1515

Stockholm’s Universities Take a Lead on Gender Equality

STOCKHOLM, March 8, 2019 — A new report from the Stockholm Academic Forum (Staf) states that 10 out of 18 universities in the capital of Sweden are now female-led, which amounts to 56 per cent. The national equivalent is at 42 per cent, which can be compared with 21 per cent in the UK. Meanwhile, only 18 per cent of the world’s top 250 institutions, as identified by the Times Higher Education, are led by women.

Among the highest-ranked universities in the world, which include seven Swedish universities, Sweden also has the highest percentage of female leadership at 57 per cent.  

“The high representation of women at leadership levels sends an important signal to visiting students and researchers. It also shows that Stockholm is a modern university city that strives for gender equality even though we still need to make progress in some areas,” says Maria Fogelström Kylberg, CEO of the Stockholm Academic Forum.

In Stockholm, a satisfactory gender balance in the student body was achieved some forty years ago and Stockholm now has a predominance of female students, who represent 59 per cent of the total number of registered students. The percentage of females in the research and teaching faculty is however comparatively low at 45 per cent.

Achieving gender parity among professors has also been a challenge. Today, women account for just 28 per cent of all professors in Stockholm and Sweden.

”When you use an academic merit-system, change takes time so even if we are not satisfied with the number, we are moving forward, and from a European perspective, the proportion of women with the rank of full professor in Sweden is relatively high,” says Maria Fogelström Kylberg.

Data collated in 2017 show that the proportion of female professors is about 24 per cent in Germany, 21 per cent in the Netherlands, and 26 per cent in the United Kingdom.

Press Contact
Jenny Harler
+46 (0)70 870 07 81
jenny.harler@staforum.se


About the Stockholm Academic Forum
The Stockholm Academic Forum (Staf) is the peak collaborative body of the City of Stockholm and its 18 higher education institutions. As the collective voice of its members, Staf promotes and supports Stockholm’s position as one of the world’s leading academic centres. For more information, visit https://www.staforum.se/en/.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Press release (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?