1515

Nu släpps två helt nya Astrid Lindgren-böcker

I april respektive juni blir det världspremiär för två nya Astrid Lindgren-bilderböcker med helt olika karaktär. En sagolik vaggvisa och ett charmigt Saltkråkan-äventyr som gjorts i samarbete med två av Sveriges främsta illustratörer.

Alla ska sova av Astrid Lindgren & Marit Törnqvist, släppdatum 30/4

Astrid Lindgren skrev texten till Alla ska sova (även känd som Alla ska sova för nu är det natt) redan i mitten av 1980-talet. Ursprungligen gjordes den som text till en vaggvisa, tonsatt av Georg Riedel, som sjöngs i filmen Alla vi barn i Bullerbyn (1986). När konstnären och illustratören Marit Törnqvist hörde sången framföras på Astrid Lindgrens begravning 2002 bestämde hon sig för att göra en bilderbok baserad på texten.
– När man förväntar sig i en vaggvisa att zooma in på barnet, göra världen liten, väljer Astrid att göra motsatsen. Hon zoomar ut och visar barnen allt, det är hennes berättarperspektiv som stämmer så fint med mitt eget, säger Marit Törnqvist.
Alla ska sova får läsaren följa med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, till kohagen, lammen och till andra små djur som hellre vill leka än sova. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro. Till och med vareviga katt.

På Astrid Lindgrens Näs invigs den 29 juni utställningen En lycklig ö – 30 år av ord och bild med Marit Törnqvist. Det är en utställning som handlar om berättelsens kraft och om Marits relation till Astrid Lindgren.

Om Marit Törnqvist
Direkt efter examen på konstakademin i Amsterdam illustrerade Marit Törnqvist När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren. Därefter har de samarbetat med titlar som Sunnanäng och I Skymningslandet – under arbetet med den sistnämnda flög de ballong över Stockholm tillsammans. Marit Törnqvist har även varit konstnärlig ledare för Junibacken i Stockholm.

Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore, i butik 10/6

”Vad ska du ha honom till”, frågade Rulle. Pelle tryckte kaninen intill sig. ”Till min! Jag ska bara ha honom till min!”Nog är det orättvist att Tjorven har ett alldeles eget djur, hon har ju Båtsman! Pelle vill också ha ett djur att ta hand om. Så när det finns kaniner att köpa på grannön, då blir han helt till sig. Tjorven och Pelle får låna en eka och ro över till ön – och där finns en alldeles underbar kanin. Fast vägen hem blir mer strapatsrik än de tänkt.

I juni är det världspremiär för Ett litet djur åt Pelle, den första bilderboken någonsin om Saltkråkan, illustrerad av Maria Nilsson Thore. Boken är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan– som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn. Maria Nilsson Thore tvekade aldrig att ta sig an uppdraget, trots att de flesta av oss fortfarande minns rollkaraktärerna in till minsta hängselbyxa och citat.
– Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna. I originalmanus står inget om hur barnen ska se ut, så jag började faktiskt med att göra Tjorven blond och smal. Sedan, under arbetets gång, blev hon ändå lite mer mörkhårig och rund, säger Maria Nilsson Thore.

Om Maria Nilsson Thore
Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack i Stockholm och har arbetat som illustratör sedan år 2000. I dag är hon även verksam som författare. Maria Nilsson Thores signum är detaljrika bilder med mönstrade tyger (som Tjorvens rutiga byxor). Hon har mottagit en rad utmärkelser och var dessutom dubbelt Augustnominerad 2011.

Under våren kommer även tre andra bilderbokspärlor av Astrid Lindgren ut i nyutgåva: Vår i Bullerbyn (illustratör: Ilon Wikland), Kalle – den lilla tjurfäktaren (illustratör: Marit Törnqvist) och Barnens dag i Bullerbyn (illustratör: Ilon Wikland).  

För mer information vänligen kontakta: Terri Herrera, presskontakt, terri.herrera@norstedts.se.
Läs mer om böcker och upphovspersoner på rabensjogren.se 
Bilder på omslag och författare finns att ladda ner på http://bilder.norstedts.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?