1515

Talkpool och Shell testar IoT-system på oljeplattform

Talkpool har genomfört ett IoT-radiotest på en flytande oljeplattform (Offshore Support Vessel) utanför den norska kusten, tillsammans med Shell och Teekay Petrojarl.

Projektets mål var att jämföra olika IoT-radiotekniker för att se vilken teknik som passar bäst under krävande radioförhållanden. Den första typen av anslutning som testades var ett nätverk baserat på wirelessHART-teknik och den andra typen av anslutning som testades var ett LoRa-nätverk.

Testet påvisade den långa räckvidden och den effektiva penetrationen hos LoRa-tekniken. En enda LoRa-gateway, integrerad med existerande läckande kablar, gav täckning på hela den 214 x 38 meter stora flytande oljeplattformen, som är en 10 våningar hög stålkonstruktion med många slutna utrymmen. Testet visade tydligt för Shell nyttan av att använda Talkpools IoT-sensorteknik i den utmanande radiomiljön på deras oljeplattformar.

Användningen av IoT-lösningar har en enorm potential i näringslivet. Det totala ekonomiska värdet beräknas ligga på mellan 3,9 och 11,1 miljarder dollar år 2025. Värdet av denna effekt, inklusive konsumtionsöverskott, skulle därmed utgöra cirka 11% av världsekonomin år 2025. Det största värdet med IoT ligger inom användningen av smarta sensorer som medger optimering och styrning baserad på insamlad information(McKinsey Global Institute Analysis). Oljeplattformar är ett av många industriella områden där IoT-lösningar effektivt kan användas. Många oljeplattformar är redan försedda med tusentals sensorer, men det finns fortfarande stort utrymme för förbättring: "Mindre än 1 procent av de data som samlas in på oljeplattformarna används, till stor del för att de flesta data aldrig överförs från oljeriggen till ett analys-system"(McKinsey Global Institute Analysis). Smarta IoT-lösningar möjliggör direkt digital kontroll av data, vilket öppnar helt nya möjligheter. För att få ut maximalt av IoT-applikationerna är det avgörande att man förbättrar datainsamlingsmetoderna så data kan användas för trendövervakning och förebyggande åtgärder inom komplexa industrier som oljeplattformar.

Talkpool har utvecklat och lanserat en industriell IoT-teknik för affärskritiska operationer (läs mer här: https://talkpool.io/?s=Managed+area+coverage). Datainsamling har alltid varit mycket viktig inom industrin, men i många fall försvåras den av ineffektiva, kostsamma och föråldrade systemlösningar. Talkpools nya IoT-baserade industri-lösningar möjliggör en effektivare insamling och analys av data inom gasmätning, mätning av rörtemperatur, vibrationsavkänning eller tryckmätningar inom t ex oljeindustrin.

Erik Strömstedt, VD Talkpool
Tel: +41 81 250 2020
erik.stromstedt@talkpool.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?