1515

Få vet hur mycket som sätts av till tjänstepensionen

I framtiden kommer tjänstepensionen utgöra en allt större del av den totala pensionen. Samtidigt vet 5 av 10 inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension varje månad eller år. Ungefär lika många tänker sällan eller aldrig på sin pension. Det visar en ny undersökning* bland 25-50 åringar som AMF har låtit göra. För att öka kunskapen har AMF sammanställt hur mycket som i snitt sätts av till tjänstepension inom ett antal yrkesområden.


Enligt AMFs undersökning vet hälften av de tillfrågade inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension. De som upplever att de har låg kunskap om hur mycket som sätts av till tjänstepensionen känner också en starkare oro kopplad till pensionen än de som har bättre överblick. 7 av 10 som är mycket oroliga för sin framtida ekonomi uppger att de inte vet hur mycket som sätts av till deras tjänstepension.

– Tjänstepensionen blir allt viktigare och är direkt avgörande för att man ska få en pension som man kan leva på i framtiden. När man går i pension har man ofta miljonbelopp i total tjänstepension. Jag tror att den oro många känner för pensionen kan mildras om man förstår hur mycket som betalas in och hur mycket man har sparat. Alla borde besöka minpension.se åtminstone en gång om året, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom, AMF.

En tidigare undersökning** från AMF visar att 70 procent vill ha mer kunskap om tjänstepension. Men närmare hälften av de tillfrågade i den aktuella undersökningen uppger att de aldrig har fått information om tjänstepensionen från sin arbetsgivare. Tillsammans med den stora andel som inte vet eller minns om de fått information utgör de 65 procent av de tillfrågade. 13 procent uppger att de fick information om tjänstepensionen i samband med att de anställdes, men bara 2 procent säger att de diskuterar tjänstepension vid lönesamtal. Just kopplingen mellan lön och tjänstepension är otydlig för många. En anledning till att så få känner till hur mycket som betalas in till tjänstepension är att få arbetsgivare skriver ut det i lönebeskedet. Endast 7 procent av de svarande uppger att tjänstepensionen syns på deras lönebesked.

– Yrkeslivet bygger pensionen. Men det pratas alldeles för lite pension på jobbet. Som nyanställd eller när man pratar anställningsvillkor borde det vara naturligt att tjänstepensionen kommer på tal. Lokala fackklubbar och personalavdelningar spelar en viktig roll för att höja kunskapen på arbetsplatser runt om i Sverige, och därmed minska den oro som många känner för sin pension, säger Dan Adolphson Björck.

Hur mycket som sätts av till tjänstepensionen beror på vilket avtal som gäller på arbetsplatsen och vilken lön individen har. Idag omfattas cirka en miljon personer med kollektivavtalad tjänstepension även av deltids-/flexpension som ger extra avsättningar till tjänstepension.

– De flesta har nog bra koll på hur mycket de får i lönekuvertet men när det gäller tjänstepensionen är kunskapen låg. För många handlar det om en inbetalning på en tusenlapp eller två i månaden, och för de som har deltidspension eller flexpension är det ännu mer, säger Dan Adolphson Björck.

Figur: Tjänstepensionsavsättningar per yrkesgrupp
AMF har sammanställt hur mycket som sätts av till tjänstepension för olika yrken varje månad baserat på LOs Lönerapport 2017. Vissa får inbetalningen till sin tjänstepension varje månad medan andra får en större inbetalning en gång per år (beroende på avtal).

Beräkningen avser premiebestämd tjänstepension och baseras på genomsnittlig månadslön för olika yrkeskategorier (LO Lönerapport 2017). Avsättningen till tjänstepension är vanligtvis 4,5 procent av lön upp till 39 063 kronor (2018). På lönedelar över 39 063 kronor är avsättningen 30 procent.

Cirka en miljon individer omfattas även av deltids-/flexpension som kan ge mellan 0,2 – 1,95 procent i extra tjänstepensionsavsättning. Avtalen ser olika ut beroende på inom vilken bransch man arbetar. Figuren ovan är exklusive denna extra avsättning.

Tre tips för bättre koll på din pension

  1. Gå in på minpension.se en gång per år och skapa dig en överblick över din pension.
  2. Fråga din personalavdelning eller fackförbund hur mycket som betalas in till din tjänstepension månads- eller årsvis. Kolla om du dessutom får extra inbetalningar i form av deltids-/flexpension.
  3. Om du vill vara aktiv kan du göra egna placeringsval men alla pensionspengar tas hand om oavsett om du väljer eller inte. Det är bra att ha ett privat sparande men det ersätter inte tjänstepensionen. Tjänstepensionen är för stor och viktig för det.

* Undersökningen genomfördes februari-mars 2018 i DemoskopPanelen (telefonrekryterad panel baserad på ett riksrepresentativt slumpmässigt urval med intervjuer via Internet). Av totalt 5 335 intervjuer tillhörde 2 281 personer den aktuella målgruppen 25-50 år varav 2 037 uppgav att de har tjänstepension i sin anställning. Undersökningen och pressbilder finns bifogat och kan laddas ned från AMFs medierum.
** AMF Novus, november 2017

För ytterligare frågor, kontakta:
Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom, 070-249 31 54, dan.adolphson.bjorck@amf.se
Johanna Sarfati, Kommunikation, 070-649 84 47, johanna.sarfati@amf.se  

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande_Få vet hur mycket som sätts av till tjänstepension
AMF DemoskopPanelen april 2018
Avsättning till tjänstepension för olika yrkesgrupperSe fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?