Båtflyktingen som idag driver en av Sveriges bästa och mest lönsamma redovisningsbyråer


Delar av Lamooi Accounting på scen för att ta emot priset som Bästa Redovisningsbyrån 2018.

Seven Lamooi kom som båtflykting till Sverige 1980 som barn, efter att familjen flydde Vietnam efter kriget. Idag driver han en av Sveriges bästa och mest lönsamma redovisningsbyråer. Lamooi Accounting fick i förra torsdags pris som Sveriges Bästa Redovisningsbyrå 2018, Företagarnas Val, som delades ut på branschdagen Visma Forward.

Priset Bästa Redovisningsbyrå 2018 delas ut av Visma Spcs, Sveriges största programvaruleverantör inom branschen, och har en del som är Företagarnas val, och en del som är Medarbetarnas val.

- Vi var nominerade i båda kategorierna, och är otroligt glada över att ha vunnit Företagarnas val, även om vi hade hoppats på det andra också, sa Seven Lamooi, bolagets vd, direkt efter utdelningen. Det här priset var oerhört viktigt för oss att vinna, då det är en kvittens på allt hårt arbete alla medarbetare har lagt ner under en lång tid. Vi har vetat om att vi har nåt bra på gång och nu var det skönt att även få branschens erkännande på nåt sätt. Extra kul att det är våra kunder som har lyft fram oss.

Förutom resan från en liten enmanskonsult till att vinna pris för Bästa Redovisningsbyrå, som tog 5-6 år, hade Seven också en personligare resa som båtflykting från Vietnam till Sverige för snart 40 år sen. Familjen, som är av kinesisk bakgrund, tvingades fly Vietnam efter kriget, och efter en mardrömsresa ute till havs på en vecka, och med påhälsningar av sjörövare ett antal gånger, lyckades de ta sig till Malaysias östkust. Efter nästan ett år i ett flyktingläger där, så lyckades de ta sig till Sverige.

- Vi fick ett fantastiskt mottagande av Sverige när vi kom i början av 80-talet, och jag hade en fantastiskt uppväxt, även om jag nu i efterhand har förstått att det var ganska tufft psykiskt och ekonomiskt för mina föräldrar, säger Seven, vi var såklart väldigt fattiga. Svenska samhället betalade så mycket för oss, och tog så väl hand om oss, att jag nu vill ge tillbaka till Sverige.

Visionen är att hjälpa alla Sveriges företag att maximera sin potential och göra dem mer lönsamma, vilket gör att man skapar fler jobb och tillsammans bättrar på landets ekonomi. Enligt Seven har en redovisningskonsult en bra position, man kan hjälpa sina kunder att förstå sina siffror, så att de kan bättre styra sina företag, och coacha dem till att bli bättre entreprenörer.


Seven Lamooi delade med sig av sin erfarenhet till andra 100-tals andra byråägare på Visma Forward

- Det är viktigt att bokföringen görs rätt och att rapporteringar sker i tid, men dessa är ju bara hygienfaktorer, de ska ju bara funka och finnas där, fortsätter Seven. Vi ligger långt framme i digitaliseringen och automatiseringen, allt det där ska bara funka av sig självt. Det är först när vi kan gräva djupare, analysera siffror och kan bolla idéer med kunderna, som vi kan göra mest nytta.

Vid frågor och intervjuförfrågningar, kontakta:
Alicia Hulthén, Media Coordinator. alicia.hulthen@lamooi.se, 070 880 7510
Seven Lamooi, VD. seven@lamooi.se, 070 754 6183

-------------------------------------------------------------------

“Vi anser att en bra ekonomi är grunden till ett bra samhälle. Vår vision är att kunna ge tillbaka genom att hjälpa Sveriges företag att maximera sin potential och tillsammans bygga ett bättre samhälle.”

Lamooi Accounting är en redovisningsbyrån som grundades av Seven och Michelle Lamooi 2004, och har på senare år växt till att bli en framtidsbyrå och en riktig framgångssaga. Byrån var tidigt med i digitaliseringståget, ersatt timdebitering med fasta månadspriser, och har numera ett stort fokus på att att hjälpa sina kunder att bli mer lönsamma och fungera som en affärscoach. Byrån har kontor på Ringvägen 100 i Stockholm.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?