1515

Masteruppsats visar:Brister i MiFID II försämrar marknadskvaliteten på Nasdaq Stockholm

Det nya regelverket MiFID II har minskat transparensen på aktiemarknaden genom att handeln ökat på de oreglerade marknadsplatserna enligt Masteruppsatsen "Do Systematic Internalisers, Without a Minimum Tick Size, Drain the Liquidity of Regulated Exchanges?" Slutsatserna går stick i stäv med det ursprungliga syftet med MiFID II, som var att öka transparensen på aktiemarknaden.

För uppsatsen och för goda betyg överlag belönas nu ekonomistudenten Ville Rissanen med stipendiet ”Marginalen Bank Master Award in Banking and Finance” som delades ut vid avslutningsceremonin på Stockholms Universitets Masterprogram i Företagsekonomi med inriktning Bank och Finans.

När det nya regelverket Market in Financial Instruments Directive (MiFID) II infördes 3 januari, 2018 var syftet att öka transparensen inom aktiemarknaden och skifta handeln från mindre transparenta handelsplatser (t ex Over-The-Counter) till den reglerade marknaden som t ex Nasdaq Stockholm. Samtidigt infördes ett generellt regelverk för prissättning av aktier (The tick size regime) som alla handelsplatser ska följa för att skapa lika villkor på finansmarknaderna. Men regelverket omfattar inte de så kallade Systematic Internalisers (SIs) dvs värdepappersföretag som systematiskt handlar i aktier utanför den reglerade marknaden och som då är fria att sätta bättre priser.

-  Då lagstiftarna uppenbarligen inte hade tänkt på konsekvenserna av att inte inkludera SIs i ”The tick size regime” så tyckte jag och Hugo Öhman som jag skrivit uppsatsen med, att det vore intressant att titta närmare på detta och se om MiFID II verkligen fick den önskade effekten att förflytta handeln till den reglerade marknaden.

Med frågeställningen - How does the Systematic Internaliser tick size exemption, following MiFID II, affect the market composition and the regulated market quality? – studerade de båda mastersstudenterna marknadsandelarna för de olika handelsplatserna innan och efter introduktionen av MiFID II. Man kunde se en stor ökning av SI-handeln och samtidigt en minskning av handeln på Nasdaq Stockholm vilket tyder på att införandet av det nya regelverket har fått motsatt effekt än vad som var avsett och samtidigt har marknadskvaliteten försämrats på Nasdaq Stockholm.

-  Ville Rissanen är en värdig pristagare som kommit fram till nya intressanta slutsatser om hur brister i MiFID II påverkar kvaliteten på svensk aktiemarknad, säger Ewa Glennow VD på Marginalen Bank.

Om Marginalen Bank
Marginalen Bank Bankaktiebolag erbjuder privatpersoner och företag enkla och tydliga banktjänster inom områdena låna, spara, kort och försäkring. I Marginalen ingår även Marginalen Core, som erbjuder företag och myndigheter tjänster inom Juridik, Inkasso, Ekonomiadministration och HR. Marginalen Bank är moderbolag i en koncern som bildades i samband med att dotterbolagen Sergel Finans AB, Sergel Finans Oy samt Sergel Finans AS förvärvades från Telia Company i juni 2017. Dotterbolagen äger och förvärvar kreditportföljer i respektive land. Marginalen Bank-koncernen har cirka 350 medarbetare fördelade på kontor i Stockholm, Borås och Sundsvall. Marginalen Bank ägs av moderbolaget Marginalen AB, är certifierat enligt ISO 9001:2015 och står under Finansinspektionens tillsyn. Samtliga konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

För ytterligare information kontakta:
Anders Karlström, informationschef, +46 707353677, anders.karlstrom@marginalen.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?