1515

Stort kompetenssvinn bland akademiker som en följd av åldersdiskriminering

Svenska akademiker blir allt mer diskriminerade på arbetsmarknaden på grund av sin ålder. Åldersdiskrimineringen slår mot lägre åldrar än tidigare och är dessutom ännu en kvinnofälla i arbetslivet. Detta enligt en rapport från bemannings- och rekryteringsbolaget Jurek som också pekar på att resultatet blir att en väldigt stor mängd kompetens försvinner från arbetsmarknaden i förtid.  

Bemanning och rekryteringsföretag Jurek har sammanställt statistik baserat på 1875 intervjuer med kandidater under det första kvartalet. Fokus har legat på löneskillnader mellan kön, namn och nationalitet. Och resultatet är inte upplyftande.

Att det blir allt svårare att få ett nytt jobb ju äldre du blir är inte nytt i sig, men åldersdiskriminering kryper allt längre ner i åldrarna och sprider sig till än fler yrken än tidigare.

-       Att anställa någon som är ”ung och hungrig” har i princip alltid förekommit i sälj- och mer kreativt inriktade yrken, men i dagsläget slår denna missuppfattning om arbetskraftens förmåga minst lika hårt mot mer akademiska yrken och än mer mot kvinnor än män, säger Shervin Razani, grundare och VD för Jurek Rekrytering och Bemanning.

Jureks senaste rapport ”Jurekbarometern Q2 2018” fokuserar till stor del på just åldersdiskrimineringen i yrkeslivet. Rapporten är baserad på intervjuer och statistik från 1659 rekrytintervjuer genomförda under det senaste kvartalet. Siffrorna visar tydligt på att 30-40 är den gyllene åldersgruppen för att få en nyanställning och att möjligheterna minskar markant redan runt 50. Särskilt för kvinnor.

-       Att mer eller mindre ignorera arbetskraft över 40 är ett otroligt kompetenssvinn med en prislapp vi inte lär klara av på sikt, varken ur företagens eller samhällets synvinkel. I den här åldern har man inte ens arbetat hälften av sina normala yrkesverksamma år, och att då bli bortvald på grund av ålder faller på sin egen rimlighet, fortsätter Shervin Razani.

Jurek ser flera problem med en ökad åldersdiskriminering, men just kompetenssvinnet är det som är allra mest uppenbart. I dag ställs därmed orimligt höga krav på åldersgruppen 30-40 där man inte bara ska vara på topp i sin karriär, utan även i många fall förväntas stadga sig och starta familj. Detta leder med automatik också till att just kvinnor blir extra utsatta för denna typ av diskriminering.

-       Jag är orolig att vi kommer se ännu större hinder för kvinnor att komma tillbaka efter en barnledighet framöver. Det märks ju fortfarande att kvinnorna hamnar efter lönemässigt efter att de skaffat barn, men nu är frågan om det till och med blir svårt att få jobb. Vi är inte där ännu, men det gäller att vi får stopp på utvecklingen innan den gått för långt, avslutar ShervinRazani.

Hela rapporten ”Jurekbarometern Q2 2018” kan du läsa här: https://jurekbarometern.se/q2-2018/

Mer information om Jurek Rekrytering och Bemanning finns på www.jurek.se.

Presskontakt , vänligen kontakta:

Mårten Brink

Mindmakers PR

0763104341

marten.brink@mindmakerspr.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?