1515

Ny undersökning visar vad som skiljer sig åt från att äga en elbil i Sverige, respektive utomlands

Att elbilar hör framtiden till och bensindrivna fordon snart kommer att vara historia, det vet de flesta. Men istället för att hela tiden prata om hur det kan komma att se ut att vara elbilsägare framöver, har Moneyarcher.com (https://moneyarcher.com/se/) valt att titta närmare på vad det innebär att äga en elbil i Sverige idag.

Vi svenskar tycker om att framhålla oss själva som ett grönare och mer teknikprogressivt folk än de flesta andra, men faktum är att när det gäller omställningen från bensin- till eldrivna bilar, så är det vårt kära grannland Norge som håller fanan högst. År 2019 utgjorde elbilar 8% av nyproducerade fordon att säljas på den svenska marknaden, samtidigt som siffran för samma sak i Norge låg på hela 49%. Den siffran rör i och för sig blott nya bilköp genomförda under kalenderåret, men andra beräkningar visar att redan nu så utgörs ungefär en tiondel av den samlade norska personbilsflottan av elbilar.

I vårt västra grannland har staten verkligen satsat på att ställa om till elbilar, och föga förvånande är det just det som gör skillnad på riktigt. Genom skattereduktioner och slopade vägtullar, gratis parkering och lägre årsavgifter för att använda vägarna, innebär det att ha en elbil i sin ägo en stor fördel i Norge, att jämföra med andra länder som vårt eget där det trots många fördelar fortfarande kan medföra vissa besvärligheter.

“Att satsa såsom norrmännen har gjort är nog det enda som riktigt kan få fart på försäljningen av elbilar,” hävdar Karl Johannesson på Moneyarcher. “I alla fall kortsiktigt. Långsiktigt kan det såklart jämna ut sig oavsett, det är vad vi kan utläsa av undersökningen.”

Annan statistik visar att det först och främst är den rikare delen av Europa som visar vägen, vilket kanske kan sägas vara föga överraskande. Dock är det värt att tillägga att elbilar utgjorde 4% av nya bilar på den kinesiska marknaden år 2019, vilket kanske inte låter som särskilt mycket ifall man inte först påminner sig själv om att den totala kinesiska personbilsflottan består av 250.000.000 enskilda fordon.

Härhemma i Sverige har nyare lagstiftning liknande den som redan finns i Norge lett till ett uppsving i försäljningen av elbilar, men det är fortfarande inte tillräckligt för att tvinga fram det där egentliga genombrottet. Den statliga subventionen för elbilar ligger just nu på 60.000 kronor. Därtill tillkommer andra fördelar som i särskilda kommuner innebär bland annat gratis (eller billigare) parkering och gratis uppladdning.

“Att det är en mix av piska och morot som fungerar, det tror jag att de flesta är eniga om oavsett ifall de säger det, eller inte,” säger Karl Johannesson på Moneyarcher.

Det råder ingen tvekan om att det inte finns en enhällig strategi för att uppnå större konsumtion av elbilar. Det enda som står klart är att det är önskvärt och något som definitivt bör arbetas ännu hårdare för ska ske.

Läs mer om Moneyarchers undersökning av priset på att äga elbil här.

För ytterligare information

karl@moneyarcher.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?