Storbanker gör det dyrare för dig utomlands

Storbanker höjer avgifter för utomlandsbetalningar med kort samtidigt som bankkartan ritas om av utmanare som erbjuder 0% valutapåslag. Alltså hög tid för dig som kund att tänka till när det gäller val av kort som betalmedel. Hur mycket extra betalar du t.ex för varje kortköp utomlands i valutapåslag?

För de flesta kreditkort eller debitkort lägger banken till en extra avgift mellan 1-3% på ALLA dina köp utomlands. Detta kallas valutapåslag.

- Att du betalar mycket valutapåslag kan tyckas onödigt när det faktiskt finns kortalternativ helt utan valutapåslag, tex Easyliving kortet från Collector Bank, säger Elin, VD på Kortio.se. Oavsett hur ofta du är utomlands så är det tråkigt att behöva lägga till 2% på alla dina köp.

Swedbank var senaste banken att höja valutapåslaget vid köp utomlands till 1,65 procent för alla sina kort och Coops kreditkort Mastercard Mer lägger också till valutapåslag på 1,75%.
Samtidigt som nyare banker på marknaden tar bort valutapåslaget helt och erbjuder dessutom gratis årsavgift (läs mer om vilka här).

- Det är just därför vi startade vår jämförelsetjänst Kortio.se, för att uppmana alla kortinnehavare att jämföra och hitta det bästa kortet för sitt konsumerade. Bankerna har förändrat sina kortprogram en hel del de senaste året och det är dags att utvärdera korten i plånbok, avslutar Elin.

Kortio.se är Sveriges största jämförelsetjänst för kort. Kortio visar erbjudanden och kampanjer från marknadens alla kreditkort. En kostnadsfri tjänst som sedan 2013 hjälpt över 100 000 kunder hitta rätt kort.
   
   
Undvik fällan när du betalar med kort utomlands!
    
   


Valutaväxling och valutapåslag- vad är skillnaden?
Valutapåslaget ska man alltså inte förväxla med valutaväxling, alltså den kostnaden på valutan som baseras på valutakursen för dagen. Valutapåslaget kan du komma undan om du betalar med ett kort utan valutapåslag (se vilka här).


Ska jag välja lokal valuta eller svenska kronor?
Vid kortköpet utomlands kan du ofta se på skärmen hur mycket det kostar i svenska kronor. Smidigt tänker du?
Nej, i regel bör du alltid välja den lokala valutan. Företaget eller den lokala banken får annars fria händer att själva sätta valutakursen för ditt köp. Växlingskursen blir då oftast mycket högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta, då du får större aktörers valutakurser som t.ex. Visa och Mastercards centrala valutakurser.
Läs mer om bästa korten för resan

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?