Noterade juristbyrån Fondia växlar upp i Sverige – förvärvar svenska Jansson & Norin

Nordens största affärsjuristbyrå Fondia blir nu en betydande aktör även i Sverige 

22 januari, 2018

Nordens största juristbyrå Fondia har idag förvärvat samtliga aktier i den svenska affärsjuridikbyrån Jansson & Norin AB (J&N), med målet att stärka sin position på den svenska marknaden. J&N har likt Fondia varit en ledstjärna i att reformera affärsmodeller och verktyg för svensk affärsjuridik. Genom förvärvet förstärker Fondia sin position i Sverige och blir en betydande affärsjuristfirma med ett trettiotal medarbetare i Stockholm och Göteborg.

”Fondia har i och med köpet av J&N cirka 25 jurister i Sverige och totalt cirka 110 i Norden, något vi så klart är oerhört glada över. Det roliga med att slå oss ihop med J&N är att det på ett sätt känns som att vi redan har varit partners sedan länge. Vår företagskultur är delad och värderingarna hos J&N är samma som hos oss. Att de dessutom gått i bräschen för branschen gjorde beslutet enkelt för oss, som strävar efter att utveckla och tillgängliggöra affärsjuridiken i hela Norden”, säger Niclas Gottlieb, VD på Fondia i Sverige.

Fondia grundades 2004 och har idag verksamhet i Sverige, Finland och Baltikum. Via sin unika tjänstemodell, Legal Department as a Service (LDaaS), fungerar man som kundernas förlängda bolagsjuristfunktion. Fondias kunder är främst medelstora och stora företag. I april 2017 noterades Fondia på marknadsplatsen Nasdaq First North i Finland. Fondia är det första noterade juristföretaget i Norden och en av en handfull noterade juristbyråer i världen. Fondia har fått flera internationella utmärkelser från t.ex. Financial Times som ”Most innovative Law Firm” och “Game Changer” inom juristbranschen.

Jansson & Norin AB har sedan starten 2012 jobbat för en modernisering av jurisbranschen i Sverige genom nytänkande affärsmodeller och ambitionen att tillgängliggöra och förenkla affärsjuridiken. Bolaget har på kort tid tagit en ledande position som leverantör av kvalificerade affärsjuridisk rådgivning till den svenska startupscenen och etablerat sig som ett välkänt varumärke bland SME-segmentet i Göteborg och Stockholm.

Målsättningen med förvärvet är även att vidareutveckla affärsjuridiken i Sverige genom att fortsätta utveckla nydanande juridiska koncept som tjänsten LDaaS – Legal Department as a Service. LDaaS som affärsmodell har på kort tid blivit uppskattat av svenska företag och omskrivet av medier.

Johan Norin, majoritetsägare i Jansson & Norin, kommenterar sammanslagningen som en perfekt match och ett tydligt bevis på värdet av långsiktigt företagsbyggande och kundfokus snarare än kortsiktig avkastning:

”Vad som började som ett kul experiment under juristprogrammet för snart sex år sedan, övergår nu till att bli en viktig del av en av våra stora förebilder, Fondia. Det här är en sällsynt bra matchning mellan två bolag som vilar på i princip samma värdegrund och jag känner mig fullkomligt trygg i den framtida hanteringen av såväl våra fantastiska kunder som kanske vår än mer fantastiska personal. Detta förvärv är ett bevis på att värdet av långsiktigt företagsbyggande med ett starkt ägande faktiskt slår suboptimerande partnerstrukturer, och säger något om vilka möjligheter som öppnar sig för de aktörer som inte behöver iaktta advokatsamfundets krav på ägarstruktur.”. Johan Norin kommer att stanna kvar i verksamheten som sälj- och marknadschef för Fondia i Sverige.

Köpeskillingen uppgår till ca 23 MSEK och utgörs av både kontanter och aktier i det noterade Fondia Oyj. Initial köpeskilling uppgår till ca 16 MSEK och säljarna kan under en tvåårsperiod få en tilläggsköpeskilling motsvarande drygt 7 MSEK.

Klicka här för att läsa den engelska versionen av det officiella IR-meddelandet.

För mer information:

Niclas Gottlieb
VD, Fondia Sverige

+46 70 773 44 55

niclas.gottlieb@fondia.com  

Johan Norin
Grundare och Huvudägare, Jansson & Norin

+46 31 789 41 92

johan.norin@janssonnorin.se

Isak Hagen
Pressansvarig

+46 736 44 09 24

isak.hagen@isobar.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?