1515

Helgopriset 2018 - Dags att söka Sveriges största arkitekturpris

I november är det åter dags för Statens fastighetsverk att utse vinnaren av Helgopriset, Sveriges största arkitekturpris sett till prissumman på 150 000 kronor. Helgopriset, uppkallat efter arkitekt Helgo Zettervall, ges för bästa restaurering, komplettering, ombyggnad eller tillbyggnad av ett äldre byggnadsverk och delas i år ut för sjätte gången.

Fram till början av juni finns det möjlighet att komma in med förslag till Statens fastighetsverk. Byggnaden ska ligga i Sverige men behöver inte ägas av staten eller det allmänna, den behöver heller inte vara kulturskyddad eller klassad som byggnadsminne. Restaureringen, kompletteringen, ombyggnaden eller tillbyggnaden ska vara färdigställd mellan den 8 juni 2013 och den 8 juni 2018.

- För oss på Statens fastighetsverk, som har i uppdrag att förvalta och utveckla stora delar av det svenska kulturarvet, är Helgopriset ett viktigt pris eftersom det uppmärksammar den svenska byggnadskonstens utveckling. Nivån på de bidrag som lämnas in brukar vara hög så det är ett spännande juryarbete som väntar, säger Anders Bodin, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk och juryns ordförande.

Vem som helst är välkommen att tipsa

Bearbetningen eller tillägget som tävlar ska tillvarata, utveckla eller tillföra arkitektoniska kvaliteter till en bra helhet samtidigt som byggnadens kulturhistoriska värde ska finnas kvar. Priset utgörs av en plakett och en prissumma av 150 000 kr som fördelas av juryn mellan vinnande arkitekt och de som på ett avgörande sätt medverkat vid tillkomsten av kompletteringen.

- Det roligaste med Helgopriset är att det är så många olika typer av byggnader och miljöer som kan vara med och tävla. Det är heller inte bara de inblandade själva, arkitekter eller beställare, som kan påverka vem som står som vinnare. Vem som helst som imponerats av ett nyligen genomfört modernt tillägg till ett äldre byggnadsverk och vill tipsa oss är välkommen, säger Anders Bodin.

Den 8 juni är sista dagen att lämna in ett bidrag. Därefter påbörjar juryn sitt arbete med att granska inkomna förslag. En handfull av dessa nomineras och offentliggörs under hösten. Priset delas sedan ut av Ingrid Eiken Holmgren, Statens fastighetsverks generaldirektör, under Helgoseminariet som äger rum den 15 november på Moderna museet/ArkDes i Stockholm.

Jury

Anders Bodin, arkitekt SAR/MSA, specialist kulturarv, Statens fastighetsverk (ordförande)

Sven Göthe, arkitekt SAR/MSA, utsedd av Riksantikvarieämbetet

Kerstin Barup, arkitekt SAR/MSA, professor em Restaureringskonst, Kungliga Konsthögskolan

Tomas Lewan, arkitekt SAR/MSA, utsedd av Sveriges Arkitekter

Karin Gold Cox, enhetschef Kulturmiljöenheten, Statens fastighetsverk

Malin Myrin, vikarierande enhetschef Projektledningsenheten, Statens fastighetsverk

Karin Svenonius, arkitekt SAR/MSA, specialist kulturarv, Statens fastighetsverk

Christina Tegnhammar, Statens fastighetsverk (juryns sekreterare)

Tidigare vinnare

2013 – Årsta kyrka, Stockholm

2008 – Östra magasinet vid Katrinetorps gård, Malmö

2004 – KTH:s bibliotek, Stockholm

2001 – Göteborgs konserthus

1996 – Alnarps ladugård

Fakta Helgopriset

Arkitekt Helgo Zettervall lämnade efter sig en stor och imponerande produktion, bland annat genom sina restaureringar av domkyrkorna i Lund, Skara och Uppsala. Statens fastighetsverk förvaltar Helgo Zettervalls fond och delar varje år ut stipendier till behövande arkitekter. Utöver detta ska resterande medel enligt fondens stadgar främja svensk byggnadskonst. Det är bakgrunden till Helgopriset som delas ut med ett par års mellanrum och har en prissumma på 150 000 kronor. Prissumman skall användas för studier, resa eller annan kunskapsutveckling inom området och tanken är också att resultatet av detta ska tillgängliggöras för andra genom till exempel seminarier.

För mer information kontakta:

Anders Bodin, kulturarvsspecialist Statens fastighetsverk (juryns ordförande), 010-478 70 16, anders.bodin@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010-478 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder: http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Tävlingsregler och praktisk information: https://www.sfv.se/sv/om-oss/helgo-zettervalls-fond/helgopriset/

Det är ditt kulturarv. Genom staten är du, tillsammans med tio miljoner andra som lever i Sverige, delägare i flera slott, parker, teatrar, museer, skogar, renbetesland, gravfält, fästningar, residens och ambassader. Det är på ditt uppdrag, genom Sveriges regering, vi på Statens fastighetsverk hållbart förvaltar och utvecklar dagens och framtidens kulturmiljöer. Vi ser till att fastigheternas själ och karaktär bevaras så att värdet finns kvar också till kommande generationer.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se?
Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?