1515
Annons

Nilar flerdubblar livslängden av energilager med revolutionerande Nilar Hydrid® batteri teknologi

Nilar International AB har efter mångåriga investeringar inom FoU, och genom ett nära samarbete med ledande forskare från Stockholms universitet, utvecklat en metod för att flerdubbla livslängden på Nilar Hydrid® batterier. Den nya patenterade metoden gör att Nilars batterier kommer att klara betydligt fler laddningar än andra typer av batterier.

Batteriers begränsade livstid är ett problem för användarna. Nilar Hydrid® batterier (NiMH) karaktäriseras redan av lång kalendarisk livslängd, samt av att vara brandsäkra, robustare och mer miljövänliga än andra batterier. Nu, med ännu fler ladd-cykler, kan de leverera en betydligt högre total energiomsättning. Den totala mängden energi ett batteri förväntas lagra och leverera under sin livstid kommer att bli utslagsgivande i valet av batteri. Den nya metoden leder till en markant minskad kostnad per levererad kWh och ger den för närvarande lägsta totalkostnaden för energilager på den globala marknaden.

”Hydrid batterier åldras genom att den vattenbaserade elektrolyten, som förbinder plus och minus elektroderna i batteriet, långsamt förbrukas. Den nya patenterade metoden, i kombination med Nilars världsunika batterikonstruktion, gör det möjligt att motverka åldrandet hos hydrid batterierna. Genom att successivt tillsätta syrgas bildas ny elektrolyt som ersätter den förlorade” förklarar professor Dag Noréus vid Stockholms Universitet. I en intervju med NyTeknik (2018, 21 december) berättar Noréus vidare ”Man skulle kunna tro att syrgas vore förödande för batteriet, men vi fann att ytorna i batteriet är väldigt stabila eftersom de skyddas av vätet.”

En lång livslängd är framför allt viktig för användarna av stationära energilager i kommersiella fastigheter och privata hushåll, liksom i fabriker och inom smarta elnät.

”Vår nya teknologi ger en revolutionerande möjlighet att fylla på med liv i ett redan befintligt batteri. Forskning, utveckling och innovation är en stor och viktig del av Nilars verksamhet och det är mycket tillfredställande att se våra satsningar fortsätta ge goda resultat. Det här är ytterligare bevis på att Nilar leder branschens snabba utveckling mot lägre kostnad. Nilar Hydrid® batterier är mycket lämpade för att stötta elnätet på alla nivåer under lång tid. Detta är ett stort steg framåt mot ett fossilfritt och hållbart samhälle.” säger Marcus Wigren, vd på Nilar.

Michael Obermayer, Nilars styrelseordförande, tillägger: ”Nilar har med denna banbrytande och för batteribranschen unika innovation lagt fundamentet för en ny svensk forskningsbaserad industri som har potentialen att växa sig stor. Europeiska Unionen har satt som mål att återta ledningen och satsar stort inom den strategiskt viktiga batteribranschen. Nilar är en spelare i denna nya europeiska strategi, och fortsätter sin snabba resa mot en börsintroduktion.”

Vi planerar att redan i år lansera Nilar Hydrid® batterier med den unika teknologin som ökar livslängden och därmed sänker kostnaden.

Länkar:

Nohrstedt, L. (2018, 21 december). Genombrott för längre livslängd på batterier. NyTeknik. Hämtad från:

https://www.nyteknik.se/premium/genombrott-for-langre-livslangd-pa-batterier-6943378

Stockholms Universitet (2018, 20 december). Svensk forskning flerdubblar livslängden på laddningsbara Hydrid-batterier. Samverkansavdelningen. Hämtad från:

https://www.su.se/forskning/forskningsnyheter/svensk-forskning-flerdubblar-livsl%C3%A4ngden-p%C3%A5-laddningsbara-Hydrid-batterier-1.418734

För mer information kontakta:  

Jan Lundquist 

+46 76 769 50 67  

jan.lundquist@nilar.com 

Pressansvarig:

Matilda Ekman Vråmo

+46 73 656 43 66

matilda.ekman.vramo@nilar.com 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Prebona planerar lansering av OdorControl under eget varumärke i Sydkorea

Under Prebonas varumärke Infinitum, baserad på Prebona OdorControl, planeras nu en lansering av sprayflaskor mot konsumenter i Sydkorea. Det är Prebonas distributör Union som genomför lanseringen. Första leverans från Sverige beräknas ske under juni månad.

Infinitum OdorControl tar effektivt bort dålig lukt i olika typer av utrymmen. Produkten är mycket effektiv för att eliminera störande lukter bl a i bostäder, bilar, från kläder etc. Möjligheten att använda den på både hårda och mjuka ytor, inklusive kläder och möbler, och dess höga och långtidsverkande effekt gör den unik på marknaden. 

- Det här är en strategiskt mycket viktig milstolpe då vi nu lanserar Inodorus i Sydkorea som första marknad, säger Patrik Bernstein VD i Prebona AB. Den här lanseringen hoppas vi är den första av många på den internationella marknaden, avslutar Patrik Bernstein.

För ytterligare information kontakta:

Patrik Bernstein, VD, Telefon +46 70 638 2678, E-post: patrik.bernstein@prebona.com

Prebona AB (publ) är ett materialteknikbolag som utvecklar, marknadsför och säljer funktionella, miljövänliga och kostnadseffektiva material och ytbeläggningar inom affärsområdena AirCare, SurfaceCare, AgriCare samt HealthCare. Prebonas vision är att bli en ledande leverantör av funktionella material och ytbeläggningar. Prebona AB (publ) (PREBON) är listat på Spotlight Stockmarket. För mer information se www.prebona.com.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?