1515
Annons

Ny vårdskatt riskerar att förlänga vårdköer

Sjukvårdsförsäkringar bidrar till kortare vårdköer

Privata sjukvårdsförsäkringar har genom försäkringspremierna har delvis finansierat nya sjukvårdsinitiativ. Dessa har på ett effektivt förnyat och utvecklat sjukvården samt framförallt avlastat den offentliga redan hårt belastade vården på ett effektivt sätt. Förutom god sjukvård så har korta köer bidragit till att många sökt sig till privata initiativ. Så också småföretagare då deras verksamhet är helt beroende av att företagaren själv och deras personal snabbt kan komma tillbaks till jobbet när olyckan varit framme eller vid sjukdom. Därför har företagare tecknat ca 480 000 privata sjukvårdsförsäkringar, till ett uppskattat värde mellan 2-4 miljarder kronor. Pengar som kommit sjukvården till hjälp för att minska belastningen på den offentliga vården och därmed korta köerna.

Uppgörelse mellan S och V 

I höstas lade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet efter en uppgörelse fram ett förslag som syftar till att utjämna skillnader i kostnader för privat sjukvård i Sverige. Förslaget bygger på att man tar bort den skattefrihet som företagen erbjuds idag för sjukvårdsförsäkringar. Förslaget menar man skall stärka statskassan med beräknade 1,17 miljarder. En statskassa som redan visar på ett överskott med 51 miljarder i år och 48 nästa år. Men att fördyra och försvåra för den privata sjukvården riskerar att återigen förlänga vårdköer och stoppa den utveckling av vården och vårdupplevelsen som har skett delvis med hjälp av pengar från privata sjukvårdsförsäkringar. Privata vårdinitiativ konkurrensutsätter de offentliga alternativen och skapar utveckling av vården. 

Sveket från Alliansen 

Det verkar nu även vara en uppgörelse med Alliansen! Där i och för sig alliansföreträdarna är emot förslaget men ändå ryktas det om att man lägger ner sina röster för att inte gå emot det tidigare lagda budgeten. Det var nämligen inte bara majoriteten av remissinstanserna som var kritiska till förslaget när det lades fram förra hösten. Även företrädare för liberalerna, moderaterna och centern har debatterat mot förslaget i riksdagen och skrivit spaltmeter om att beskatta sjukvården vore fel. Alliansen är oroliga över att en redan hårt belastad offentlig sjukvård med långa köer nu kommer att belastas ännu mer och köerna kommer att växa. Man är på samma sätt som arbetsgivarorganisationerna Företagarförbundet Fria Företagare, svenskt Näringsliv och Företagarna oroliga över hur detta påverkar företagen och dess anställda negativt. Företagen som står för 8 av 10 jobb som skapas i Sverige. TROTS detta missnöje över förslaget så ryktas det om att Alliansen lägger ner sina röster i riksdagen i denna fråga den 16 maj. Lägger ner! Det vore ett svek! Ett svek emot remissinstanserna, vad skall vi med dessa till om inte de styrande lyssnar på dem? Ett svek emot sin egen övertygelse om vad som är rätt. Varför har vi då valt dessa företrädare frågar man sig? Ett svek mot företagen, företagarna och dess anställda. 

Stå upp för er politik – folkvalda, vad är ni annars?

En småföretagares högsta prioritet är att arbeta och kunna arbeta. Då och endast då genererar företaget pengar och tillväxt. Därför är effektiv sjukvård utan köer ofta avgörande för om företaget kan drivas och utvecklas. Om en snickare med två anställda tex drabbas av en knäskada och tvingas vänta med operation i det offentliga i sex månader kan det betyda slutet för företaget och konkurs. I ljuset av detta tecknar många småföretagare sjukvårdsförsäkringar på sig själva och sina anställda. Inte för bekvämlighet skull utan för företagets överlevnad.

Förslaget om att fördyra detta är direkt kontraproduktivt för småföretagande.

Företagarförbundet Fria Företagare uppmanar de företrädare för allianspartierna som är i majoritet och kritiska mot förslaget, att också visa det i riksdagen genom att rösta emot förslaget om slopad skattefrihet den 16 maj. Allt annat vore att svika sin övertygelse, sina väljare och Sveriges småföretagare.

Mats Assarsson
Förbundsordförande Fria Företagare

Vid frågor kontakta gärna
Mats Assarsson, Förbundsordförande Fria Företagare
0709 - 374 133
mats.assarsson@ff.seFöljande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?