1515
Annons

Sectras bokslutskommuniké 2017/2018: Positiv vinstutveckling och välfylld orderbok

Pressmeddelande – Linköping den 29 maj, 2018 – Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (http://www.sectra.com/investor) (STO: SECT B) redovisar ökad orderingång, nettoomsättning och vinst jämfört med föregående räkenskapsår. Sectras finansiella fokus är att öka rörelseresultatet per aktie med bibehållen rörelsemarginal och bolagets finansiella nyckeltal ligger fortsatt över koncernens målnivåer. Mot bakgrund av den goda utvecklingen och bolagets starka finansiella position har styrelsen och vd beslutat att föreslå årsstämman att 4,50 kronor per aktie överförs till aktieägarna genom ett inlösenprogram.

Räkenskapsåret 2017/2018 i siffror

 • Orderingången ökade med 26,7 procent till 1 492,5 MSEK (1 177,7).
 • Nettoomsättningen ökade med 11,0 procent till 1 266,5 MSEK (1 140,9). Justerat för valutakursförändringar ökade omsättningen med 12,5 procent.
 • Rörelseresultatet ökade med 19,5 procent till 239,1 MSEK (200,1), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 18,9 procent (17,5). Justerat för valutakursförändringar ökade rörelseresultatet med 22,0 procent.
 • Kassaflödet efter förändring av rörelsekapital uppgick till 222,7 MSEK (235,2).

Kvartal 4 i siffror

 • Orderingången ökade med 43,1 procent till 500,3 MSEK (349,6).
 • Nettoomsättningen ökade med 13,8 procent till 387,9 MSEK (340,8). Justerat för valutakursförändringar ökade omsättningen med 13,9 procent.
 • Rörelseresultatet ökade med 12,3 procent till 83,7 MSEK (74,5), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 21,6 procent (21,9). Justerat för valutakursförändringar ökade rörelseresultatet med 13,0 procent.
 • Resultatet före skatt ökade 44,8 procent till 113,5 MSEK (78,4). Finansnettot ökade med 25,9 MSEK till 29,8 MSEK, varav försäljning av samtliga aktier i intresseföretaget Commit; Oy bidrog med 9,8 MSEK.
 • Kassaflödet efter förändring av rörelsekapital uppgick till 101,9 MSEK (60,2).

Torbjörn Kronander, koncernchef och vd för Sectra AB, kommenterar

– Räkenskapsåret 2017/2018 präglas av framgångar som stärker Sectras position i våra nischmarknader. Vi uppfyller samtliga finansiella mål och vi växer genom samarbete med nya och befintliga kunder och partners. Kunderna har givit oss förtroende att genomföra projekt med innovativa lösningar som på sikt kan leda till nya landvinningar inom viktiga samhällsfunktioner. Alla projekt och affärer vi driver har ett övergripande syfte att lösa stora samhällsproblem som måste åtgärdas inom en överskådlig framtid. Att hjälpa kunderna att effektivisera och förbättra vården av patienter och öka cybersäkerheten i viktiga samhällsfunktioner är Sectras största bidrag till ett mer hållbart samhälle.

– För ett år sedan fanns en viss oro kring orderingången, men efter de senaste kvartalen avslutar vi räkenskapsåret med en välfylld orderbok. Detta lägger en bra grund för fortsatt tillväxt. Sectra har en stabil underliggande verksamhet med bra lönsamhet och kassaflöde. Utöver det har vi ett antal mycket spännande framtidsprojekt som kan bli riktigt stora på sikt, även om det som alltid med sådana projekt inte finns några garantier. 

– Det är kul att leda och arbeta i ett företag med nöjda kunder, och våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete varje dag. Koncernens utveckling är ett resultat av vårt målinriktade arbete med att förstå kundernas miljö och vår kultur där personalen verkligen bryr sig om och tar ansvar för kunderna. Jag är oerhört stolt över Sectrakulturen och att den genomsyrar alla verksamhetsområden i bolaget. Den förstärker vårt goda rykte och bidrar till lönsamheten. Vinnarna är såväl kunder som medarbetare och aktieägare. Men framför allt inom medicinsidan patienterna och inom säkerhetssidan alla vi medborgare i det demokratiska och öppna samhället.

För ytterligare vd-kommentarer och information se bifogad bokslutskommuniké.

Presentation av bokslutskommunikén

En presentation kommer att hållas med Torbjörn Kronander, koncernchef och vd Sectra AB, tillsammans med Mats Franzén, CFO Sectra AB. Presentationen hålls på engelska.

Tid: 29 maj 2018, kl. 12:00.

För att delta på plats på Operaterrassen, anmäl dig här: www.financialhearings.com/event/10336 

Rapportpresentationen kan även följas live online: www.sectra.com/irwebcast. På denna adress kommer även en inspelad version att finnas tillgänglig efteråt.

Denna information är sådan information som Sectra AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och/eller lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 29 maj 2018, kl. 08:00 CET.

För ytterligare information:
Torbjörn Kronander, vd och koncernchef Sectra AB, 0705 - 23 52 27
Pressbilder: flickr.com/photos/sectramedicalsystems

Följande bilagor finns för nedladdning:
Sectra bokslutskommunike 2017/2018

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?