1515

Få känner till att kollektivavtalen skyddar tjänstepensionen vid sjukdom och arbetsskada

Få känner till vad som händer med tjänstepensionen om de blir sjuka eller skadar sig i arbetet. Färre än två av tio (18 procent) tror att de får inbetalning till tjänstepensionen. Det visar en ny undersökning från Demoskop på uppdrag av AMF. Men den som är sjukskriven och har kollektivavtal får både ekonomisk ersättning under sjukperioden och inbetalningar till tjänstepensionen. Nya beräkningar från AFA och AMF visar att vid långa sjukfall kan det handla om stora belopp till tjänstepensionen – för en person mitt i livet kan det handla om sammanlagda inbetalningar på hundratusentals kronor.

Om man blir sjuk eller skadas i sitt arbete finns det försäkringar som kan ge ekonomisk ersättning. Försäkringarna gäller för dem som är anställda på arbetsplatser med kollektivavtal. Även de som jobbar på företag som saknar kollektivavtal kan ha tecknat dessa försäkringar. Genom ersattningskollen.se kan man få uppgift om vilken månadsersättning man kan vara berättigad till enligt lag och avtal i händelse av att man drabbas av sjukdom eller arbetsskada.

Under tiden man är sjukskriven gör arbetsgivaren inga inbetalningar till tjänstepensionen. Istället tar premiebefrielseförsäkringen över så att man inte går miste om inbetalningar under sjukskrivningsperioden. För den som drabbas av en långvarig sjukdom eller en allvarlig arbetsskada blir värdet av premiebefrielseförsäkringen påtagligt. För en 60-åring privatanställd arbetare med 25 000 kr i månadslön som är sjuk fram till pension kan premiebefrielseförsäkringen innebära närmare 300 kr mer i tjänstepension varje månad livet ut från 65 år (jämfört med om detta skydd inte finns). För de som drabbas av sjukdom tidigare i livet eller som har högre löner kan det handla om mer pengar.

– Ett långt yrkesliv bygger pensionen. Samtidigt finns det en risk att man någon gång drabbas av sjukdom eller arbetsskada. Därför är det bra att känna till att kollektivavtalen skyddar tjänstepensionen vid sådana händelser. Utanför kollektivavtalen gör man klokt i att kolla upp vilket skydd man omfattas av säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF

Samtidigt är det få som känner till att detta skydd finns. Bland de som omfattas av tjänstepension är det färre än två av tio (18 procent) som tror att inbetalningarna till tjänstepensionen fortsätter vid sjukdom, arbetsskada eller föräldraledighet. En av tio (13 procent) tror inte att de får tjänstepension vid en sådan händelse. Sju av tio (69 procent) menar att de inte har tänkt på det eller att de inte vet.

– Om AFA Försäkring får anmälan om AGS - Försäkring vid sjukskrivning, FPT – försäkring vid föräldraledighet eller TFA – försäkring vid arbetsskada så sker anmälan till premiebefrielseförsäkringen automatiskt och pengarna går till vald pensionsgivare precis på samma sätt som när arbetsgivaren gör inbetalningen. Därför är det extra viktigt att man inte missar att göra anmälan till AFA Försäkring om man är sjuk, föräldraledig eller arbetsskadad även ur tjänstepensionssynpunkt säger Michel Normark, chef Partsrelationer och Försäkringsvillkor på AFA Försäkring

Undersökningen genomfördes februari-mars 2018 i DemoskopPanelen (telefonrekryterad panel baserad på ett slumpmässigt urval med intervjuer via Internet). Av totalt 5 335 intervjuer tillhörde 2 281 personer den aktuella målgruppen 25-50 år varav 2 037 uppgav att de har tjänstepension i sin anställning.

För ytterligare frågor, kontakta:
Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom AMF, 070-249 31 54, dan.adolphson.bjorck@amf.se
Michel Normark, Chef Partsrelationer och Försäkringsvillkor AFA Försäkring, 070-892 85 86, michel.normark@afaforsakring.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Skydd vid sjukdom illustration
DemoskopPanelen


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?