. Över en halv miljon svenskar lider i dag av kronisk njursvikt, varav 4 000 får dialysbehandling. De flesta av dem försöker sig inte ens på att göra långa resor.

Tidigare gällde EHIC kortet från Försäkringskassan som garanti för betalning för dialysbehandlingar för länder som var med i Schengen. Enligt nya rutiner krävs det att den dialyserande ansöker om ett s.k. Förhandsbesked från Försäkringskassan. Tillsammans med FK:s blankett ska ett intyg från dels behandlande läkare i Sverige och dels en behandlingsplan med kostnadsberäkning från den tilltänkte vårdgivaren på resmålet bifogas. Ges ett förhandsbesked med ett positivt resultat från FK innebär det att patienten själv får betala behandlingarna på plats innan dialysbehandlingen påbörjas. Vanligast ges 3 behandlingar i veckan vilket innebär att kostnaden för patienten blir ca 10 000 SEK/vecka.

Njurförbundet kräver nu att antalet möjligheter, att även för en dialyserande kunna resa inom landet, utökas. Dessutom att betalningsrutinerna hos Försäkringskassan för dialysbehandlingar utomlands förenklas, snabbas upp och särskiljs från övrig utlandsvårdsäger Tina Pajunen, vice ordförande Njurförbundet.

Du kan följa familjen Almedias livsomvälvande resa på Instagram @allaboardfamily och via bloggen https://allaboardfamily.com.

Ms Joanna Borczak, Director Global Marketing, Diaverum
E-mail: joanna.borczak@diaverum.com
Contact: +48 532 793 882

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?