1515

Nyamko Sabuni this year's Diversity Director

Swedish business magazine Chef appointed Nyamko Sabuni, ÅFs Executive Vice President Sustainability, as winner of this year's Diversity Director at their annual gala.

The purpose of the prize is to highlight good examples of managers who, in their leadership, have purposefully and strategically worked on the basis of the company's values in order to promote diversity in a broad sense at their workplace and challenge standards.

During the years 2014 - 2018, ÅF has increased the proportion of female employees from 22% to 26%.The goal is to have 30% female employees in 2020.

“At ÅF, we are committed to recruiting the best talents to deliver sustainable solutions which delight our clients. I am proud that we are investing in a culture of modern leadership, where we recruit on the basis of competence and expertise. Being recognised as Diversity Director of the Year, is reflective of all the great work that the whole team is doing here, to embrace these important issues as part of our everyday life”.
Nyamko Sabuni, Executive Vice President Sustainability ÅF.

In their motivation, Chef, especially highlighted:
"In a time when we need role models that show courage, Nyamko Sabuni has - not only integrated diversity and inclusion matters into ÅF's growth strategy - but also taken on fruitful actions like "Ladies Month" - a month when only women are hired, which substantially increased both awareness and the number of female applicants. Nyamko doesn't take No for an answer, she feels setbacks are incentives to try harder and succeed. She has a strong belief in her own abilities, and that change is possible."

Sweden and Swedish companies need more engineers and in recent years, ÅF has been working actively to find newly arrived and foreign-born engineers - via regular recruitment routes but also through the internship program New Immigrated Engineers.

Since the program was launched, 150 trainees have been accepted, and the majority have been employed at ÅF after the end of the internship period.

In order to attract and recruit more engineers, 2016 Amir Nazari was employed as Diversity Coach, and under his leadership, the recruitment of newly arrived and foreign-born speed took off. During the spring of 2018, Sofia Klingberg was hired as ÅF's second Diversity Coach, based in western and southern Sweden, and together they will develop and scale up the recruitment work.

About “Chefgalan 2019”
Business Magazine Chef is awarding this year's leading leadership efforts. The prize for the Chief of the Year is awarded in six different categories and the Honorary Award of the Year.

About ÅF Pöyry
ÅF Pöyry is an international leader within engineering, design and advisory services. We create solutions to support our customers worldwide to act on sustainability as well as the global trends of urbanisation and digitalisation.
We are more than 16,000 devoted experts within the fields of infrastructure, industry and energy operating across the world to create sustainable solutions for the next generation.
Making Future.
   
   


For more information contact:
Elin Edelström 
Press and PR manager 
ÅF 
070-287 20 55 / 010-505 14 05 
elin.edelstrom@afconsult.com Följande bilagor finns för nedladdning:
Press release (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?