Vintillverkare med drömmar om en värld utan alkoholberoende kan bli årets entreprenör

Socionomen och terapeuten Moa Gürbüzer försöker förändra alkoholkultur – genom att tillverka vin. Nu är hon nominerad till EY Entrepreneur of the Year. Vinner hon är hon en av få sociala entreprenörer någonsin att göra det.

–Det är svårt att hitta framgångsrika sociala företag som mitt, med en stark attityd kring ett socialt problem men som samtidigt drivs affärsmässigt. Det är väldigt hedervärt att vi nominerats, säger Moa Gürbüzer.

Moa Gürbüzer startade MRG Wines 2013. Grundidén är att tillverka högkvalitativa alkoholfria viner. Tillsammans med en av världens främsta champagneexperter, svensken Rickard Juhlin, har hon tagit fram vin av extremt hög standard – alla helt utan alkohol.

På onsdag den 21 november utses den regionala vinnaren av EY Entrepreneur of the Year 2018 i Göteborg. Om Moa Gürbüzer vinner så blir hon en av de första företagarna någonsin som driver ett framgångsrikt företag med fokus på ett samhällsproblem att kamma hem det prestigefyllda priset.

–Jag tror att många människor inte inser att det går väldigt bra att kombinera ett socialt engagemang med ett vinstdrivande tänk. Det är fantastiskt att vi är med och tävlar i ett sånt här sammanhang. Jag hoppas att det är en ögonöppnare för folk.

Moa Gürbüzers mål är att förändra den svenska alkoholkulturen. Hon förklarar ofta sin filosofi genom att säga att hon vill att frågan ”med eller utan alkohol?” ska bli för vin vad ”med eller utan mjölk?” är för kaffe.

–Det finns starka normer kring alkoholdrickande. De som inte dricker måste ständigt motivera varför, ha en anledning. Med våra produkter kan gravida, nykterister, nyktra alkoholister, religiösa, vad det än må vara, ingå i de sociala sammanhangen på ett enklare och mer självklart sätt.

Innan hon gav sig in i vinbranschen jobbade hon under 25 år som terapeut med inriktning på alkoholmissbruk. Under årtiondena träffade hon familj efter familj som var på randen att gå under på grund av trycket från missbruk.

–Det handlar för mig främst om barnen. När man under terapins gång ser små ögon bli hoppfulla igen, fria från rädsla, ångest och oro… Det är de ögonblicken jag vill förlänga. Men jag insåg att det behövs en kamp på flera fronter.

MRG Wines är en ”nudge” som nobelpristagaren i ekonomi Richard Thaler uttrycker det i sin kända teori. Något som underlättar för människor att göra bra val.

–Genom att erbjuda ett kvalitativt alternativ, alkoholfria viner som någon med kunskap verkligen lagt ned kärlek, tid och omtanke i – och som smakar fantastiskt, gör vi det lättare för människor att ta goda beslut.

MRG Wines producerar fem olika viner och fem olika mousserande – alla alkoholfria. De är storsäljare på Systembolaget. Företaget omsatte 21 miljoner kronor 2017.

MRG Wines är ett svenskt vinhus som utvecklar, producerar och distribuerar kvalitetsviner helt utan alkohol. Vår vision är att göra alkoholfria viner mer tillgängliga och att genom hög kvalitet vända upp och ned på gamla föreställningar och normer om alkoholfritt vin.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?