1515

Stockholms Akademiska Forum släpper sin första jämställdhetsrapport

STOCKHOLM, 8 mars 2019 — På årets internationella kvinnodag publicerar Stockholms Akademiska Forum (Staf) sin första jämställdhetsrapport. Rapporten konstaterar att 10 av huvudstadens 18 universitet leds av kvinnor, vilket motsvarar 56 procent. På nationell nivå ligger motsvarande siffra på 42 procent. Det kan jämföras med att endast 18 procent av världens 250 främsta lärosäten* har kvinnliga universitetsrektorer. Bland dem finns sju svenska lärosäten och 57 procent av dem leds av kvinnor, vilket innebär att Sverige toppar listan som landet med högst andel kvinnliga universitetsrektorer.

– Att Stockholm har så många kvinnliga rektorer är en viktig signal till internationella studenter och forskare som kommer hit. Det visar tydligt att Stockholm är en modern universitetsstad som strävar efter jämställdhet även om vi inte nått ända fram på alla nivåer, säger Maria Fogelström Kylberg, VD för Stockholms Akademiska Forum. 

Idag utgörs hela 59 procent av Stockholmsstudenterna av kvinnor men det kvarstår en ojämn könsfördelning inom utbildningsområdena. Därutöver ligger andelen kvinnliga professorer i Stockholm – liksom i övriga Sverige – bara på 28 procent.

– Med det akademiska meriteringssystemet tar förändring tid så även om 28 procent inte är en tillfredsställande siffra ser vi en tydlig utveckling i rätt riktning när vi blickar bakåt. Siffran är också relativt hög från ett europeiskt perspektiv, säger Maria Fogelström Kylberg.

Statistik från 2017 visar att andelen kvinnliga professorer ligger på 24 procent i Tyskland, 21 procent i Nederländerna och 26 procent i Storbritannien.

Presskontakt

Jenny Harler
+46 (0)70-870 0781
jenny.harler@staforum.se

Om Stockholms Akademiska Forum
Stockholms Akademiska Forum (Staf) är en samarbetsorganisation för Stockholms stad och 18 lärosäten. Som medlemmarnas kollektiva röst arbetar Staf med att stärka Stockholms position som en av världens främsta akademiska destinationer. Besök gärna www.staforum.se för mer information.

*Källa: Times Higher Education 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från JamfAnnons

Viktigare än någonsin att säkra upp medarbetarnas mobiltelefoner

Cyberattacker mot företag brukade vara koncentrerade till olika typer av skadliga e-postmeddelanden, men i takt med att mobiltelefonerna blivit smartare och allt viktigare som arbetsredskap har de också blivit vanligare som måltavlor. Samtidigt visar en undersökning att bara 15 procent av företag globalt investerar i säkerhetssystem för mobiltelefoner.

Phising, eller nätfiske som det kallas på svenska, är en av de vanligaste attackmetoderna för cyberkriminella som vill komma åt känslig företags- och privatinformation. Målet med attackerna är att antingen infektera enheten med skadlig kod, komma över information eller få behörighet till andra system. 

– Attackerna har blivit alltmer sofistikerade och sker nu mindre via mail och mer via sms, telefon, digital reklam och de stora sociala plattformarna. Vi spenderar också mer tid på våra mobiler, och använder dem för både jobb och privatliv, säger Stijn Paumen, VP Business development Wandera Jamf.

Medarbetarna är den svaga länken

Undersökningen ”Phising Trends Report 2021, som Jamf genomfört, visar bland annat att 1 av 10 har klickat på nätfiskelänkar på mobilen och att antalet mobilanvändare som luras av nätfiskeattacker har ökat med 160 procent. I Sverige visar den senaste upplagan av ”Svenskarna och internet” att 40 procent** av internetanvändarna över 16 år blivit utsatta för nätbedrägerier. 

– Det är enklare att råka ut för en attack på mobilen, den har mindre skärm och mindre text vilket gör det svårare att exempelvis upptäckta skadliga URL:er. Vi använder också mobilen mer när vi är på språng med fler störningsmoment runt omkring, vilket gör att det är lättare att trycka på något av bara farten, menar Stijn Paumen.

Wandera förstärker Jamfs plattform

Jamfs applikation Jamf Pro används av systemadministratörer för att konfigurera och automatisera olika funktioner på deras Appleprodukter via molnet, som exempelvis konfigurering av WiFi och e-post, installation av appar, omfördelning av licenser, patchhantering och säkerhet. Genom förvärvet av mobilsäkerhetsexperten Wandera kan Jamf nu även erbjuda Zero Trust Network Access för mobiler på sin plattform.

– Wanderas lösning säkerställer att dina medarbetare på ett enkelt och säkert sätt kan komma åt de nätverksresurser de behöver, samtidigt som de följer organisationens policys, berättar Peo Strindlund, Senior Regional Sales Manager Jamf.

Tillsammans gör Jamf och Wandera de mobila enheterna säkrare utan att påverka slutanvändarupplevelsen.

– Vi hjälper IT- och säkerhetsteam att skydda enheter, data och applikationer. Nu har vi dessutom en unik programvara för mobilen, som aktivt söker efter sårbarheter i de applikationer och nätverk som medarbetarna ansluter sig till. Den analyserar bland annat länkar i realtid, så om någon råkar trycka sig vidare till en skadlig sajt upptäcker vår algoritm det direkt. Att vi är en Apple First leverantör gör också att våra kunder kan vara säkra på att vår programvara fortsätter fungera även när Apple uppdaterar eller lägger till nya funktioner, avslutar Peo Strindlund.

Om Jamf

Jamf, standarden inom Apple Enterprise Management, förlänger den legendariska Apple-upplevelsen människor älskar till företag, skolor och statliga organisationer genom programvara och världens största online-community för administratörer fokuserade exklusivt på Apple, Jamf Nation. För mer information, besök www.jamf.com. 

Läs ett senaste rapporten om phishing-trender från Jamf 

*Undersökning utförd av Gartner Group.

**Svenskarna och Internet, Internetstiftelsen 2021.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jamf och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?