1515

Renal Patient travels around the world with his family Haemodialysis will not stop Filipe Almeida from realizing his dreams

Lisbon, (March 2019) - Filipe Almeida, an extraordinary traveller who is preparing for an epic journey next Friday, March 29. Filipe was diagnosed with a kidney disease as an infant, and currently receiving haemodialysis treatment three times per week, Filipe is also the face of adventure and determination, as he sets off on a journey around the world with his family: wife Catarina and son Guilherme.

 

For all renal Patients, Filipe is an inspiration!

Over the course of a year, the family which we could already follow in Instagram @allaboardfamily and in their family blog https://allaboardfamily.com/, will be visiting thirty countries, integrating their duly planned routines which are associated to their needed healthcare, and showing that it is possible to live life to its fullest and to follow ones dreams.

Filipe, Catarina and Guilherme (their son, who is almost a two-year-old) will travel through several European countries such as Spain, France, Italy, Greece, Croatia, Albania, Hungary, The Czech Republic, Poland, Lithuania and the Netherlands. Their first destination after leaving Lisbon will bethe Bahamas. Other destinations will include Cuba, Mexico, Turkey, Saudi Arabia, Israel, Jordan, South Africa, Indonesia, Taiwan, Thailand, India, the Maldives, Sri Lanka, Australia, Fiji, New Zealand and Brazil, where the trip is expected to end in March 2020. Filipe will also return to Portugal periodically to review his medical condition.

The emphasis is on adventure, a rare experience for a chronically ill patient whose life depends on undergoing treatment, without fail, every other day. In fact, Filipe and Catarina are undertaking this journey to inspire other chronic kidney patients hoping to help them enjoy their mobility and exercise their right to a normal and empowered life, as well as to other families travelling with children.

An inspiration for all chronic kidney patients

Filipe’s kidney disease was diagnosed when he was only 12 years old. As the disease was of a immunological aetiology and had a genetic origin, it was expected to progress into adulthood.

Only a year and a half ago – the kidney disease reached stage 5; a stage when haemodialysis, or another replacement treatment (such as Peritoneal Dialysis or Renal Transplant) becomes necessary to replace renal function and stay alive. Accepting this new condition was not easy, but Filipe refused give up on his life projects and, with the support of Catarina, decided to undertake this trip around the world, proving that nothing is impossible, even for end-stage kidney patients.

The couple committed to this dream entirely. Their blog, in which they were already writing about their lives and their routines – www.allaboardfamily.com – will serve as a platform for reporting on their experiences, as a diary for their son, and as a source of inspiration for other kidney patients.

Providing all the logistical support for the trip is Diaverum, an independent and global renal care provider with Swedish origins and with a presence in Portugal (where Filipe is a regular patient). From the start, the company has spared no efforts in helping make this dream turn into a reality that can inspire other patients to lead full, active lives which are not taken over by haemodialysis treatments.

For one year, Filipe Almeida will be visiting a series of countries as a true ambassador for this cause. Providing a real testimonial through his ability to integrate the chronic disease into his life, without having to give up the joy of realizing his dreams.

 

FOLLOW

https://www.instagram.com/p/BvKWl2Gn5Gd/

Patrik Syrén

Head of PR and Communication, Diaverum AB

E-mail: patrik.syren@diaverum.com

Phone: +46 730 74 66 30

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?