1515

Vattenfalls Års- och Hållbarhetsredovisning 2018 ”Ett fossilfritt liv inom en generation”

Vattenfalls Års- och Hållbarhetsredovisning 2018 är nu publicerad. Rapporten beskriver Vattenfalls fortsatta satsning på hållbara energilösningar och tillväxt inom förnybar produktion.

- Vattenfall har bestämt sig för att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Under 2018 följde vi vår plan med fortsatt expansion inom fossilfria energislag, fortsatta samarbeten för att möta klimatförändringarna och satsningar på områden där elektrifiering ersätter fossila bränslen, säger Vattenfalls VD och koncernchef Magnus Hall i VD-ordet.

Bolagets helårsomsättning 2018 ökade med 16 procent till 156,8 miljarder SEK (135,1) med ett resultat efter skatt på 12,0 miljarder SEK, vilket är en ökning med 2,5 miljarder SEK. Lägre bolagsskatt bidrog positivt. Styrelsen föreslår en utdelning om 2 miljarder SEK. Sammantaget minskade det underliggande rörelseresultatet med 3,3 miljarder SEK till 19,9 miljarder SEK. Prissäkringar som Vattenfall gör för att säkerställa prisstabilitet över tid medförde att det stigande elpriset under året inte fick fullt genomslag i resultatet.

Stora investeringar
Vattenfall har beslutat om en investeringsplan för 2019-2020 på 56 miljarder SEK. Till största del kommer tillväxtinvesteringar ske i vindkraft. Vattenfall kommer också att investera i solkraft och nya affärsområden såsom decentraliserade energilösningar, energilagring och e-mobility.

Vattenfall gjorde rekordstora satsningar på elnäten under 2018, men ny svensk lagstiftning påverkar framtida investeringar. Vattenfalls kärnkraft slog nytt produktionsrekord och viktiga framsteg har gjorts inom förnybar energi i form av idrifttagen ny kapacitet och investeringsprojekt. Till exempel färdigställdes den havsbaserade vindkraftparken Aberdeen Bay (97 MW) i Skottland, med världens största turbinkapacitet i kommersiell drift (8,8 MW). Därtill vann Vattenfall budgivningen av Hollandse Kust Zuid 1 & 2 (~700 MW) i Nederländerna, vilket kommer bli den första havsbaserade vindkraftsparken utan statligt stöd.

Vattenfall fortsätter samtidigt arbetet med att minska koldioxidutsläppen. I Berlin uppnåddes exempelvis målet att halvera koldioxidutsläppen till 2020 tre år i förväg. Därtill beslutade Vattenfall att investera i ett nytt värmeverk i Uppsala och sammanlagt ska 3,5 miljarder SEK investeras i produktionsanläggningar och nätinfrastruktur i Uppsala. Tillsammans med staden har Vattenfall åtagit sig att halvera utsläppen av koldioxid fram till 2020 och bli helt koldioxidneutrala till 2030.

Läs mer om Vattenfalls verksamhet under 2018 och hur företagets strategi kan bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling:
Vattenfalls Års- och Hållbarhetsredovisning


För ytterligare information kontakta:
Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10
e-post: press@vattenfall.com


Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?