Annons

Ny undersökning visar vad som skiljer sig åt från att äga en elbil i Sverige, respektive utomlands

Att elbilar hör framtiden till och bensindrivna fordon snart kommer att vara historia, det vet de flesta. Men istället för att hela tiden prata om hur det kan komma att se ut att vara elbilsägare framöver, har Moneyarcher.com (https://moneyarcher.com/se/) valt att titta närmare på vad det innebär att äga en elbil i Sverige idag.

Vi svenskar tycker om att framhålla oss själva som ett grönare och mer teknikprogressivt folk än de flesta andra, men faktum är att när det gäller omställningen från bensin- till eldrivna bilar, så är det vårt kära grannland Norge som håller fanan högst. År 2019 utgjorde elbilar 8% av nyproducerade fordon att säljas på den svenska marknaden, samtidigt som siffran för samma sak i Norge låg på hela 49%. Den siffran rör i och för sig blott nya bilköp genomförda under kalenderåret, men andra beräkningar visar att redan nu så utgörs ungefär en tiondel av den samlade norska personbilsflottan av elbilar. I vårt västra grannland har staten verkligen satsat på att ställa om till elbilar, och föga förvånande är det just det som gör skillnad på riktigt. Genom skattereduktioner och slopade vägtullar, gratis parkering och lägre årsavgifter för att använda vägarna, innebär det att ha en elbil i sin ägo en stor fördel i Norge, att jämföra med andra länder som vårt eget där det trots många fördelar fortfarande kan medföra vissa besvärligheter. “Att satsa såsom norrmännen har gjort är nog det enda som riktigt kan få fart på försäljningen av elbilar,” hävdar Karl Johannesson på Moneyarcher. “I alla fall kortsiktigt. Långsiktigt kan det såklart jämna ut sig oavsett, det är vad vi kan utläsa av undersökningen.” Annan statistik visar att det först och främst är den rikare delen av Europa som visar vägen, vilket kanske kan sägas vara föga överraskande. Dock är det värt att tillägga att elbilar utgjorde 4% av nya bilar på den kinesiska marknaden år 2019, vilket kanske inte låter som särskilt mycket ifall man inte först påminner sig själv om att den totala kinesiska personbilsflottan består av 250.000.000 enskilda fordon. Härhemma i Sverige har nyare lagstiftning liknande den som redan finns i Norge lett till ett uppsving i försäljningen av elbilar, men det är fortfarande inte tillräckligt för att tvinga fram det där egentliga genombrottet. Den statliga subventionen för elbilar ligger just nu på 60.000 kronor. Därtill tillkommer andra fördelar som i särskilda kommuner innebär bland annat gratis (eller billigare) parkering och gratis uppladdning. “Att det är en mix av piska och morot som fungerar, det tror jag att de flesta är eniga om oavsett ifall de säger det, eller inte,” säger Karl Johannesson på Moneyarcher. Det råder ingen tvekan om att det inte finns en enhällig strategi för att uppnå större konsumtion av elbilar. Det enda som står klart är att det är önskvärt och något som definitivt bör arbetas ännu hårdare för ska ske. Läs mer om Moneyarchers undersökning av priset på att äga elbil här.  (https://moneyarcher.com/se/hur-dyrt-ar-det-som-svensk-att-ha-elbil/)

För ytterligare information

karl@moneyarcher.com

Moneyarcher.com har sin expertis inom lån och finans och erbjuder tips och råd omkring konsumtionslån och snabblån utan säkerhet (https://moneyarcher.com/se/snabblan-15000-2/) för låntagare. Moneyarcher.com verkar på flera marknader, förutom på den svenska även på den spanska (https://moneyarcher.com/es/), den danska (https://moneyarcher.com/dk/) och den tyska (https://moneyarcher.com/de/).  Tjänsten finns även tillgänglig som app på App Store (https://apps.apple.com/us/app/moneyarcher-com/id1472548805) och Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moneyarchercomdk.app). 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?