1515

Swedish Stirling lanserar ett grönare lån som tar bort stora mängder CO 2 -utsläpp permanent

Miljöteknikföretaget Swedish Stirling AB (”Swedish Stirling”) lanserar idag en helt ny typ av grönare lån som förhindrar stora mängder CO2-utsläpp permanent. Första långivare kommer bli grundarfamiljen till Oriflame – familjen af Jochnick.

Det svenska miljöteknikföretaget Swedish Stirling har med produkten PWR BLOK 400-F utvecklat en unik metod att omvandla industriella restgaser till klimatsmart elektricitet. PWR BLOK är, enligt det oberoende certifieringsföretaget Lloyd’s Register, det billigaste sättet att producera elektricitet som existerar idag och ger dessutom större CO2-besparingar per investerad krona än något annat energislag. Swedish Stirlings första PWR BLOK driftsattes under våren hos den sydafrikanska ferrokromproducenten Afarak Mogale.

Som ett led i att finansiera en snabb utbyggnad i Sydafrika lanserar Swedish Stirling nu en helt ny typ av grönare lån. Förutom ränta garanterar låneavtalet att utsläppsrätterna som PWR BLOK genererar under lånets löptid aldrig kommer att säljas vidare. Lånet säkerställer därmed att mycket stora mängder CO2 globalt aldrig kommer produceras.

Familjen af Jochnick – grundare av Oriflame – kommer bli först med att ge det nya lånet. Det nominella beloppet på lånet är 10 MSEK med en ränta på 8,25%, och en löptid på 4 år med möjlighet till förlängning på 2 år. Lånet motsvarar kostnaden för två PWR BLOK och därmed CO2-besparingar på drygt 6 500 ton/år. Lånet möjliggör därmed att upp till 40 000 ton mindre CO2 släpps ut under lånets löptid.

- Swedish Stirling har en mycket spännande miljöteknik som tydligt reducerar stora mängder CO2-utsläpp till en låg kostnad. Att vara med tidigt och bidra till att denna teknologi byggs ut snabbare var det viktigaste skälet för oss att teckna det gröna lånet. Som i allt vi gör ser vi till att få maximal nytta i våra investeringar. I detta fall minskade CO2-utsläpp, säger Alexander af Jochnick.

- Med vårt nya lån har vi skapat en riktig CO2-dödare. Vi tackar familjen af Jochnick för deras tidiga stöd och förtroende, säger Sven Sahle, styrelseordförande och största ägare i Swedish Stirling.

- Eftersom PWR BLOK är den teknologi i världen som idag ger störst CO2-besparingar per investerad krona så kan vi erbjuda ett lån som ger riktigt stor positiv miljöpåverkan redan vid förhållandevis små belopp, säger Gunnar Larsson, vd och grundare av Swedish Stirling.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sven Ljungberg, Kommunikationschef, +46 708 365 310, ir@swedishstirling.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Grönare lån

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PolestarAnnons

Stora förändringar när bilar blir uppkopplade

Bilbranschen genom går stora förändringar.

Det handlar inte bara om elektrifiering – utan om nya digitala funktioner som ger nya upplevelser och underlättar i vardagen.

– Tekniken är här för att hjälpa oss, säger Beatrice Simonsson, produktchef för den eldrivna prestandabilen Polestar 2.

Framtiden är runt hörnet – läs mer om Polestar 2 här  

Bilen är idag mer än bara ett transportmedel som tar oss från A till B. Här tillbringar många av oss mycket tid – till och från jobbet, på semesterresan, till fotbollsträningar med barnen och så vidare. Och tiden i bilen kan bli värdefull.

– Vi vill till exempel kunna svara på jobbsamtalet, lyssna på skön musik på Spotify eller sms:a med röststyrning utan att behöva ta i telefonen och istället fortsätta hålla ögonen på vägen. Har man en ständigt uppkopplad bil är detta möjligt, säger Beatrice Simonsson, produktchef för Polestar 2.

Först i världen med Android

Polestar 2 var först i världen med Android Automotive OS, en plattform med tjänster som exempelvis Google Assistant, Google Maps och Google PlayStore. Bilen är ständigt uppkopplad, vilket i korthet innebär att bilägaren inte ska behöva tänka mer än nödvändigt.

– Du kan släppa alla irritationsmoment om att kartan inte är uppdaterad eller att assistenten inte förstår dig. Om du söker på en adress i Google Maps på telefonen sparas det direkt som historik i bilen. Du behöver inte längre ”skicka adresser” till bilen. Du har helt enkelt en Google Assistent som förstår dig, säger Beatrice.

Polestar tar fram bilar med teknik som ska hjälpa dig i vardagen och vara enkel att använda.

– Tekniken är där för att hjälpa oss. Vill du veta var du kan parkera i Göteborg, när din lokala butik stänger eller var det finns användbara laddstationer i närheten finns informationen hela tiden tillgänglig.

Uppdateringar – utan att åka till verkstaden

Tack vare att Polestar 2 är uppkopplad blir systemen i bilen hela tiden bättre. När biltillverkaren tar fram ny programvara, det kan röra sig om förbättringar, vidareutvecklingar eller nya funktionaliteter, kan Polestar 2 uppdateras via Over-the-air (OTA). 

- Via molnet kan du få uppdateringar och nya funktioner som du annars hade behövt åka till en serviceverkstad för. Det om något förenklar vardagen.

Med OTA kan Polestar skicka den senaste mjukvaran direkt till alla kunder på samma sätt som de är vana vid på sina smartphones.

– Vi uppdaterar löpande alla bilar med ny mjukvara – vilket innebär att även de tidigaste bilarna får tillgång till den senaste mjukvaran och därmed kan ta del av alla nya funktioner.

Framtiden är runt hörnet – läs mer om Polestar 2 här  

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?