1515

Preems bokslutskommuniké januari-december 2018: Stabilt resultat och ökad omsättning

– Efter en skiftande råoljemarknad i slutet av 2018 kan vi summera 2018 som ett stabilt år med ett starkt resultat, ökad omsättning och ökat produktionsflöde, kommenterar Petter Holland, vd Preem.  

Preemraff Lysekil Panorama

  • Omsättningen efter punktskatter uppgick till 92 553 MSEK (68 752 MSEK) för perioden januari till december 2018 och 22 174 MSEK (19 156 MSEK) i det fjärde kvartalet.
  • Rörelseresultat före avskrivningar, räntor och skatter (EBITDA) uppgick till 3 469 MSEK (5 046 MSEK) för perioden januari till december 2018 och -637 MSEK (1 643 MSEK) i det fjärde kvartalet.
  • Operativa rörelseresultatet uppgick till 2 431 MSEK (4 047 MSEK) för perioden januari till december 2018 och -904 MSEK (1 384 MSEK) i det fjärde kvartalet.
  • Nettoresultatet efter skatt uppgick till 1 475 MSEK (4 047 MSEK) för perioden januari till december 2018 och -756 MSEK (948 MSEK) i det fjärde kvartalet.
  • Produktionsflödet uppgick till 122 miljoner fat (113,5 miljoner fat) för perioden januari till december 2018 och 30,7 miljoner fat (29,6 miljoner fat) i det fjärde kvartalet.

Kommentar från Petter Holland, vd och koncernchef:

Det fjärde kvartalet 2018 gick igenom en skiftande råoljemarknad där årets högsta och lägsta notering skedde under ett och samma kvartal. Denna rörlighet berodde på geopolitiska spänningar, ökad oljeproduktion i USA och att OPEC och andra oljeproducerande länder beslutade att minska produktionen 2019 för att stabilisera marknaden.

Försäljningsintäkterna för fjärde kvartalet 2018 ökade med 3 miljarder SEK jämfört med det fjärde kvartalet 2017, ett resultat av högre råolje- och produktpriser. Bakomliggande faktorer för det negativa rörelseresultatet är fallande marknadspriser i slutet av kvartalet som resulterade i en stor minskning av lagervärdet. Försäljningsvolymerna på den svenska marknaden backade två procent under det fjärde kvartalet 2018 jämfört med samma period 2017. Detta berodde främst på två stora engångsaffärer i december 2017.

Under det gångna kvartalet har Preem skrivit leasingavtal med Thun Tankers sjötransporter som uppfyller höga säkerhetsstandarder, effektivitet med mycket låg miljöpåverkan och kan drivas med flytande naturgas (LNG) eller Biogas (LBG). 

Som ett resultat av Preems strategi i förnybara drivmedel 2030 har Preem och det norska företaget Biozin AS tecknat ett samarbetsavtal gällande storskalig produktion av biodrivmedel med restprodukter från skogs- och träindustrin. Inledningsvis kommer en ny produktionsanläggning att uppföras i Jordøya i Åmli kommun, Norge.

För mer information, kontakta:
Magdalena Patrón, Investor Relations, +46 (0)10 450 18 41
Preems pressjour, +46 (0)70 450 10 01, press@preem.se

PREEM är Sveriges största drivmedelsbolag. Vår vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Preems två raffinaderier räknas till de mest moderna och miljöanpassade i Europa med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år. Vår verksamhet omfattar produktion, försäljning, distribution samt trading och varuförsörjning. Vi förädlar och säljer drivmedel, eldnings- och smörjolja samt andra produkter till företag och privatpersoner i Sverige och Norge. En övervägande del av vår produktion, närmare 80 procent, exporteras till den internationella marknaden, främst till nordvästra Europa. Vi har också ett rikstäckande servicenät med 570 tankställen för privat- och yrkestrafik. Preem AB har drygt 1 500 anställda varav 950 arbetar vid raffinaderierna. För helåret 2017 var Preems omsättning 69 miljarder SEK.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SkanskaAnnons

Skanska: För ett mer hållbart Sverige med grönare logistik

Vänster bild: Fotograf; Erika Weiland. Höger bild: Johan Hedve, Affärsutvecklare inom logistik, Skanska Fastigheter Göteborg AB
Vänster bild: Fotograf; Erika Weiland. Höger bild: Johan Hedve, Affärsutvecklare inom logistik, Skanska Fastigheter Göteborg AB

Just nu utvecklar och bygger Skanska en 44 000 kvadratmeter stor produktions- och logistikanläggning i Helsingborg, helt skräddarsydd för Greenfood. Det är det största logistikprojekt som Skanska utvecklat i Norden och ett arbete som ställer höga krav på hållbarhet.

– Greenfood är ett spännande företag att samarbeta med då deras verksamhet ställer höga krav på oss och den produkt vi levererar. Att de dessutom har ett tydligt fokus på en hållbar miljö, där grönt spelar huvudrollen i dubbel bemärkelse, är både stimulerande och utmanande berättar Johan Hedve, affärsutvecklare inom logistik på Skanska.

Tillsammans med Greenfood fokuserar Skanska på lösningar i både bygg- och förvaltningsskedet för att minimera byggnadens klimatavtryck. Hela taket kommer till exempel att täckas med solceller, där logiken bakom att använda solceller på en kyld logistikanläggning inte kan bli mer uppenbar - ju mer solen skiner och kylbehovet ökar desto mer el producerar solcellerna.

Hållbarhetstänket fortsätter utanför byggnaderna

Hållbarhetsfokus i projektet innefattar inte bara själva byggnaden. Vid Greenfoods logistikcenter är målsättningen att även gynna den biologiska mångfalden i närområdet. Byggnaden ligger i anslutning till ett naturreservat och planen är att skapa en brygga dem emellan.

– Vi har tittat på vilka arter som skulle gynnas av en brygga mellan våra planteringar och naturreservatet. Det är ett nytt sätt för oss att tänka. Som ingenjör vill man ofta hitta lösningen som ”förändrar allt” men det är också viktigt att se över de här små bitarna. Här kan vi göra skillnad i närområdet för de växter och det djurliv som finns, säger Johan Hedve.

Maximal flexibilitet med Kubiklager

Lärdomar från avancerade projekt som Greenfood tar Skanska med sig in i kommande projekt, exempelvis inom konceptet Kubiklager. Efter tre genomförda projekt kan konstateras att det finns ett tydligt behov på marknaden för den här typen av anläggningar. Flexibla och moderna lokaler i strategiska lägen är en attraktiv produkt både för hyresgäster och investerare.

– Att prata om yta och kvadrat är inte längre relevant. I ett Kubiklager vet du hur många pallar du får upp på höjden istället för att bara tänka golvyta. Som fastighetsägare kan du känna dig trygg i att om en hyresgäst skulle lämna efter några år så kommer lokalen fortfarande vara relevant på hyresmarknaden. Kvalitet och flexibilitet är därför centralt.

Om Skanska
Skanska är en världsledande aktör inom bygg och projektutveckling på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Med utgångspunkt i bolagets värderingar bidrar Skanska till ett bättre samhälle genom att erbjuda innovativa och hållbara lösningar. Koncernen har cirka 32 500 medarbetare och omsättningen under 2020 uppgick till 159 miljarder kronor.

Läs mer om Skanskas lager/logistik möjligheter här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skanska och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?