Ökat samarbete mellan näringsliv och kommuner skapar bättre stadsutveckling

Nordika Fastigheters vd, Jonas Grandér, presenterar idag förslag för hur kommunernas plankontor kan få mer dådkraft i sina planprocesser. Dagens Samhälle tar han upp förslag på hur kommunerna i större utsträckning skulle kunna använda sig av branschens kunnande samtidigt som kommunernas plankontor får ta del av värdeökningen vid nya detaljplaner.

- Många svenska kommuner är fast beslutna att växa. Men tillväxttakten gör att plankontoren ofta släpar efter i sin handläggning, eftersom de inte har de resurser som behövs. Vi är övertygade om att det behöver tillföras både ökade resurser och avlastning. Och båda sakerna kan faktiskt vi i branschen bidra till, säger Jonas Grandér.

Ett sätt är att kommunerna sätter upp tydliga regelverk för vad en byggare får eller inte får göra när nya bostäder skall byggas inom ett visst område, då skulle byggare kunna ta ett större ansvar. På så sätt skulle det tunga jobbet som kommunens handläggare gör idag, med framtagande av nya detaljplaner, kunna läggas över på byggherrarna. Det skulle då bli byggherrarnas uppgift att jobba fram nya detaljplaner i enlighet med riktlinjerna och kravspecifikationerna från kommunerna. Om så inte sker avslås förslaget, eller så får byggherren arbeta om sina projekt, men följer man regelverket – ska man få godkänt – och med betydligt kortare ledtider.

Ett annat sätt att öka kommunernas handlingskraft är att införa en modell där kommunerna kan ta del av värdeökningen som skapas när kommuner är med och driver fram nya detaljplaner. En sådan modell finns i Finland idag, där planprocesserna sedan införandet förkortats rejält. Kommuner och byggare får helt krasst ett gemensamt intresse och mål med en planprocess – att ta fram bra detaljplaner på kortare tid. 

- Jag tror att vi är fler i branschen som skulle kunna acceptera detta, om det också innebar en snabbare och mer professionell hantering av detaljplaneprocesserna, säger Jonas Grandér avslutningsvis. 

Läs artikeln här: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/planprocessen-gar-snabbare-med-okat-samarbete-25038

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Jonas Grandér
Nordika Fastigheter                                                                                                       
Mobil: 070 750 94 94
E-post: jg@nordika.se


 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?