1515

HANZA storsatsar i Värmland – förvärvar Wermland Mechanics

HANZA Holding AB (publ) (”HANZA”) har i dag tecknat avtal om att förvärva Wermland Mechanics Group AB (”Wermech”), en av Nordens ledande tillverkare av tunnplåtsdetaljer. Wermech kommer att ingå i HANZAs tillverkningskluster i Sverige, som redan omfattar fabriker inom elektroniktillverkning och skärande bearbetning. Köpeskillingen uppgår till högst 167,5 miljoner kronor för aktierna.

– Vi är glada över att välkomna framgångsrika Wermech till HANZA-koncernen. Förvärvet innebär fortsatt fokus på effektivisering och modernisering av tillverkningsindustrin genom vår klustermodell, säger Erik Stenfors, vd HANZA

Utöver Wermland Mechanics Group AB ingår det helägda dotterbolaget Wermlands Mechanics Töcksfors AB i förvärvet. Sammanlagt har koncernen nära 200 anställda och omsatte år 2016 knappt 300 MSEK, med ett resultat före skatt om 16,8 MSEK. För år 2017 bedöms omsättningen nå över 350 miljoner kronor. Säljare av Wermech är investmentbolaget Karnell samt nuvarande styrelse och ledning i bolaget.

– Wermech har haft en imponerande utveckling under lång tid, varför valet av ny ägare är viktig. HANZAs långsiktighet skapar goda möjligheter till fortsatta framgångar för Wermech, säger Hans Karlander, styrelseordförande Karnell.

HANZAs tillverkningskluster i sydvästra Värmland har hittills bestått av två fabriker i Årjäng och kommer nu att utvecklas med hjälp av Wermechs fabriker i Töcksfors och Svanskog. Här kommer produkter till exempelvis industri, försvar och medicinteknik att tillverkas.

– Vi ser goda förutsättningar för en blomstrande tillverkningsindustri i sydvästra Värmland. Vårt kluster ökar lönsamheten, kortar ledtider och skapa mer miljövänliga processer åt våra kunder, säger Erik Stenfors, vd HANZA. 

Köpeskillingen uppgår till totalt högst 167,5 MSEK, och består av en fast del om 145 MSEK som erläggs på tillträdet, vilket beräknas ske omkring den 1 februari 2018, och en rörlig tilläggsköpeskilling om högst 22,5 MSEK som baseras på den förvärvade koncernens utfall år 2018. Tilläggsköpeskillingen erläggs under det första kvartalet 2019.

Wermech förvärvas av HANZAs helägda dotterbolag HANZA AB och förvärvet finansieras dels genom krediter i Westra Wermlands Sparbank, dels genom en föreslagen och fullt ut garanterad företrädesemission om 60 MSEK i HANZA, enligt de närmare villkor som har offentliggjorts genom ett separat pressmeddelande. Emissionen förutsätter beslut av bolagsstämma i enlighet med styrelsens förslag och en kallelse har offentliggjorts i ett särskilt pressmeddelande.

Den 19 januari kl.12.00 bjuder HANZA in till pressvisning och intervjuer i Wermechs fabrik i Töcksfors, vänligen se bifogad pressinbjudan.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Erik Stenfors, VD HANZA, Tel: 0709 50 80 70, mail: erik.stenfors@hanza.com
Hans Karlander, Styrelseordförande Karnell, 0705-31 66 05, hans.karlander@karnell.se
_________________________________________________________________________________________________________ 


Följande bilagor finns för nedladdning:
Release
HANZA Pressinbjudan 2018-01-18


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?