1515

Svettning orsakar stort lidande

Hyperhidros, överdriven svettning, har en negativ påverkan på livskvalitet. Det visar de första resultaten från en stor undersökning som Svettkliniken i Stockholm genomför via sociala medier.

- Vi möts varje dag av patienter som berättar hur mycket oro och ångest de får av svettningen. Många väljer att isolera sig socialt. De undviker fritidsaktiviteter och relationer. Hela livet anpassas när valet av utbildning och yrke är påverkat av svettningen. Detta säger narkossjuksköterskan Susanne på Svettkliniken.

Till kliniken kommer patienter för att behandla svettning från alla kroppsområden. I Sverige ges endast behandling av armsvett och handsvett i den landstingsdrivna vården. Politiker har tagit beslutet utifrån studier som antyder att livskvaliteten inte påverkas lika negativt av svettning från huvudet och ansiktet, ljumskar, rumpa, rygg, bröst eller fötter.

- Vi som ser och behandlar hundratals patienter varje månad har svårt att förstå att överdriven svettning från andra kroppsområden än armhålor och händer inte ska påverka livet lika negativt. Detta säger Peter Svamo, leg. läkare och verksamhetschef på Svettkliniken.

Svettkliniken har gått ut i sociala medier och frågat dem som har problem hur svettningen påverkar deras livs. Undersökningen genomförs via det internationellt validerade frågeformuläret DLQI (Dermatoloy Life Questionnaire Index) som består av 11 frågor om hur stor påverkansvettningen har på olika delar av livet.

- I första hand har vi sett på hur personer påverkas av svettning generellt. I juni svarade 1700 personer på formuläret. Resultatet av skattningen visade höga siffror. På en skala från 1 till 30 hade genomsnittspersonen en score på 18. Det pekar på en mycket stor påverkan på livskvaliteten.

Studien kommer fortsätta och frågeformuläret hittar man på alla större sociala medier. I senare skede och med mer data kommer forskargruppen kunna se mer specifikt på hur svettning från olika kroppsområden påverkar livskvaliteten.

- När vi ser vidare på specifika områden med svettning och påverkan på livskvalitet kan vi ge starkare rekommendationer om vilka kroppsområden som borde ingå i den Landstingsfinansierade vården. Det finns en andel patienter som idag inte har råd att betala för en behandling. Vi tror vi kan hjälpa många fler att bli av med handikappet att svettas överdrivet mycket, om vi får hjälp av Landstingen avslutar Läkaren Peter Svamo.

Om Svettkliniken 

Svettkliniken är specialiserade på behandling av hyperhidros. Leg. läkare och specialistsjuksköterska med lång erfarenhet tar bort överdriven svettning med injektioner med Botox. På kliniken behandlas alla kroppsområden mot svettningar.

Besök svettklinikens svettmottagning samt bloggen för mer information om svettproblem.

Svettkliniken är systerklinik till Stadskliniken.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Telia CygateAnnons

Fem tips för att arbeta säkert på distans

”Att jobba hemifrån kan vara en säkerhetsrisk”, menar Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate.
”Att jobba hemifrån kan vara en säkerhetsrisk”, menar Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate.

Allt fler vill i dag ha möjlighet att arbeta hemifrån och på distans. Det ställer nya krav på våra säkerhetslösningar. Då måste företagen göra det enkelt för medarbetarna att göra rätt.

Läs mer om säker uppkoppling på telia.se/molninriktad 

Tidigare var det lättare för företagen att ha koll på säkerheten. Datorer, servrar och medarbetare fanns inom samma väggar, vilket gjorde det enklare att skydda information från att spridas. Så är det inte längre.

– När fler jobbar på distans har vi ett helt nytt läge med nya hot och utmaningar. Men också nya möjligheter, säger Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate. 

– Att jobba från ett öppet nätverk på till exempel ett kafé innebär en klar säkerhetsrisk. Och att jobba hemma är inte heller så säkert. Många företag säger därför redan i dag nej till hemmanätverk. Det innebär att företagen måste tänka om och ha en ny säkerhetsstrategi. 

Tillsammans med Magnus Rosendahl, affärschef IT-tjänster på Telia, listar Simon Binder fem tips som gör det enklare och säkrare att arbeta på distans:  

1. Utbilda medarbetarna

Att jobba på distans innebär att ett större ansvar vilar på medarbetarna. Därför måste de utbildas, coachas och ständigt uppdateras på hur säkerheten ska upprätthållas på distans. Varje medarbetare har ett ansvar gentemot sin arbetsgivare, men arbetsgivaren måste också hjälpa medarbetarna att göra rätt. Så gör dem medvetna om hot, angrepp och risker. Precis som vi inte ska prata högt om vad som helst över allt, ska vi inte heller jobba över allt. 

2. Ta skydd med hjälp av digitalt larmbolag

Det är viktigt att företaget har ett digitalt skydd som larmar om eventuella hot och avvikelser. 

Se då till att de larm och skydd ni använder fungerar och jobbar tillsammans. Eller allra helst, ha en enda partner, till exempel SOC, Security Operation Center, som hjälper företaget med hela skyddet. Det blir både billigare och mer effektivt.  

3. Gör en ordentlig säkerhetsanalys 

Vilka nya hot och risker utsätts organisationen för i det ”nya normala”, vilka säkerhetsfunktioner finns och vilken lösning är rätt för just oss? För att ta reda på det, gör en ordentlig säkerhetsanalys där ni ser över alla delar och även analyserar läget framåt. Se till att ni hittar en lösning där allting jobbar tillsammans.  

4. Skydda mejlen

Ett av de största säkerhetshoten är mail och andra samverkanslösningar. Det är så lätt att missta sig på en avsändare och klicka på en osäker länk – det har tyvärr många redan erfarit. En bra regel är därför att aldrig klicka på en länk annat än om du fått information om den innan. Ta också hjälp av ett mejlskydd – uppgradera det paket du har eller köp det separat. Det är ett enkelt sätt att göra det svårt angripa mejlen och att slippa oro.  

Det gäller även plattformar för videokommunikation, till exempel Teams och Zoom. Så ha samma tänkt där – ta skydd på alla plattformar.  

5. Använd multifaktor-autentisering

De flesta plattformar och nätverk kräver en verifiering av användaren. Men i dag räcker det inte med användarnamn och lösenord. För att identifieringen på till exempel ett intranät ska vara säker krävs en så kallad multifaktor-autentisering. Denna kan göras på olika sätt, till exempel genom en push-notis, fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller en fysisk enhet, som ett smart card eller en Yubikey

De flesta företag har information som är känslig och måste skyddas. Och alla plattformar innebär en risk – Teams, Facebook, Whatsapp, Google… 

– Därför måste alla, såväl företag som privatpersoner, skydda alla sina konton från intrång. Det innebär att vi kommer att få se allt mer av multifaktor-autentisering eller tvåfaktors-autentisering, säger Magnus Rosendahl. 

– Men tänk på att inget skydd är 100 procent säkert så var alltid lite sunt skeptisk och tänk med förnuftet. 

Läs mer om säker uppkoppling på telia.se/molninriktad 

Mer från Telia Cygate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Cygate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?