Vattenfall och Kia i nytt samarbete kring hemmaladdning

Intresset för laddbara bilar ökar och med det behovet av att kunna ladda på ett enkelt sätt. Samarbetet mellan Vattenfall och Kia Motors Sweden innebär att kunden redan hos bilhandlaren kan köpa Vattenfall InCharge laddbox och enkelt komma igång och ladda hemma.

Ungefär 80 procent av elbilsförarna laddar oftast hemma. Kunder som väljer en elbil eller en laddhybrid hos en av Kias 87 auktoriserade återförsäljare i Sverige, kan nu även välja laddbox och installation från Vattenfall.

– Vi är väldigt positiva till samarbetet med Kia som satsar stort på både elbilar och laddhybrider. Kias bilåterförsäljare är viktiga och det underlättar för kunden om de redan vid bilköpet blir erbjudna laddbox, installation och möjlighet att ladda i det publika laddnätet InCharge, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-Mobility.

En laddbox är, till skillnad från ett vanligt eluttag, gjord för att klara höga effekter under lång tid. Den ger därför inte bara en säkrare laddning utan gör det möjligt att ladda snabbare. Installationen sker alltid av certifierade installatörer.

Den 1 februari 2018 träder ladda-hemma-stödet i kraft och innebär att privatpersoner som bor i hus eller villa kan få upp till 10 000 kronor i bidrag för installation av laddpunkt i sin fastighet.

– En säker och stabil laddning ska vara en förutsättning för alla. Jag tycker att initiativet är bra och hoppas att fler ska kunna investera i en säker laddning, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-Mobility.

Kia Optima SW blev den tredje mest sålda laddbara bilen under 2017 och har fått utmärkelsen Teknikens Världs Stora Bilpris 2018. I slutet av 2017 var tre av tio sålda Kia-bilar elektrifierade och Kias satsningar inom eldrivet kommer att intensifieras ytterligare under 2018.

– Kia är Sveriges tredje största bilmärke och vi märker en allt större efterfrågan på laddbara bilar så självklart vill vi även kunna erbjuda en smidig laddlösning hos våra återförsäljare. Vattenfall var en av de första att erbjuda laddlösningar och tar även hand om både installation och hårdvara. De är en kunnig partner som kompletterar oss på ett bra sätt, säger Peter Himmer, vd på Kia Motors Sweden.

Mer information:
Vattenfall
 
Kia
InCharge

För ytterligare information kontakta:
Heidi Stenström, Pressekreterare, Vattenfall, tel: 070 611 81 92, e-post: heidi.stenstrom@vattenfall.com
David Lilja, Press- & Kommunikationschef, Kia, tel: 070 740 67 00, e-post; d.lilja@kia.se
Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

Facebook:    facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter:         twitter.com/Vattenfall_Se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Vattenfall och Kia i nytt samarbete kring hemmaladdning

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PensureAnnons

Befria dina anställdas pensioner från alltför höga försäkrings- och fondavgifter

Arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal bör ställa krav på transparens kring ersättningar till försäkringsförmedlare och att förhandla ner avgifterna för de anställdas tjänstepension. Det är extra viktigt då avgifterna belastar de anställdas pensionskapital och en rätt upphandlad lösning kan ge de anställda mer än 30 procent i högre pension.

Prissättningen på den svenska pensionsmarknaden grundar sig på låg konkurrens mellan få aktörer, och försäkringsförmedlare som för det mesta får sin ersättning i form av provisioner från försäkringsbolag, utan att kunderna som i slutänden betalar dem förstår konsekvensen. För arbetsgivare med kollektivavtal har centrala upphandlingar genomförts där man pressat branschen till lägre avgifter och bättre villkor. Någon motsvarighet har inte funnits för företag utan kollektivavtal. Här har det varit upp ditt varje företag att förhandla sina egna villkor. Det är här Pensures tjänst kommer in i bilden. Man har utvecklat en digital plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställas tjänstepensioner och få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

– Jag har jobbat i pensionsbranschen i över 30 år och det som drev mig när vi startade Pensure vara att säkerställa att även anställda på företag utan kollektivavtal ska ha tillgång till prispressade pensionslösningar som inte riskeras att ätas upp av höga fond- och försäkringsavgifter. Istället för att de anställda ska göda branschen får de nu istället högre pension, säger Mikael Claesson, VD/Grundare av Pensure.

En modern SaaS-tjänst med helt digitala processer 

Pensures digitala tjänstepensionsplattform effektiviserar företagens administration, då all pappershantering är avskaffad och alla förändringar signeras via BankId. Dessutom får de anställda tillgång till en digital rådgivningstjänst för att optimera tjänstepensionen utifrån individuella förutsättningar och behov. 

– Det är enkelt och tydligt. Det var framför allt det som gjorde att vi valde Pensure, men att våra anställda slipper dolda avgifter genom den här lösningen är en stor bonus, säger Fredrik Cederborgs på konsultbolaget TechFactory, som valde att byta till Pensure för sina anställdas tjänstepensioner.

Dolda avgifter ger mindre pension till de anställda

När Pensure intervjuat personer om tjänstepensioner så är det väldigt många som inte känner till att det finns avgifter som belastar pensionerna. Det finns oftast två olika typer av avgifter på en tjänstepension. Dels en försäkringsavgift som ofta ligger på mellan 0,5 – 0,7 procent av den anställdes pensionskapital. Dels en avgift för underliggande kapitalförvaltningen. När det gäller fondförsäkring varierar dessa fondavgifter mellan 0,2 – 2,25 procent av kapitalet. Hos Pensure betalar den anställde inte några försäkringsavgifter och, via Pensures upphandling, har man även rabatter på fondavgifterna. 

– Om man jämför de villkor som vi har förhandlat fram med försäkringsbolagen ordinarie avgifter så ger vi i många fall de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension. Vi tycker att det är de anställda som leva på sin pension och inte försäkringsförmedlaren, säger Mikael Claesson.

Om oss

Pensure har utvecklat en digital SaaS plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställdas tjänstepension få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 % högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

 

Mer från Pensure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pensure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?