ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Disney Play utmanar Netflix och HBO Nordic

Fler streamingtjänster dyker upp på marknaden och hotar Netflixs och HBO Nordics position. Disney Play är spelpjäsen som kan förändra filmlandskapet ytterligare.

Netflix och HBO har länge haft en särposition på den internationella och den svenska marknaden för streaming. Netflix har ett stort utbud och gör enorma satsningar på egenproducerat innehåll; under 2018 förväntas de spendera 13 miljarder dollar på produktion av filmer och serier. HBO, som här i Skandinavien går under namnet HBO Nordic, har alltid varit synonymt med högkvalitativa serier, något som i dagens klimat efterfrågas mer än någonsin. För första gången, verkar dessa jättar hotade på riktigt.

Disney Play lanseras 2019

Walt Disney Company meddelar att de lanserar sin egna streamingtjänst Disney Play under 2019. Något som kan komma att förändra filmlandskapet ytterligare. Disney, som idag äger delar av Marvel, Lucasfilm och Pixar, samt håller på att upphandla 20th Century Fox, ska ta bort allt sitt material hos andra aktörer för att visa dem exklusivt på Disney Play. Vidare säger Walt Disneys Companys VD, Bob Iger, att tjänsten ska bli billigare än Netflix och att nyproducerade Disneyfilmer kommer att bli tillgängliga direkt på Disney Play.

Med andra ord kommer kan vi förvänta oss att alla Disneyklassiker, Disney-producerade Marvelfilmer, Star Wars- och Indiana Jones-filmer kommer att bli tillgängliga hos Disney Play. Huruvida detsamma gäller filmer producerade av 20th Century Fox före Disneys uppköp, går i dagsläget enbart att spekulera i.

Förändringar i filmlandskapet

Filmvärlden har under det senaste decenniet haft problem med att tackla den ökade andelen olaglig streaming och nedladdningar. Detta har exempelvis lett till ökade biobiljettpriser och att bolagen satsar på få, maffiga och säkra kioskvältare framför flera, mindre och kvalitativa filmer. Streamingbolagen har nu blivit ett sätt för produktionsbolagen att kunna nå ut till en större publik. Eftersom publiken också betalar en månadsvis betalning, eller hyr enskilda titlar via tjänsterna, har bolagen fått en säkrare inkomst. Detta är som tydligast med Netflix, som kan spendera många miljarder på att producera sina Netflix serier och filmer utan att sedan behöva göra någon större marknadsföring för dem. Publiken är redan där.

Att Walt Disney Company nu lanserar Disney Play där de exklusivt kommer att visa allt sitt innehåll, åtminstone efter att de har gått upp på bio, spär på denna förändring ytterligare och vi kan förvänta oss att fler bolag kommer att göra detsamma framöver. 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies