Storbanker gör det dyrare för dig utomlands

Storbanker höjer avgifter för utomlandsbetalningar med kort samtidigt som bankkartan ritas om av utmanare som erbjuder 0% valutapåslag. Alltså hög tid för dig som kund att tänka till när det gäller val av kort som betalmedel. Hur mycket extra betalar du t.ex för varje kortköp utomlands i valutapåslag?

För de flesta kreditkort eller debitkort lägger banken till en extra avgift mellan 1-3% på ALLA dina köp utomlands. Detta kallas valutapåslag.

- Att du betalar mycket valutapåslag kan tyckas onödigt när det faktiskt finns kortalternativ helt utan valutapåslag, tex Easyliving kortet från Collector Bank, säger Elin, VD på Kortio.se. Oavsett hur ofta du är utomlands så är det tråkigt att behöva lägga till 2% på alla dina köp.

Swedbank var senaste banken att höja valutapåslaget vid köp utomlands till 1,65 procent för alla sina kort och Coops kreditkort Mastercard Mer lägger också till valutapåslag på 1,75%.
Samtidigt som nyare banker på marknaden tar bort valutapåslaget helt och erbjuder dessutom gratis årsavgift (läs mer om vilka här).

- Det är just därför vi startade vår jämförelsetjänst Kortio.se, för att uppmana alla kortinnehavare att jämföra och hitta det bästa kortet för sitt konsumerade. Bankerna har förändrat sina kortprogram en hel del de senaste året och det är dags att utvärdera korten i plånbok, avslutar Elin.

Kortio.se är Sveriges största jämförelsetjänst för kort. Kortio visar erbjudanden och kampanjer från marknadens alla kreditkort. En kostnadsfri tjänst som sedan 2013 hjälpt över 100 000 kunder hitta rätt kort.
   
   
Undvik fällan när du betalar med kort utomlands!
    
   


Valutaväxling och valutapåslag- vad är skillnaden?
Valutapåslaget ska man alltså inte förväxla med valutaväxling, alltså den kostnaden på valutan som baseras på valutakursen för dagen. Valutapåslaget kan du komma undan om du betalar med ett kort utan valutapåslag (se vilka här).


Ska jag välja lokal valuta eller svenska kronor?
Vid kortköpet utomlands kan du ofta se på skärmen hur mycket det kostar i svenska kronor. Smidigt tänker du?
Nej, i regel bör du alltid välja den lokala valutan. Företaget eller den lokala banken får annars fria händer att själva sätta valutakursen för ditt köp. Växlingskursen blir då oftast mycket högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta, då du får större aktörers valutakurser som t.ex. Visa och Mastercards centrala valutakurser.
Läs mer om bästa korten för resan

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Dash RetailAnnons

Så stärker du ditt varumärke på Amazon – och ökar din försäljning: ”Det finns ett recept"

Jenny Winbom, Senior Consultant på Dash Retail Sverige.
Jenny Winbom, Senior Consultant på Dash Retail Sverige.

För att företag ska optimera sin försäljning på Amazon måste produkterna presenteras högt upp i listan när kunder gör sökningar.

– 80 procent av alla köp sker på förstasidan så det är här produkten ska synas. Vi kan lära svenska företag hur de kraftigt kan förbättra sin sökranking, säger Jenny Winbom, Senior Consultant på Dash Retail.

Amazon finns sedan 2020 i Sverige och utgör en ny kanal för företag att på ett enklare sätt nå ut till fler svenska kunder, men även en möjlighet att nå kunder på marknader där Amazon funnits sedan tidigare, som Tyskland och USA.

Den ökande konkurrensen ställer krav att stärka sitt varumärke på plattformen för att synas i det kommersiella bruset. Mycket handlar om hur man utformar sina produktsidor.

– Det är upp till varje varumärke att kontrollera att produkterna är kommersiellt tilltalande och att informationen syns på ett korrekt sätt. Produkten måste ha en bra rubrik och grundläggande information på rätt språk för att synas, säger Jenny Winbom.

Genom att följa riktlinjerna kring utformningen av en produktsida ökar möjligheten att rankas bättre i Amazons sökalgoritm.

– Man bör också lägga krut på riktigt bra bilder. Det finns ett recept på hur det ska se ut, säger hon.

Dash Retail kan förbereda kunderna för Amazons nya verktyg 

Amazon utvecklar ständigt nya verktyg. Inom kort har Amazon i Sverige tillgång till verktyg som redan finns i andra marknader.

– Snart kommer man kunna skapa sin egen varumärkesbutik på Amazon, något vi gjort för bland annat STIGA Sport. Det kommer också finnas möjligheter att synas genom annonsering, säger hon och fortsätter:

– Vi är en fullservicebyrå som fokuserar på Amazon och kan skräddarsy vårt arbete efter kundens behov. Vi kan både erbjuda kunderna strategisk vägledning och operativt arbete. 

Amazon.se som inkörsport till nya större marknader

Amazon kommer att förändra marknaden i Sverige för alla aktörer.

– Det är viktigt att skapa en strategi redan nu för hur man ska bemöta Amazon, säger Jenny Winbom.

Dash Retail stödjer företag och lär dem hur de ska arbeta med Amazon i Sverige. Nästa steg kan vara att lansera sitt erbjudande på nya marknader. 

Dash Retail kommer att hålla i ett webinarium med Amazon på temat ”Amazon som inkörsport till nya marknader” den 11:e maj. 

– E-handeln är i dag global. Skapa därför en strategi redan nu så att du inte blir omsprungen av dina konkurrenter, avslutar hon. 

 

Mer från Dash Retail

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dash Retail och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?