Swedish Stirling lanserar ett grönare lån som tar bort stora mängder CO 2 -utsläpp permanent

Miljöteknikföretaget Swedish Stirling AB (”Swedish Stirling”) lanserar idag en helt ny typ av grönare lån som förhindrar stora mängder CO2-utsläpp permanent. Första långivare kommer bli grundarfamiljen till Oriflame – familjen af Jochnick.

Det svenska miljöteknikföretaget Swedish Stirling har med produkten PWR BLOK 400-F utvecklat en unik metod att omvandla industriella restgaser till klimatsmart elektricitet. PWR BLOK är, enligt det oberoende certifieringsföretaget Lloyd’s Register, det billigaste sättet att producera elektricitet som existerar idag och ger dessutom större CO2-besparingar per investerad krona än något annat energislag. Swedish Stirlings första PWR BLOK driftsattes under våren hos den sydafrikanska ferrokromproducenten Afarak Mogale.

Som ett led i att finansiera en snabb utbyggnad i Sydafrika lanserar Swedish Stirling nu en helt ny typ av grönare lån. Förutom ränta garanterar låneavtalet att utsläppsrätterna som PWR BLOK genererar under lånets löptid aldrig kommer att säljas vidare. Lånet säkerställer därmed att mycket stora mängder CO2 globalt aldrig kommer produceras.

Familjen af Jochnick – grundare av Oriflame – kommer bli först med att ge det nya lånet. Det nominella beloppet på lånet är 10 MSEK med en ränta på 8,25%, och en löptid på 4 år med möjlighet till förlängning på 2 år. Lånet motsvarar kostnaden för två PWR BLOK och därmed CO2-besparingar på drygt 6 500 ton/år. Lånet möjliggör därmed att upp till 40 000 ton mindre CO2 släpps ut under lånets löptid.

- Swedish Stirling har en mycket spännande miljöteknik som tydligt reducerar stora mängder CO2-utsläpp till en låg kostnad. Att vara med tidigt och bidra till att denna teknologi byggs ut snabbare var det viktigaste skälet för oss att teckna det gröna lånet. Som i allt vi gör ser vi till att få maximal nytta i våra investeringar. I detta fall minskade CO2-utsläpp, säger Alexander af Jochnick.

- Med vårt nya lån har vi skapat en riktig CO2-dödare. Vi tackar familjen af Jochnick för deras tidiga stöd och förtroende, säger Sven Sahle, styrelseordförande och största ägare i Swedish Stirling.

- Eftersom PWR BLOK är den teknologi i världen som idag ger störst CO2-besparingar per investerad krona så kan vi erbjuda ett lån som ger riktigt stor positiv miljöpåverkan redan vid förhållandevis små belopp, säger Gunnar Larsson, vd och grundare av Swedish Stirling.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sven Ljungberg, Kommunikationschef, +46 708 365 310, ir@swedishstirling.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Grönare lån

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AconAnnons

I molnet eller berget? Så kan du kombinera traditionellt datacenter med rätt molnlösning

Mattias Sundling, Affärsområdeschef Cloud på IT-företaget Acon.
Mattias Sundling, Affärsområdeschef Cloud på IT-företaget Acon.

Allt fler företag väljer att flytta delar av sin IT-miljö till molnet för att dra nytta av olika driftsformer. Samtidigt ökar utbudet av tjänster och produkter i de publika molntjänsterna.

– Här kan vi hjälpa våra kunder att hitta den optimala lösningen. Den kan se olika ut för varje kund, säger Mattias Sundling, Affärsområdeschef Cloud på IT-företaget Acon.

En fördel med att flytta till molnet är att man slipper handskas med praktiska utmaningar som skalskydd, redundans, kyla, reservkraft och förbindelser. Istället kan kunden fokusera på sin kärnverksamhet och överlåta till en expert att sköta den underliggande infrastrukturen. 

De publika molnen som AWS, Azure och Google Cloud har utvecklat färdiga funktioner som kunderna kan använda.

– Trenden är att man går från server-tänket mot en funktion. Istället för att köpa en server där man installerar sin databas så köper man en databas som tjänst, förklarar Mattias Sundling.

När allt fler kunder vill prova de publika molnen blir Acons uppgift ännu viktigare.

– Vi kan vägleda kunderna till rätt lösning utifrån deras behov oavsett om det är i vår molnplattform eller en publik molntjänst, säger han.

En av de vanligaste molntjänsterna i dag är Microsoft 365 för e-post och samarbete. Här läggs allt mer av kunders affärskritiska data.

– Det är en vanlig missuppfattning att det här automatiskt ingår backup och långtidsarkivering. Ifall en användare av misstag eller avsiktligt tar bort data kan det få stora konsekvenser för företaget. Det gäller att veta vad som ingår och vad man bör komplettera med för att få ett fullgott skydd. Detta kan Acon hjälpa sina kunder med i dag, säger han.

Hållbarhet allt viktigare

På Acon har man också sett en ökad efterfrågan på hållbara molntjänster.

– Kravet på hållbarhet bara ökar. Nästan alla företag i dag arbetar för att minska sin miljöpåverkan. Att vi kan erbjuda en hållbar molnlösning är något som kunderna uppskattar, säger han.

Datacenter i allmänhet slukar stora mängder energi och kräver kylning dygnet runt. Acon har sitt datacenter i ett bergrum i Norrland. Här finns kylan naturligt.

– Vi använder både frikyla utifrån och bergkyla inifrån. Det gör att vi har väldigt låg energiförbrukning för att kyla vår anläggning, säger Mattias Sundling.

Den energi som ändå behövs är 100 procent förnyelsebar. 

– Vårt datacenter har nyligen blivit certifierat enligt den globala märkningen för hållbar data, Fossil Free Data. Det innebär att vi uppfyller strikta energieffektiva åtgärder vilket också är en stämpel på att våra kunders system och data hanteras på ett hållbart sätt, säger han.

Bolaget byter namn och blir Nordlo

Acon har sedan början av året varit en del av Nordlo. Nu sker också ett namnbyte utåt. 

– Nordlo är en väldigt decentraliserad organisation. Vi kommer att fortsätta vara samma engagerade personer som bedriver vår kärnverksamhet men samtidigt får vi tillgång till hela koncernens kompetens. Med fler strategiskt placerade datacenter runtom i Sverige blir förutsättningarna ännu bättre för våra kunder, avslutar Mattias Sundling. 

Läs mer på: www.acon.se 

Mer från Acon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?