Annons
Ingen data tillgänglig just nu

250 miljoner kronor i mikrolån till svenska småföretag

Marginalen Bank får som första svenska bank en mikrogaranti från Europeiska Investeringsfonden (EIF) för att underlätta för mindre företag med upp till nio anställda att få lånefinansiering. En företagare som söker ett företagslån med garantin behöver endast gå i borgen för 20 procent av lånebeloppet, som maximalt får uppgå till 250 000 kronor, eftersom garantin från EIF träder in och täcker resterande 80 procent. Räntan på lånet är 30 punkter lägre än för motsvarande företagslån utan garantin. I samarbete med rådgivningsorganisationen NyföretagarCentrum och med stöd av garantin lanseras även ett lån som är speciellt framtaget för nystartade företag – Uppstartslånet.

För att få ansöka om Uppstartslånet behöver även företagaren ha tagit ta del av rådgivning från Nyföretagarcentrum, bland annat med att ta fram en affärsplan och budget som utgör grunden i låneansökan. -  Vi är mycket nöjda över att vi som första svenska bank har tilldelats mikrolånegarantin från EIF. Garantin har gjort det möjligt för oss att utveckla nya lånetjänster som kraftigt sänker kraven på ett av de största lånehindren för småföretagare - personlig borgen. Mikrolånen blir nu är en viktig del i vårt långsiktiga arbete med att underlätta för entreprenörer att växa och utvecklas, säger Ewa Glennow, vd på Marginalen Bank. Flertalet studier från intresseorganisationer[1] (http://connect.ne.cision.com#_ftn1) och forskning[2] (http://connect.ne.cision.com#_ftn2) visar på svårigheter för mindre företag att få lånefinansiering. Särskilt kraven på säkerheter lyfts fram som ett problem. - Mikrolån med goda villkor till nyföretagare genom bankerna och EIF finns i många länder. Det är en bra modell. Att Marginalen Bank nu i samarbete med NyföretagarCentrum som första bank gör det möjligt för fler att starta företag genom mikrolån är oerhört positivt. Det ger nya jobb, ökad integration och ökad ekonomisk tillväxt, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige. Lånen möjliggörs genom en garanti som finansieras av EU genom programmet för sysselsättning och social innovation, EaSI. Programmet riktar sig till mindre företag i uppstarts- och tillväxtfas och garanterar 80 procent av ett enskilt lån. Totalt belopp som EIF garanterar Marginalen Bank uppgår till 20 miljoner kronor. Marginalen Banks totala möjliga utlåning av mikrolån inom ramen för garantin uppgår till 250 miljoner kronor och portföljen är tänkt att byggas upp inom en femårsperiod. Ansökan om företagslån eller Uppstartslån med EIFs garanti görs enkelt online via marginalen.se. Om Marginalen Bank Marginalen Bank Bankaktiebolag (publ) ingår i ESCO Marginalens konsoliderade situation och står under Finansinspektionens tillsyn. Marginalen Bank,erbjuder privatpersoner och företag enkla och tydliga banktjänster inom områdena låna, spara, kort och försäkring. I koncernen ingår även Marginalen Core, som erbjuder företag och myndigheter tjänster inom Juridik, Inkasso, Ekonomiadministration och HR. Marginalen Bank är i sin tur ett moderbolag i koncernen som bildades i samband med att dotterbolagen Sergel Finans AB, Sergel Finans Oy samt Sergel Finans AS förvärvades från Telia Company i juni 2017. Finansbolagen äger och förvärvar kreditportföljer i respektive land. Marginalen Bank-koncernen har cirka 350 medarbetare fördelade på kontor i Stockholm, Borås och Sundsvall. Marginalen Bank ägs av moderbolaget Marginalen AB som är certifierat enligt ISO 9001:2015. Marginalen Banks sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Om nyföretagarcentrum NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 200 kommuner. 2017 fick över 16 000 personer kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning. Över 7 000 företag startades. Efter tre år är 81 procent av företagen aktiva; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society. Om EIF och Europeiska unionens program för sysselsättning och social innovation EIF är en multilateral utvecklingsbank som ägs av European Investment Bank EIB, EU och 24 europeiska banker. EIFs verksamhet syftar till att stärka möjligheterna för att hjälpa företag att få finansiering som i förlängningen kan skapa fler arbetstillfällen inom EU. Genom Europeiska unionens program för sysselsättning och social innovation (EaSI) stöder EU kommissionen mikrofinansiering och socialt entreprenörskap med totalt 193 miljoner euro under 2014–2020. Syftet är att förbättra i synnerhet utsatta personers och mikroföretags tillgång till mikrofinansiering, det vill säga. lån på upp till 25 000 euro. Dessutom hjälper EU-kommissionen för första gången sociala företag med investeringar på upp till 500 000 euro. Stödet till mikrokrediter och socialt entreprenörskap genomförs nu genom EaSI-garantin. Garantin kommer att göra det möjligt för finansiella mellanhänder att nå ut till mikroentreprenörer och sociala företag som på grund av den höga risken inte skulle ha fått tillgång till finansiering på något annat sätt. EU-kommissionen har gett EIF i uppdrag att genomföra EaSI-garantin i praktiken. För ytterligare information kontakta: Anders Karlström, informationschef, +46 707353677, anders.karlstrom@marginalen.se Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige, +46 706610454, harry.goldman@nyforetagarcentrum.se ---------------------------------------------------------------------- [1] (http://connect.ne.cision.com#_ftnref1) Källa A., Bornefalk (2014), Företagandet och kapitalförsörjningen –hur näringslivet kan klara stramare bankregler, Svenskt näringsliv samt Företagarnas finansieringsrapport 2018. [2] (http://connect.ne.cision.com#_ftnref2) Se t.ex. Elmoznino Laufer, M. (2017). Essays on finance for start-ups. Licentiatavhandling Stockholm : Handelshögskolan, 2017. Stockholm.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?