1515
Annons

Midsona acquires Davert, a leader in the German organic food market

Following Midsona’s successful consolidation within the Nordic market for organic dry products, the company has a clear strategy to become a leader in Europe. The acquisition of Davert is an important step in this direction.

  • As one of the leaders in the German market, Davert provides Midsona with a strong position in the largest market for organic food in Europe.
  • The acquisition strengthens Midsona’s presence in the attractive organic foodsegment. Davert’s premium brand and product portfolio are highly complementary to Midsona’s existing organic brands.
  • Davert will continue to operate as a separate entity, under the leadership of its Managing Director Erk Schuchhardt and his management team.
  • The total purchase price is approximately EUR 48.5 million (~SEK 511 million), on a debt-free/cash-free basis, and will be paid in cash.[1]

Malmö, Sweden – May 3, 2018 - Midsona AB (publ) ("Midsona") is pleased to announce that it has signed an agreement whereby Midsona will acquire 100% of the shares of Davert GmbH ("Davert" or the “Company”).

Founded in 1984 by Rainer Welke, Davert is a pioneer in the organic food industry in Germany. The Company is a leading manufacturer and distributor of organic dry packaged food, offering products under its own Davert brand as well as private label products. Davert’s portfolio includes a broad range of organic products in categories such as convenience products, snacks, superfoods & nuts, breakfast cereals, rice and pulses. Davert’s products are sold through various channels including grocery stores, drugstores, health food stores as well as to the food services industry.

In recent years, Davert has launched a new brand design, broadened its product portfolio and extended its distribution. In this period the Company also moved into a new, purpose-built production facility and significant investments were made in state-of-the-art manufacturing lines and an automated warehouse. Davert has approximately 150 employees, all of which are located at its facility in Ascheberg, North Rhine-Westphalia, Germany. Sales in 2017 were EUR 64 million (~SEK 616 million).

“Building on the successful expansion of our organic products business throughout the Nordic region, this transaction with Davert represents a logical next step and bridgehead into Europe. We are impressed by the Company’s high-quality products, its best-in-class manufacturing capabilities and the accomplishments of its team. Davert’s product portfolio, market position, multi-channel customer base and its significant competences across the supply chain, from sourcing to production to marketing, are an ideal strategic fit for Midsona. The outlook for the German organic market is strong and we believe that Davert is well positioned. We look forward to a bright future together with the Davert team”, says Peter Åsberg, CEO of Midsona.

"We are delighted to be joining forces with Midsona, which I view as the perfect partner for Davert. The values and cultures of our companies are well aligned with shared strong beliefs in the importance of the environment, the critical need for sustainable food production and the benefits of organic food. We expect this combination to deliver meaningful benefits to our customers, business partners, consumers and employees“, says Erk Schuchhardt, CEO of Davert.

Financial Effects on Midsona

The acquisition is expected to close today. For the financial year 2017, Davert achieved sales of EUR 64 million (~SEK 616 million) and adjusted EBITDA of approximately EUR 4.4 million (~SEK 42 million). For the current financial year, Midsona expects Davert’s sales to increase compared to the previous year and to achieve adjusted EBITDA of approximately EUR 5.0 million (~SEK 53 million). Not taking into account any transaction-related costs, financial or synergy effects, the purchase price would represent a current year EV multiple of approximately 9.7x EBITDA.

Synergies are anticipated to be realized in areas including production, cross-selling and procurement. By 2022, these synergies are expected to have an annual impact on EBITDA of approximately EUR 3.8 million (~SEK 40 million). Initial synergies are expected to be realized during 2019. Midsona has financed the transaction with a new debt facility.

Advisors

Strata Advisory AB is acting as exclusive financial advisor to Midsona. Heuking Kühn Lüer Wojtek and Fredersen Advokatbyrå AB are legal advisers to Midsona.

Additional information, including an investor presentation, will be available at www.midsona.com. For further information, please contact MD and CEO Peter Åsberg, telephone +46(0)730 26 16 32, or CFO Lennart Svensson, telephone +46(0)767 74 33 04.

This is information of the type that Midsona AB is obligated to make public in accordance with the EU Market Abuse Regulation. The information was submitted for publication through the agency of Lennart Svensson on 3 May 2018 at 10:15 CET.

[1] The purchase price excludes: (i) a capital investment in a new production line of EUR 8.5 million and (ii) potential payments between April 2020 and 2022 of up to EUR 6 million in aggregate contingent on Davert exceeding specified financial targets. The capital investment will provide Davert with new production capabilities targeted at attractive, fast growing segments. The investment program is expected to be completed in late 2018.

Note: Purchase price and 2018 figures converted to SEK at exchange rate of 10.54. 2017 figures converted at 2017 average rate of 9.63.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Midsona - Press acquisition Davert 3 may 2018

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?