Annons

Eco Design lag införs under 2019 – Braskaminerna ska brinna för miljön

För 100 år sedan var vedeldning sotigt och energikrävande samtidigt som inomhusmiljön blev sämre av partiklar i luften. Idag har tekniken utvecklats enormt och braskaminer ärger en hög trivselfaktor, lägre energikostnader och är en god investering för ett hushåll.

Spara 1,2 Miljarder i sjukvårdskostnader Norge räknade ut att om man skulle byta ut alla kaminer från 1997 och bakåt och genomföra alla ominstallationer inom 6 år skulle det spara 1,2 miljarder i sjukvårdskostnader fram till 2025. (källa: Norsk Värme Den nya tekniken, så kallad Clean Burn, minskar utsläppen av oförbrända partiklar vilket är bra för miljö och folkhälsa. 80% mindre utsläpp De senaste 10 åren har brasvärmen genomgått ett utvecklingsprång, utsläppen har minskat med mer än 80% och bränsleförbrukningen har gått ner med 25%. Även partikelutsläppen har blivit 3-5 gånger lägre idag tack vare Clean Burn. Svenska branschföreningen för brasvärme har räknat ut att det i Sverige idag finns fler än 500.000 eldstäder som är i behov av att bytas ut – en insats som skulle göra stor skillnad för både miljön och folkhälsan. Inga ominstallationer av braskaminer i Sverige efter 2019 Från och med år 2022 ska ett Eco Design-krav införas i hela Europa vilket innebär att nyinstallationer av eldstäder och braskaminer ska göras med nya produkter. -Det blir alltså inga ominstallationer av gamla eldstäder utan ny teknik ska användas. Vi i Sverige är föregångare inom många miljöfrågor vilket gör att lagstiftningen drivs igenom redan nu i höst här på hemmaplan, säger Jörgen Symczak som är VD för Mariebergs Brasvärme AB som idag har sju fysiska butiker samt webb-handel och omsätter ca 70 miljoner kronor. Mariebergs breddar utbudet  Mariebergs Brasvärme erbjuder produkter både till konsument- och företagsmarknaden samt installerar och monterar kaminer (https://mariebergs.com/kaminer/), kakelugnar (https://mariebergs.com/kakelugnar/) och skorstenar (https://mariebergs.com/skorstenar/). Mariebergs är idag Sveriges största återförsäljare av marknadsledaren Contura och flera andra kända varumärken. Utöver moderna miljövänlig vedeldade kaminer och kakelugnar är gas(propan- natur- och stadsgas)-kaminer en produktgrupp som erbjuds. Även bioetanol-kaminer och vattenånga är produkter som efterfrågas och erbjuds i större omfattning och som alternativ till de som inte kan ha skorsten.  -Vi erbjuder konsumenterna att byta ut sina gamla braskaminer till moderna och miljövänligare alternativ. Elpriserna är på ständig uppgång och elbristen är ett tilltagande problem. Vi hjälper våra kunder att sänka sina energikostnader på flera sätt framöver med nya lösningar, säger Jörgen Symczak Gör som i Danmark! Den 15:e februari i år har Danmark infört en skrotningspremie för gamla braskaminer. -Det är andra gången som det här görs där en konsument kan få upp till 2.200 danska kronor för att byta ut en gammal miljödåligkamin mot en ny. Sverige borde se mer till sina grannländers insatser och gå i bräschen för miljöfrågor över hela linjen, avslutar Jörgen Symczak.


Jörgen Symczak
VD

018-495 04 09
jorgen@mariebergs.com

Mariebergs Brasvärme AB

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?